Nephrolepis exaltata 'Sonata'

Nephrolepis exaltata

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Nephrolepis exaltata 'Sonata' is een variant van de gewone varenplant, ook wel bekend als de krulvaren. Deze plant heeft prachtige groene bladeren die elegant overhangen en een lichte golving vertonen. De 'Sonata' variant is compacter en groeit wat minder snel dan de gewone Nephrolepis exaltata. Het is een populaire kamerplant vanwege zijn luchtzuiverende eigenschappen en de makkelijke verzorging. Zet de Nephrolepis exaltata 'Sonata' op een lichte plek maar vermijd direct zonlicht en houd de grond licht vochtig voor een gezonde groei.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en kan goed gedijen in een omgeving met indirect zonlicht. Regelmatig water geven en af en toe bemesten zal de plant gezond houden. Het is belangrijk om de bladeren regelmatig af te stoffen en dode bladeren te verwijderen.

  Ja, de plant heeft veel licht nodig, maar vermijd direct zonlicht. Zet de plant bij een helder raam op het noorden of oosten voor de beste groei. Te weinig licht kan leiden tot een minder gezonde plant.

  De plant heeft ongeveer 1-2 keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet doorweekt. Verhoog de frequentie van water geven tijdens warmere maanden en verminder tijdens de winter.

  Deze plant houdt niet van direct zonlicht, maar gedijt goed in helder, indirect licht. Te veel helder zonlicht kan leiden tot verbranding van de bladeren. Het is daarom het beste om de plant op een plek te zetten waar het licht gefilterd wordt.

  Ja, de plant houdt van een warme omgeving en gedijt het best bij een constante temperatuur tussen de 18 en 24 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant weg te houden van tocht en plotselinge temperatuurwisselingen. Het liefst staat de plant op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht.

  De Nephrolepis exaltata 'Sonata' bloeit niet, aangezien het een varensoort is. Deze plant produceert geen bloemen.

  Ja, de Nephrolepis exaltata 'Sonata' staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen. Deze plant kan helpen bij het zuiveren van de lucht in uw huis of kantoor. Het is daarom een goede keuze voor een gezondere leefomgeving.

  Ja, de plant staat graag op een plek tussen de 15 en 25 graden Celsius. Deze temperatuur zorgt voor een ideale groeiomgeving en bevordert de gezondheid van de plant. Zorg er wel voor dat de plant niet wordt blootgesteld aan grote temperatuurschommelingen.

 • Snoei bruine of dode bladeren met een scherpe schaar af bij de basis van de stengel. Verwijder regelmatig uitgebloeide bladeren om de plant gezond te houden. Knip de bladeren niet te kort af om de plant niet te beschadigen.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, zorg ervoor dat de potgrond altijd licht vochtig blijft. Geef de plant water bij de wortels, vermijd dat er water op de bladeren komt om schimmel te voorkomen. Het is belangrijk om de plant niet te veel water te geven, dit kan leiden tot wortelrot.

  Deze plant doet het goed in een lichte potgrond die goed doorlatend is. Het is belangrijk om de potgrond vochtig te houden, maar niet te laten doordrenken. Een mix van potgrond en veenmos kan helpen om de luchtvochtigheid te verhogen.

  Deze plant heeft behoefte aan goed doorlatende potgrond met veel organisch materiaal. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft, maar niet drassig. Gebruik eventueel een meststof speciaal voor kamerplanten om de bodemkwaliteit te verbeteren.

  De plant heeft behoefte aan regelmatig water geven, maar vermijd dat de grond te nat wordt. Plaats de plant op een plek met indirect zonlicht en zorg voor een hoge luchtvochtigheid door regelmatig te sproeien. Verwijder regelmatig dode bladeren en geef af en toe wat plantenvoeding.

  De bladeren van deze plant kunnen regelmatig stof verzamelen, dus het is verstandig om ze af en toe af te nemen met een vochtige doek. Gebruik lauwwarm water en voorkom dat er water op de bladeren blijft liggen, om schimmel te voorkomen. Een regelmatige schoonmaakbeurt zal de plant helpen om beter te ademen en er gezond uit te blijven zien.

  Deze plant prefereert helder indirect licht, vermijd direct zonlicht. Zet de plant op een plek waar het kan genieten van natuurlijk licht, zoals in de buurt van een raam. Te weinig licht kan leiden tot gele bladeren en een minder gezonde groei.

  De optimale temperatuur voor deze plant ligt tussen de 18 en 24 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant beschermd is tegen koude tocht en plotselinge temperatuurschommelingen. Een constante temperatuur is het beste voor de gezondheid van de plant.

  De plant vereist een hoge luchtvochtigheid om goed te gedijen. Het is belangrijk om regelmatig te sproeien of een luchtbevochtiger te gebruiken. Een luchtvochtigheid tussen de 50% en 80% is ideaal voor deze plant.

  Deze plant gedijt het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Een pH-waarde tussen 5.5 en 7.0 wordt aanbevolen. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Kamerplanten hebben regelmatig bemesting nodig om gezond te blijven. Gebruik een uitgebalanceerde meststof voor kamerplanten volgens de instructies op de verpakking. Overbemesting kan schadelijk zijn voor de plant, dus gebruik geen meststoffen in overmaat.

 • Omschrijving

  De Nephrolepis exaltata 'Sonata' is een variant van de gewone varenplant, ook wel bekend als de krulvaren. Deze plant heeft prachtige groene bladeren die elegant overhangen en een lichte golving vertonen. De 'Sonata' variant is compacter en groeit wat minder snel dan de gewone Nephrolepis exaltata. Het is een populaire kamerplant vanwege zijn luchtzuiverende eigenschappen en de makkelijke verzorging. Zet de Nephrolepis exaltata 'Sonata' op een lichte plek maar vermijd direct zonlicht en houd de grond licht vochtig voor een gezonde groei.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.