Santolina

Santolina

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Santolina, ook wel bekend als lavendelkatoen, is een kleine groenblijvende struik met fijn geveerd blad en kleine gele bloemen. De plant heeft een sterke aromatische geur en wordt vaak gebruikt in tuinen vanwege zijn decoratieve en aromatische eigenschappen. Santolina gedijt goed in droge, goed doorlatende grond en heeft een voorkeur voor volle zon. De plant wordt vaak gebruikt in borders, rotstuinen en als bodembedekker vanwege zijn compacte groeiwijze en lage onderhoudseisen. Santolina kan ook worden gebruikt voor het maken van geurzakjes of voor het bestrijden van motten in kledingkasten.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Santolina is groenblijvend. Deze tuinplant behoudt het hele jaar door zijn groene bladeren.

  Santolina is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Deze plant kan dus overleven in koudere temperaturen, maar het is aan te raden om bescherming te bieden tijdens strenge vorstperiodes.

  Tuinplanten zijn over het algemeen makkelijk in onderhoud. Ze hebben weinig water en voeding nodig en kunnen goed tegen verschillende weersomstandigheden. Regelmatig snoeien kan de plant gezond en compact houden.

  Santolina heeft ongeveer 30 tot 40 centimeter ruimte nodig om goed te kunnen groeien en zich te ontwikkelen. Het is belangrijk om voldoende ruimte te geven zodat de plant niet belemmerd wordt in zijn groei. Zorg er dus voor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te kunnen uitspreiden.

  Tuinplanten zoals Santolina groeien over het algemeen het beste in de volle zon. Hoewel ze soms wat schaduw kunnen verdragen, zullen ze niet optimaal groeien. Het is aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten voor de beste resultaten.

  De plant heeft niet veel water nodig en moet goed laten drogen tussen gietbeurten door. In de zomer kan het voldoende zijn om eens per week water te geven, maar kijk altijd naar de grond voordat je water geeft.

  Ja, deze plant heeft kleine gele bloemen die vlinders en bijen aantrekken vanwege hun nectar en geur. Het is een ideale plant om biodiversiteit in de tuin te bevorderen en bestuivers aan te trekken. Planten zoals deze helpen bij het behouden van een gezonde tuin en ecosysteem.

  Santolina trekt bestuivende insecten zoals bijen en vlinders aan, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Daarnaast kan de plant ook nuttig zijn voor vogels die op zoek zijn naar zaden of insecten. Het toevoegen van Santolina aan de tuin kan helpen om de diversiteit aan planten en dieren te vergroten.

  Santolina bloeit meestal in de maanden juli en augustus. De bloei kan duren van ongeveer vier tot zes weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en heeft veel zonlicht nodig om goed te groeien. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven tijdens droge periodes om uitdroging te voorkomen. De plant kan goed gedijen in een zonnige tuin of op een zonnig terras.

  Nee, de plant is niet eetbaar. De plant wordt voornamelijk geteeld voor decoratieve doeleinden. Het consumeren van de plant kan tot maagklachten leiden.

  Santolina heeft een beperkte geluidsdempende werking. Het is vooral de dichtheid van bladeren en takken die zorgt voor absorptie van geluidsgolven. Over het algemeen zijn grotere, dichtere planten meer effectief in geluidsdemping.

 • Snoei de plant in het voorjaar om de vorm en het formaat te behouden. Verwijder dode bladeren en takken om de groei te bevorderen. Gebruik scherpe snoeischaar om schade aan de plant te minimaliseren.

  De plant heeft matig water nodig en moet goed gedraineerde grond hebben. Geef water wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Santolina heeft goed doorlatende en droge grond nodig. Gebruik een potgrond die speciaal geschikt is voor mediterrane planten. Voeg eventueel wat zand toe om de grond nog beter te laten draineren.

  Santolina gedijt het beste in goed doorlatende en kalkrijke grond. Het is belangrijk dat de bodem niet te vochtig is om wortelrot te voorkomen. Zorg voor een zonnige standplaats voor optimale groei en bloei.

  Santolina gedijt het beste in de volle zon op een goed doorlatende bodem. Zorg ervoor dat de plant beschut staat tegen harde wind en vorst. Deze plant is geschikt voor zowel borders als rotstuinen.

  Tuinplanten zoals Santolina hebben over het algemeen geen winterbescherming nodig, omdat ze goed bestand zijn tegen de kou. In strenge winters kun je mulch (organisch materiaal) rond de plant aanbrengen om de wortels te beschermen. Zorg ervoor dat de plant goed gedraineerd is om vorstschade te voorkomen.

  Santolina houdt van een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Snoei de plant na de bloei om een compacte groei te bevorderen. Geef regelmatig water, maar vermijd een te natte grond.

  Santolina heeft weinig voedingsstoffen nodig en kan goed gedijen in arme grond. Een lichte bemesting in het voorjaar kan helpen de groei en bloei te stimuleren. Gebruik bij voorkeur een organische meststof.

  Mulchen rond de plant met organisch materiaal zoals compost of boomschors helpt vocht vasthouden, onkruid onderdrukken en de grondtemperatuur reguleren. Het is aan te raden om in het voorjaar een laag mulch aan te brengen van ongeveer 5-7 centimeter dik. Let op dat de mulch niet direct tegen de stengels van de plant komt, om rotting te voorkomen.

  Santolina gedijt het beste in een kalkrijke bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Een pH-waarde tussen de 6,5 en 7,5 is ideaal voor deze tuinplant.

  Voor de bestrijding van ongedierte bij deze tuinplanten, zoals bladluizen of wolluizen, kan je natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes inzetten. Ook kan regelmatig controleren op symptomen van plagen en deze handmatig verwijderen helpen om ongedierte onder controle te houden. Het gebruik van milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen kan ook effectief zijn.

 • Omschrijving

  Santolina, ook wel bekend als lavendelkatoen, is een kleine groenblijvende struik met fijn geveerd blad en kleine gele bloemen. De plant heeft een sterke aromatische geur en wordt vaak gebruikt in tuinen vanwege zijn decoratieve en aromatische eigenschappen. Santolina gedijt goed in droge, goed doorlatende grond en heeft een voorkeur voor volle zon. De plant wordt vaak gebruikt in borders, rotstuinen en als bodembedekker vanwege zijn compacte groeiwijze en lage onderhoudseisen. Santolina kan ook worden gebruikt voor het maken van geurzakjes of voor het bestrijden van motten in kledingkasten.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.