Muscari

Muscari

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Muscari, ook wel bekend als druifhyacint, is een bolgewas dat bekend staat om zijn blauwe of paarse bloemen die lijken op druiventrossen. De plant groeit tot ongeveer 20-30 cm hoog en bloeit in het voorjaar, waardoor het een populaire keuze is voor tuinen en borders. Muscari gedijt goed in zowel de volle zon als halfschaduw en gedijt in goed doorlatende grond. Het is een winterharde plant die weinig onderhoud vergt en zich vaak van jaar tot jaar vermeerdert door het produceren van nieuwe bolletjes. Muscari zorgt voor een vrolijke en kleurrijke toevoeging aan de tuin en trekt ook bijen en vlinders aan.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de Muscari is zeer makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Het is een sterke plant die goed gedijt in goed doorlatende grond en regelmatig water krijgt. Ze zijn ook bestand tegen droge omstandigheden en kunnen goed tegen lage temperaturen.

  Ja, Muscari heeft veel licht nodig, het liefst direct zonlicht of helder indirect licht. Het is belangrijk om de plant regelmatig te draaien om gelijkmatige groei te bevorderen.

  De plant heeft ongeveer 1 keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft maar niet te nat wordt. In de winter kan de plant minder water nodig hebben, afhankelijk van de licht- en luchtvochtigheid in de kamer.

  Kamerplanten zoals Muscari houden niet van direct zonlicht en doen het beter op een plek met indirect licht. Fel zonlicht kan de bladeren beschadigen en verkleuren. Het is dus beter om de plant uit direct zonlicht te houden.

  Deze plant houdt van warmte en heeft een voorkeur voor een warme en zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor een goede luchtvochtigheid. In de winter kan het nodig zijn om de plant extra warmte te geven.

  De plant bloeit in de maanden maart en april en de bloei kan tot wel 2 weken duren.

  Ja, de plant Muscari is luchtzuiverend en draagt bij aan een gezonder binnenklimaat. Het heeft de capaciteit om schadelijke stoffen uit de lucht te filteren en de lucht te verfrissen. Het is daarom een goede keuze als kamerplant voor in huis.

  Ja, de plant houdt van een plek met een gemiddelde kamertemperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant niet bloot te stellen aan extreme hitte of kou. Zorg voor een constante temperatuur om de plant gezond te houden.

 • Je kunt de uitgebloeide bloemen afknippen om de plant er netjes uit te laten zien. Als de bladeren geel worden of verwelken, kun je deze voorzichtig afsnijden. Snoei niet te rigoureus, omdat de plant het blad nodig heeft om energie op te slaan voor het volgende groeiseizoen.

  De Muscari moet regelmatig water krijgen, maar pas op voor overtollig water omdat dit wortelrot kan veroorzaken. Laat de grond tussen de gietbeurten in lichtjes opdrogen. Geef de plant bij voorkeur water op kamertemperatuur.

  Voor een kamerplant zoals Muscari is het belangrijk om gebruik te maken van potgrond aangezien deze een goede vochtregulatie biedt. Potgrond zorgt ervoor dat de wortels voldoende lucht en vocht krijgen om gezond te groeien. Zorg ervoor dat de potgrond regelmatig vochtig gehouden wordt, maar vermijd dat de plant met zijn wortels in het water staat.

  De Muscari heeft een goed doorlatende en voedzame bodem nodig. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, anders kan dit wortelrot veroorzaken. Gebruik bij voorkeur potgrond gemengd met wat zand voor optimale groei van de plant.

  Plaats de plant op een zonnige tot halfschaduwrijke plek en geef regelmatig water zodat de grond vochtig blijft. Verwijder uitgebloeide bloemen om de groei te bevorderen. Geef tijdens de groeiperiode vloeibare voeding om de plant gezond te houden.

  Om de plant schoon te maken, kun je een zachte vochtige doek gebruiken om stof te verwijderen van de bladeren. Het is ook goed om af en toe de bladeren te besproeien met water om de luchtvochtigheid te verhogen. Vermijd het gebruik van schoonmaakmiddelen, omdat dit de plant kan beschadigen.

  De Muscari gedijt het beste op een lichte standplaats, maar vermijd direct zonlicht. Plaats de plant op een plek waar het voldoende daglicht ontvangt, maar niet te fel. Te weinig licht kan leiden tot een slappe groei en minder bloei.

  De ideale temperatuur voor deze plant ligt tussen de 15 en 21 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant niet wordt blootgesteld aan tocht of te veel direct zonlicht, dit kan de gezondheid van de plant beïnvloeden. Een constante kamertemperatuur is het meest geschikt voor deze plant.

  Een luchtvochtigheid van ongeveer 50%-60% is ideaal voor deze plant. Zorg voor een goede luchtstroom in de kamer, maar vermijd tocht. Besproei de bladeren regelmatig met water om de luchtvochtigheid op peil te houden.

  Kamerplanten zoals Muscari geven de voorkeur aan een licht zure tot neutrale bodem met een pH-waarde tussen 6.0 en 7.0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met geschikte meststoffen of bodemverbeteraars. Overmatige verzuring of alkaliniteit kan leiden tot voedingsproblemen en groeivertraging.

  Kamerplanten zoals Muscari hebben behoefte aan voeding om gezond te blijven. Gebruik hiervoor een speciale meststof voor kamerplanten en volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering. Bemest de plant tijdens het groeiseizoen, meestal in het voorjaar en de zomer.

 • Omschrijving

  Muscari, ook wel bekend als druifhyacint, is een bolgewas dat bekend staat om zijn blauwe of paarse bloemen die lijken op druiventrossen. De plant groeit tot ongeveer 20-30 cm hoog en bloeit in het voorjaar, waardoor het een populaire keuze is voor tuinen en borders. Muscari gedijt goed in zowel de volle zon als halfschaduw en gedijt in goed doorlatende grond. Het is een winterharde plant die weinig onderhoud vergt en zich vaak van jaar tot jaar vermeerdert door het produceren van nieuwe bolletjes. Muscari zorgt voor een vrolijke en kleurrijke toevoeging aan de tuin en trekt ook bijen en vlinders aan.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.