Lilium

Lilium overig

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Lilium, ook wel bekend als lelie, is een prachtige bloeiende plant met grote, opvallende bloemen in diverse kleuren zoals wit, roze, geel en oranje. Deze plant heeft lange stelen en bloeit in de zomermaanden. De Lilium staat symbool voor zuiverheid, onschuld en liefde. Het is een populaire keuze voor bloemboeketten en tuinbeplanting. Deze plant houdt van een zonnige standplaats en goed doorlatende grond.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is redelijk makkelijk in onderhoud en heeft niet veel verzorging nodig. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en hem op een lichte plek te zetten. Verwijder regelmatig dode bloemen om de groei te bevorderen.

  Ja, de plant heeft veel licht nodig om goed te groeien en te bloeien. Plaats de plant daarom het liefst op een plek met veel indirect zonlicht. Zorg er ook voor dat de plant niet te lang in de volle zon staat om verbranding te voorkomen.

  De plant heeft ongeveer één keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet te nat. Geef in de zomer wanneer het warmer is misschien iets vaker water.

  Deze plant houdt niet van direct fel zonlicht, het is beter om hem op een plek te zetten met indirect licht. Te veel zon kan zijn bladeren verbranden. Het is raadzaam om deze plant te beschermen tegen de felle zon.

  Lilium houdt van warmte en heeft een voorkeur voor een plek met veel licht. De ideale temperatuur voor deze plant ligt tussen de 18 en 24 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant niet te dicht bij een verwarming staat om uitdroging te voorkomen.

  De Lilium bloeit in de zomermaanden, meestal van juni tot augustus. De bloeiperiode duurt gemiddeld 2 tot 6 weken, afhankelijk van het soort en de omstandigheden.

  Ja, kamerplanten zoals de Lilium helpen de lucht in huis te zuiveren en giftige stoffen te verwijderen. Het blad en de wortels van de plant filteren schadelijke stoffen uit de lucht en zorgen voor een gezondere leefomgeving. Het regelmatig verzorgen en schoonmaken van de plant kan ook bijdragen aan een schonere lucht in huis.

  Ja, de plant groeit het beste op een plek tussen de 15 en 25 graden. Deze temperatuur zorgt voor een optimale groei en bloei van de plant. Het is belangrijk om de plant niet bloot te stellen aan te hoge of te lage temperaturen.

 • Je kunt de uitgebloeide bloemen en gele bladeren verwijderen om de plant er netjes uit te laten zien. Laat de bladeren wel zitten om zo de bol energie te laten opslaan voor het volgende bloeiseizoen. Het is belangrijk om de plant niet te diep terug te snoeien om de bol niet te beschadigen.

  Geef de plant regelmatig water, zodat de grond altijd licht vochtig is. Zorg dat er geen overtollig water in de pot blijft staan. In de zomer kan het nodig zijn om vaker water te geven dan in de winter.

  Voor de plant "Lilium" is het belangrijk om gebruik te maken van goed doorlatende potgrond. Het is aan te raden om een mix van potgrond te gebruiken die licht en luchtig is, met voldoende voedingstoffen voor een gezonde groei. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat of te droog is om wortelrot te voorkomen.

  Een goede bodemkwaliteit voor deze plant is vochtig en goed doorlatend. Vermijd wateroverlast om wortelrot te voorkomen. Het gebruik van potgrond met organisch materiaal wordt aanbevolen voor een gezonde groei.

  Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet te nat. Plaats de plant op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Geef regelmatig plantenvoeding voor een gezonde groei.

  De plant kan stof op zijn bladeren verzamelen, wat de gezondheid van de plant kan beïnvloeden. Om dit te voorkomen, kunnen de bladeren regelmatig voorzichtig worden afgeveegd of afgespoeld met lauw water. Het is ook belangrijk om dode bloemen en bladeren te verwijderen om de groei van de plant te bevorderen.

  De plant heeft veel licht nodig en doet het het beste op een plek met helder, indirect zonlicht. Vermijd direct zonlicht om bladverbranding te voorkomen. Zet de plant in de buurt van een raam op het noorden of oosten voor de beste groei.

  Lilium's houden van een gematigde kamertemperatuur tussen de 18 en 24 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant niet wordt blootgesteld aan plotselinge temperatuurveranderingen en tocht, dit kan schade veroorzaken aan de plant. Het is belangrijk om de plant weg te houden van direct zonlicht en verwarmingsbronnen zoals radiatoren.

  Een luchtvochtigheid van ongeveer 60-70% wordt aanbevolen voor kamerplanten zoals deze bloem. Als de lucht te droog is, kunnen de bladeren van de plant gaan uitdrogen. Het regelmatig besproeien van de bladeren kan helpen om de luchtvochtigheid te verhogen.

  De Lilium gedijt het best in een bodem met een neutrale tot licht zure pH-waarde tussen 5,5 en 6,5. De bodem moet goed doorlatend zijn om wortelrot te voorkomen en de voedingsstoffen te absorberen die nodig zijn voor gezonde groei. Het is belangrijk om de pH-waarde van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met kalk of zwavel.

  Kamerplanten zoals de Lilium hebben behoefte aan regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen om gezonde groei en bloei te bevorderen. Gebruik een evenwichtige meststof speciaal voor kamerplanten volgens de instructies op de verpakking. Vermijd overbemesting om schade aan de wortels te voorkomen.

 • Omschrijving

  De Lilium, ook wel bekend als lelie, is een prachtige bloeiende plant met grote, opvallende bloemen in diverse kleuren zoals wit, roze, geel en oranje. Deze plant heeft lange stelen en bloeit in de zomermaanden. De Lilium staat symbool voor zuiverheid, onschuld en liefde. Het is een populaire keuze voor bloemboeketten en tuinbeplanting. Deze plant houdt van een zonnige standplaats en goed doorlatende grond.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.