Helleborus foetidus

Helleborus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Helleborus foetidus, ook wel stinkend nieskruid genoemd, is een groenblijvende vaste plant met opvallende handvormige bladeren die diep ingesneden zijn. De bloemen zijn hangend en klokvormig, en hebben een groenige tot paarsbruine kleur. Deze plant staat graag op een schaduwrijke plek en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. Helleborus foetidus bloeit in de winter en het vroege voorjaar en is daarom een welkome toevoeging aan de tuin in die periode. De plant trekt bijen en andere bestuivers aan en kan zich gemakkelijk uitzaaien in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het vereist weinig water en gedijt goed in de schaduw. Het is een sterke plant die weinig verzorging nodig heeft.

  Ja, de plant heeft veel licht nodig om goed te kunnen groeien en bloeien. Plaats hem daarom bij voorkeur op een plek met veel indirect zonlicht. Een raam op het oosten of westen is ideaal voor deze plant.

  Deze plant heeft weinig water nodig, dus één keer per week is voldoende. Zorg ervoor dat de grond tussen de gietbeurten opdroogt om wortelrot te voorkomen. Kamerplanten hebben over het algemeen minder water nodig dan buitenplanten.

  De plant houdt van een lichte standplaats, maar niet van direct zonlicht. Het is beter om de plant uit de felle zon te houden om verbranding te voorkomen. Plaats de plant daarom op een plek met indirect zonlicht.

  Ja, de plant houdt van een warme omgeving en heeft het liefst een temperatuur tussen de 18 en 24 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant uit de buurt van tocht en koude te houden om hem goed te laten groeien. Het is geen geschikte plant voor koude en tochtige ruimtes.

  "Helleborus foetidus" bloeit meestal van januari tot en met april en de bloeiperiode kan enkele weken tot maanden duren.

  Ja, de Helleborus foetidus helpt bij het zuiveren van de lucht in huis doordat het giftige stoffen kan opnemen en afbreken. Het heeft een luchtzuiverende werking en zorgt voor een gezondere leefomgeving. Het is daarom een goede keuze als kamerplant.

  Ja, deze plant staat graag op een plek tussen de 15 en 25 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant op een constante temperatuur te houden om gezond te blijven. Het is aan te raden om de plant niet bloot te stellen aan extreme temperatuurschommelingen.

 • Deze kamerplant hoeft niet gesnoeid te worden, tenzij er dode of beschadigde bladeren zijn die verwijderd moeten worden. Als je de plant toch wilt snoeien, doe dit dan in het voorjaar na de bloei om de bloeiperiode niet te verstoren. Gebruik altijd scherpe en schone snoeischaar om schade aan de plant te voorkomen.

  De plant heeft matig water nodig en moet tussen de gietbeurten door opdrogen. Geef water aan de plant zodra de bovenste laag van de potgrond droog aanvoelt. Zorg ervoor dat de pot waarin de plant groeit voldoende drainagegaten heeft om overtollig water af te voeren.

  De plant gedijt goed in goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Gebruik een pot met drainagegaten om wortelrot te voorkomen.

  De bodemkwaliteit is belangrijk voor deze plant, deze heeft behoefte aan goed doorlatende grond en een lichtzure pH. Het is belangrijk om de grond regelmatig te bemesten en te voorzien van voldoende voedingsstoffen. Zorg er ook voor dat de bodem niet te nat is, om wortelrot te voorkomen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. Geef de plant regelmatig water en zorg voor voldoende licht, maar vermijd direct zonlicht. Verwijder oude, dode bladeren om de plant gezond te houden.

  De bladeren van deze plant kunnen stof en vuil verzamelen, dus het is raadzaam om ze regelmatig af te vegen met een vochtige doek. Gebruik geen reinigingsmiddelen op de bladeren, aangezien dit schadelijk kan zijn voor de plant. Als de plant te groot wordt, trim dan voorzichtig de dode bladeren en bloemen weg om de groei te bevorderen.

  Helleborus foetidus heeft veel indirect licht nodig om goed te groeien en bloeien. Plaats de plant dicht bij een raam op het noorden of oosten voor de beste resultaten. Te weinig licht kan leiden tot verminderde groei en bloei.

  Ideale groeitemperatuur voor deze plant is tussen de 15 en 20 graden Celsius. Zorg ervoor dat de temperatuur niet onder de 10 graden Celsius zakt, omdat dit schade aan de plant kan veroorzaken. Plaats de plant niet in direct zonlicht of bij warmtebronnen.

  De luchtvochtigheid voor deze plant moet matig zijn, ideaal tussen de 40-60%. Zorg ervoor dat de plant niet te vochtig staat om wortelrot te voorkomen. Het is handig om een luchtbevochtiger in de buurt te hebben tijdens droge periodes.

  De ideale zuurgraad van de bodem voor deze plant is licht zuur tot neutraal (pH 6.0-7.0). Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en voldoende voedingsstoffen bevat. Het is raadzaam om af en toe de zuurgraad van de bodem te controleren en indien nodig aanpassingen te doen.

  Het wordt aanbevolen om de plant eens per maand te bemesten tijdens de lente en zomermaanden met een vloeibare kamerplantenmest. Zorg ervoor dat de meststof goed verdund is om verbranding van de wortels te voorkomen. Stop met bemesten in de herfst en winter, wanneer de plant in rust is.

 • Omschrijving

  Helleborus foetidus, ook wel stinkend nieskruid genoemd, is een groenblijvende vaste plant met opvallende handvormige bladeren die diep ingesneden zijn. De bloemen zijn hangend en klokvormig, en hebben een groenige tot paarsbruine kleur. Deze plant staat graag op een schaduwrijke plek en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. Helleborus foetidus bloeit in de winter en het vroege voorjaar en is daarom een welkome toevoeging aan de tuin in die periode. De plant trekt bijen en andere bestuivers aan en kan zich gemakkelijk uitzaaien in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.