Abutilon

Abutilon

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Abutilon, ook bekend als de "kamerplant", is een struikachtige plant met grote, opvallende bloemen die lijken op klokken. De plant heeft vaak een hangende groeiwijze en glanzende groene bladeren. Abutilon bloeit meestal in de lente en zomer en kan verschillende kleuren hebben, zoals rood, oranje, geel of roze. Deze plant gedijt goed in helder, indirect zonlicht en regelmatig vochtige grond. Abutilon kan zowel binnen als buiten worden gekweekt en is geliefd om zijn decoratieve uitstraling.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend. Hij behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Dit maakt hem een populaire keuze voor tuinen en borders.

  Abutilon is winterhard tot ongeveer -5 graden Celsius. Het is aan te raden de plant bij strenge vorst te beschermen met bijvoorbeeld vliesdoek. In de winter kan de plant ook binnen worden gehaald.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is belangrijk om regelmatig water te geven en de plant af en toe te bemesten voor optimale groei en bloei. Het is ook goed om de plant af en toe te snoeien om de vorm en grootte te behouden.

  Abutilon heeft voldoende ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Een plantafstand van ongeveer 50 tot 100 centimeter is ideaal, afhankelijk van de soort en de grootte van de plant. Zorg voor voldoende licht, lucht en vochtige grond voor optimale groei.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduwrijke omgeving. Het kan zelfs beter groeien in de schaduw dan in direct zonlicht. Zorg er wel voor dat de plant genoeg licht krijgt om te blijven bloeien.

  De plant heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht en warmte. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. In de winter kan de plant minder water nodig hebben dan in de zomer.

  Ja, de plant Abutilon is vlinder- en bijenlokkend. De bloemen trekken deze bestuivers aan met hun nectar en kleurrijke uitstraling. Het is dus een mooie toevoeging aan een tuin om het insectenleven te stimuleren.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat het nectar en pollen levert voor bestuivende insecten. Ook biedt het schuilplaats en voedsel voor kleine dieren. Het helpt dus bij het bevorderen van diversiteit in de tuin.

  Abutilon bloeit vanaf mei tot en met oktober. De bloeiperiode kan per plant variëren, maar gemiddeld bloeit Abutilon zo'n 5 tot 6 maanden per jaar.

  De plant kan goed tegen de volle zon, maar gedijt ook goed in de halfschaduw. Het is belangrijk dat de plant voldoende water krijgt in de zomermaanden. Zorg voor een goede vochtige grond.

  Nee, de plant is niet eetbaar en wordt niet aanbevolen voor consumptie. Het is beter om deze plant niet te gebruiken als voedsel.

  Ja, Abutilon heeft grote bladeren die geluid kunnen absorberen en helpen om geluid te dempen in een ruimte. Het is daarom een goede keuze voor het creëren van een rustige en ontspannen sfeer in de tuin.

 • Het snoeien van deze plant kan het beste plaatsvinden in het voorjaar, voordat de groeiperiode begint. Verwijder dode of beschadigde takken en knip de plant terug tot een mooi gevormde struik. Het regelmatig snoeien zorgt voor een gezonde en compacte groei van de plant.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft maar niet te nat. Geef bij voorkeur 's ochtends water om schimmelvorming te voorkomen.

  Abutilon heeft behoefte aan goed doorlatende potgrond. Kies voor een mengsel met veel organisch materiaal zoals compost. Vermijd zware kleigrond en zorg voor regelmatige bewatering om de groei te bevorderen.

  Abutilon groeit het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde vochtigheid. Zorg voor een bodem met voldoende organisch materiaal en een neutrale pH-waarde. Vermijd zware kleigrond en te natte omstandigheden om wortelrot te voorkomen.

  Abutilon groeit het best op een zonnige of halfschaduwrijke plek en houdt van vruchtbare, goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant beschermd is tegen harde wind en vorst. Kan zowel in de volle grond als in potten worden gekweekt.

  Om de plant te beschermen tijdens de wintermaanden, is het aan te raden om een dikke laag mulch rond de wortels aan te brengen. Daarnaast kan de plant worden ingepakt met vliesdoek of jute om vorstschade te voorkomen. Zorg ervoor dat de plant op een beschutte plek staat en geef zo min mogelijk water tijdens de winter.

  De plant moet regelmatig worden bewaterd, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode bladeren en bloemen om de groei te bevorderen. Gebruik een organische meststof in het voorjaar voor een gezonde groei.

  Tuinplanten zoals Abutilon hebben in het voorjaar en de zomer behoefte aan regelmatige bemesting met een algemene meststof. Het is belangrijk om de dosering te volgen die op de verpakking staat vermeld om overbemesting te voorkomen. Vergeet niet om tijdens de groeiperiode de plant voldoende water te geven na het bemesten.

  Mulchen helpt de bodem vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken rondom deze tuinplant. Het gebruik van organisch materiaal zoals compost of houtsnippers wordt aanbevolen. Leg een laag mulch van ongeveer 5-10 cm dikte rondom de plant, maar laat ruimte vrij rond de stam om verstikking te voorkomen.

  Tuinplanten zoals Abutilon groeien het beste in een lichtzure tot neutrale bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 7,0. Het is belangrijk dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat om de groei en de gezondheid van de plant te bevorderen. Het regelmatig testen en aanpassen van de pH-waarde kan helpen om optimale groeiomstandigheden te creëren.

  Mogelijke ongedierte plagen bij Tuinplanten zijn onder andere bladluizen, spintmijten en witte vlieg. Een juiste preventie en regelmatige controle kunnen helpen bij het voorkomen van deze plagen. Natuurlijke bestrijdingsmethoden kunnen bijdragen aan een gezonde groei van Tuinplanten.

 • Omschrijving

  Abutilon, ook bekend als de "kamerplant", is een struikachtige plant met grote, opvallende bloemen die lijken op klokken. De plant heeft vaak een hangende groeiwijze en glanzende groene bladeren. Abutilon bloeit meestal in de lente en zomer en kan verschillende kleuren hebben, zoals rood, oranje, geel of roze. Deze plant gedijt goed in helder, indirect zonlicht en regelmatig vochtige grond. Abutilon kan zowel binnen als buiten worden gekweekt en is geliefd om zijn decoratieve uitstraling.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.