Dahlia (Decorative Grp) 'Gallery Art Deco'

Dahlia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Dahlia 'Gallery Art Deco' er en smuk dekorativ dahlia med store, dobbelte blomster og iøjnefaldende farver som lilla, pink og hvid. Blomsterne har et markant geometrisk mønster og egner sig meget godt som snitblomst til buketter. Denne dahlia vokser op til ca. 80 cm høj og blomstrer fra sommeren til efteråret. Den trives bedst på et solrigt sted med veldrænet jord.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Nej, dahlier er ikke stedsegrønne planter og mister deres blade om vinteren. Det er en knoldplante, der skal plantes hvert år. Dahlier er populære blomster i sommermånederne.

  Denne dahlia er ikke vinterhårdfør og skal beskyttes mod frost om vinteren. Det anbefales at grave knoldene op om efteråret og opbevare dem frostfrit. Om foråret kan de plantes igen.

  Dahlien er generelt nem at vedligeholde og kræver regelmæssig vanding samt en solrig placering. Det er vigtigt at fjerne de gamle blomster regelmæssigt for at fremme ny blomstring. Derudover kan planten have gavn af lidt gødning i vækstsæsonen.

  Dahlier har brug for tilstrækkelig plads til at sprede sig og vokse, så plant dem cirka 30-40 cm fra hinanden. Sørg for, at de har tilstrækkeligt sollys og fugtig, veldrænet jord for at vokse optimalt. Dahlier kan blive op til 90 cm høje, så tag også højde for dette, når du bestemmer plantestedet.

  Dahlier trives bedst i fuld sol, med mindst 6 timers direkte sollys om dagen. I skyggen vil de vokse og blomstre mindre godt. Vælg derfor en solrig placering for optimalt resultat.

  Dahlien har brug for regelmæssig vanding, især i varme perioder. Det er vigtigt at holde jorden fugtig, men ikke for våd. Generelt er det tilstrækkeligt at give Dahlien vand en gang om ugen.

  Ja, dahlia-planten tiltrækker sommerfugle og bier på grund af nektaren og de farverige blomster. Det kan være en smuk tilføjelse til en have for at tiltrække disse nyttige bestøvere.

  Dahlia planter kan være en god kilde til nektar og pollen for bestøvende insekter, som bier og sommerfugle. Dette kan bidrage til biodiversiteten i din have. Planten er ikke nødvendigvis dårlig for biodiversiteten, men der er planter, der er endnu mere gavnlige for tiltrækning af forskellige typer insekter.

  Dahlien blomstrer fra juli til oktober og kan blomstre i op til en måned i træk. Blomstringsperioden kan variere afhængigt af vejrforholdene og plantens placering.

  Dahliet 'Gallery Art Deco' klarer sig godt i fuld sol. Det er en haveplante, der trives godt under solrige forhold. Sørg for tilstrækkeligt vand og næring for at holde planten sund.

  Nej, Dahlia (Dekorativ Grp) 'Gallery Art Deco' er ikke spiselig. Dahliaer er primært beregnet til dekorativt brug i haven og anbefales ikke til konsum. Det er vigtigt at skelne mellem spiselige planter og prydplanter for at undgå sundhedsrisici.

  Ja, dahliaer har tætte blade og stængler, der kan absorbere lyd, hvilket gør dem lidt lyddæmpende i haven. Dog er de ikke primært avlet til denne egenskab. Andre planter som bambus og nåletræer er bedre egnet til at dæmpe lyd.

 • Dahlier skal regelmæssigt beskæres for at forhindre, at planten bliver for stor og ueftergivelig. Fjern regelmæssigt døde blomster og klip afblomstrede stilke tilbage til basis. Beskær planten helt tilbage om efteråret til cirka 15 cm over jorden.

  Giv Dahlia regelmæssigt vand, især i tørre perioder. Sørg for, at jorden er godt drænet for at undgå rådne rødder. Vand planten ved roden og undgå at våde bladene.

  Dahlien elsker godt drænet pottemuld. Brug helst komposteret jord for en sund vækst. Sørg for, at potten er stor nok til plantens rødder.

  Dahlien elsker godt drænet, frugtbar jord og trives bedst i en jord, der er rig på organisk materiale. Sørg for, at jorden ikke er for våd for at undgå rådne rødder. Det anbefales at tilføje kompost eller gødning før plantning for optimal vækst og blomstring.

  Dahlien 'Gallery Art Deco' trives bedst på et solrigt sted i haven med veldrænet jord. Sørg for, at planten har tilstrækkelig plads til at vokse og blomstre. Beskyt planten mod stærk vind og sørg for tilstrækkelig vand, især i tørre perioder.

  Om vinteren er det vigtigt at beskytte plantens rødder ved at påføre et tykt lag muld. Derudover kan planten dækkes med f.eks. en jutesæk eller fiberdug for at forhindre frostskader. Sørg for, at planten står et beskyttet sted for at undgå, at den udsættes for for meget hård vind.

  Dahlien har brug for regelmæssig vanding, især i tørre perioder. Fjern regelmæssigt visne blomster for at opmuntre planten til at producere flere blomster. Klip stænglerne til jorden i slutningen af sæsonen og grav knoldene op for at opbevare dem frostfrit.

  Haveplanter som disse har gavn af regelmæssig gødskning i vækstsæsonen. Brug en balanceret gødning til blomstrende planter og følg anvisningerne på emballagen. Overgødskning kan føre til for meget bladevækst i stedet for blomster.

  Mulch anbefales til denne haveplante for at holde jorden fugtig og fri for ukrudt. Det giver også isolering og beskytter rødderne mod ekstreme temperaturer. Brug organisk mulch, såsom træbark eller kompost, for optimale resultater.

  Den ideelle jordens surhedsgrad for Dahliaer er neutral til let sur (pH 6-7). Disse planter trives bedst i veldrænet jord med tilstrækkelige næringstoffer. Kontroller regelmæssigt jordens surhedsgrad og juster eventuelt pH-værdien, hvis det er nødvendigt.

  Til bekæmpelse af skadedyr på havplanter som Dahlia (Decorative Grp) 'Gallery Art Deco' kan du bruge insektafvisende sprays eller neemolie. Kontroller planten regelmæssigt for tegn på skadedyr og fjern dem så hurtigt som muligt med hånden. Det er også en god idé at holde planterne sunde og stærke ved regelmæssigt at fodre og pleje dem.

 • Beskrivelse

  Dahlia 'Gallery Art Deco' er en smuk dekorativ dahlia med store, dobbelte blomster og iøjnefaldende farver som lilla, pink og hvid. Blomsterne har et markant geometrisk mønster og egner sig meget godt som snitblomst til buketter. Denne dahlia vokser op til ca. 80 cm høj og blomstrer fra sommeren til efteråret. Den trives bedst på et solrigt sted med veldrænet jord.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.