Guzmania 'Marjan'

Guzmania

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Guzmania 'Marjan' is een kleurrijke en exotische plant uit de Bromelia familie. De plant heeft smalle groene bladeren die gekleurd zijn met opvallende rode, oranje en gele tinten. De bloem van de Guzmania 'Marjan' groeit uit het midden van de bladrozet en heeft een opvallende felrode kleur. De plant is gemakkelijk te verzorgen en gedijt goed in een lichte plek met indirect zonlicht. De Guzmania 'Marjan' voegt een tropische en levendige sfeer toe aan elke kamer of tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de Guzmania is makkelijk in onderhoud. Deze kamerplant heeft weinig verzorging nodig en gedijt goed in een lichte omgeving zonder direct zonlicht. Regelmatig water geven en af en toe voeding geven is voldoende.

  De Guzmania 'Marjan' heeft veel licht nodig en kan het beste op een plek staan waar het indirect zonlicht ontvangt. Zet de plant daarom op een plek met helder, maar niet direct zonlicht. Onthoud dat te weinig licht kan leiden tot minder bloei en groei.

  Kamerplanten zoals Guzmania 'Marjan' moeten ongeveer één keer per week water krijgen. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar laat de wortels niet in water staan. Het is beter om iets minder water te geven dan te veel.

  Deze plant houdt niet van direct zonlicht, het beste is om het op een plek te zetten met helder, indirect licht. Fel zonlicht kan de bladeren beschadigen en verbranding veroorzaken. Het is beter om de plant te beschermen tegen de felle zon.

  Ja, deze plant houdt van warmte en gedijt het beste bij temperaturen tussen de 18 en 24 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant niet blootgesteld wordt aan koude tocht of temperatuurdalingen. Het is belangrijk om de plant op een warme en lichte plek te zetten voor een optimale groei.

  De Guzmania 'Marjan' bloeit meestal in de zomermaanden, van juni tot en met augustus. De bloeiperiode kan ongeveer 2 tot 3 maanden duren.

  Ja, Guzmania 'Marjan' is luchtzuiverend. Het is in staat om schadelijke stoffen uit de lucht te filteren en giftige stoffen af te breken. Dit maakt het een goede keuze voor binnenruimtes.

  Ja, deze plant staat graag op een plek tussen de 15 en 25 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant niet bloot te stellen aan extreme temperaturen. Het is aan te raden om de plant op een stabiele en gematigde temperatuur te houden.

 • Kamerplanten, inclusief Guzmania's, hoeven meestal niet te worden gesnoeid. Verwijder dode of beschadigde bladeren met een schone, scherpe schaar. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en zich te verspreiden.

  Geef de plant matig water door de potgrond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Laat de potgrond tussen gietbeurten gedeeltelijk opdrogen om wortelrot te voorkomen. Gebruik lauw water en vermijd dat er water in de rozet van de plant blijft staan.

  Voor de Guzmania 'Marjan' is het belangrijk om gebruik te maken van een goed doorlatende en luchtige potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te drassig. Verpot de plant indien nodig om de 2-3 jaar in verse potgrond.

  Een goede bodemkwaliteit voor kamerplanten zoals deze is een goed doorlatende potgrond die rijk is aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de potgrond vocht vasthoudt, maar niet te veel water vasthoudt om wortelrot te voorkomen. Het is ook belangrijk om regelmatig te bemesten om de plant van de nodige voedingsstoffen te voorzien.

  De plant heeft behoefte aan een lichte standplaats zonder direct zonlicht. Houd de potgrond altijd licht vochtig, maar voorkom dat de wortels in het water staan. Geef de plant maandelijks plantenvoeding tijdens het groeiseizoen.

  Het is belangrijk om het blad van de plant af en toe af te nemen met een vochtige doek om stof te verwijderen en de bladeren schoon en gezond te houden. Daarnaast kan het helpen om de plant af en toe onder de douche te zetten om eventueel ophopend stof weg te spoelen. Let op dat de plant niet te nat blijft staan na het schoonmaken om wortelrot te voorkomen.

  De Guzmania 'Marjan' heeft behoefte aan helder, indirect zonlicht. Plaats de plant niet in direct zonlicht om bladverbranding te voorkomen. Zorg ervoor dat de plant minstens 6 uur per dag licht krijgt.

  De optimale temperatuur voor deze plant ligt tussen de 18 en 24 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant niet wordt blootgesteld aan temperaturen onder de 13 graden Celsius. Plaats de plant op een plek waar de temperatuur stabiel blijft.

  De plant heeft een hoge luchtvochtigheid nodig, tussen de 60% en 80%. Dit kan worden bereikt door regelmatig te sproeien of de plant op een schotel met water te zetten. Een te lage luchtvochtigheid kan leiden tot bruine bladranden.

  Kamerplanten vereisen een lichtzure tot neutrale bodem met een pH-waarde van ongeveer 6 tot 7. Een te hoge of te lage zuurgraad van de bodem kan leiden tot voedingsproblemen bij de plant. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Gebruik tijdens het groeiseizoen een meststof speciaal voor Kamerplanten om de Guzmania gezond te houden. Geef de plant eens per maand mest, maar verminder de frequentie in de winter. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig over de grond wordt verdeeld en spoel de wortels na het bemesten met water.

 • Omschrijving

  De Guzmania 'Marjan' is een kleurrijke en exotische plant uit de Bromelia familie. De plant heeft smalle groene bladeren die gekleurd zijn met opvallende rode, oranje en gele tinten. De bloem van de Guzmania 'Marjan' groeit uit het midden van de bladrozet en heeft een opvallende felrode kleur. De plant is gemakkelijk te verzorgen en gedijt goed in een lichte plek met indirect zonlicht. De Guzmania 'Marjan' voegt een tropische en levendige sfeer toe aan elke kamer of tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.