Dianthus 'Darwin'

Dianthus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Dianthus 'Darwin' is een populaire tuinbloem met opvallende, felgekleurde bloemen. Deze plant behoort tot de anjersfamilie en wordt vaak gebruikt in borders en rotstuinen. De 'Darwin' heeft een compacte groeiwijze en bloeit rijkelijk gedurende de zomermaanden. De bloemen hebben een aangename geur en trekken vlinders en bijen aan. Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende grond en een zonnige standplaats.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Dianthus 'Darwin' is niet groenblijvend. Deze tuinplant is meestal groenblijvend in USDA zones 5 en warmer. In koudere klimaten zal het gebladerte verdorren en afsterven in de winter.

  'Dianthus 'Darwin' is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is raadzaam om de plant bij strenge vorst extra bescherming te bieden, zoals een mulchlaag. In de meeste Nederlandse tuinen zal de plant goed gedijen tijdens de winter.'

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale verzorging nodig. Zolang de grond goed gedraineerd is en de plant voldoende zonlicht krijgt, zal hij goed gedijen in de tuin. Het is belangrijk om regelmatig uitgebloeide bloemen te verwijderen om de bloei te bevorderen.

  Dianthus 'Darwin' heeft ongeveer 20-30 cm ruimte nodig tussen elke plant voor optimale groei. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en luchtcirculatie krijgt. Houd ook rekening met de hoogte en breedte van de plant bij het bepalen van de ruimte.

  Dianthus 'Darwin' doet het het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw zal de plant minder goed groeien en bloeien. Het is daarom aan te raden om deze plant op een zonnige plek te planten.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, zeker tijdens droge periodes. Water geven wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt is voldoende. Zorg ervoor dat de plant niet te nat staat om wortelrot te voorkomen.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de nectarrijke bloemen die ze produceert. Hierdoor zullen vlinders en bijen worden aangetrokken tot de bloemen om voedsel te verzamelen. Planten zoals deze dragen bij aan het bevorderen van biodiversiteit in de tuin.

  Ja, de bloemen van deze plant trekken bestuivers aan zoals bijen en vlinders, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Daarnaast zorgen de bloemen voor voedsel voor nuttige insecten. Het is een waardevolle toevoeging aan een biodiverse tuin.

  De plant bloeit van juni tot en met september en de bloei kan ongeveer 2 tot 3 maanden duren.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en houdt van een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral tijdens droge periodes. Zorg voor een goed doorlatende grond.

  Nee, Dianthus 'Darwin' is niet eetbaar. Het is voornamelijk bedoeld als decoratieve tuinplant en wordt niet aanbevolen voor consumptie. Het kan schadelijk zijn bij inname.

  Ja, deze plant heeft de eigenschap om geluiden te dempen door middel van zijn bladeren en bloemen. Hierdoor kan hij bijdragen aan een rustige en stille omgeving in de tuin.

 • Om de plant gezond te houden en de bloei te stimuleren, is het belangrijk om regelmatig de uitgebloeide bloemen en dode bladeren te verwijderen. Dit kan het beste worden gedaan in het voorjaar en na de bloeiperiode. Knip de bloemstelen helemaal terug tot aan de basis van de plant voor een verzorgde uitstraling.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Vermijd het besproeien van de bladeren om schimmel te voorkomen.

  Dianthus 'Darwin' doet het goed in goed doorlatende potgrond die rijk is aan voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de pot voldoende drainagegaten heeft om wateroverlast te voorkomen. Het is ook aan te raden om regelmatig de potgrond te vervangen of te verrijken met voedingsstoffen om de plant gezond te houden.

  Tuinaarde moet goed doorlatend zijn en bij voorkeur een neutrale tot licht alkalische pH hebben. Zorg ervoor dat de bodem voldoende vochtig blijft, maar niet drassig wordt. Voeg organische compost toe om de bodemkwaliteit te verbeteren.

  De Dianthus 'Darwin' gedijt het beste op een zonnige standplaats. Het is belangrijk dat de grond goed gedraineerd is en dat de plant voldoende licht krijgt. De plant kan ook goed groeien op een plek met lichte schaduw.

  Tijdens de winter is het aan te raden om de plant te bedekken met een laag mulch om de wortels te beschermen tegen vorst. Indien mogelijk kan de plant ook worden afgedekt met een doek of plastic om te voorkomen dat de vorst de bloemen beschadigt. Het is belangrijk om de bescherming te verwijderen zodra de kans op vorst voorbij is.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om de bloei te bevorderen. Geef de plant jaarlijks wat meststoffen voor een gezonde groei.

  Voor tuinplanten als Dianthus 'Darwin' is het aan te raden om in het voorjaar organische meststoffen toe te voegen, zoals compost of gecomposteerde mest. Ook kan er tijdens het groeiseizoen vloeibare meststof worden gegeven, zoals een speciale bloeimeststof voor vaste planten. Let op dat er niet te veel meststof wordt gegeven, dit kan leiden tot een te snelle groei en verminderde bloei.

  Het is raadzaam om Dianthus 'Darwin' te mulchen met organisch materiaal zoals compost of boomschors om de grond vochtig te houden en onkruidgroei te onderdrukken. Mulchen helpt ook bij het behouden van een gelijkmatige bodemtemperatuur en beschermt de wortels van de plant tegen vorstschade. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stengels van de plant wordt aangebracht om rotting te voorkomen.

  Dianthus houdt van een neutrale tot licht alkalische bodem met een pH-waarde tussen 6,5 en 7,5. Zure grond kan de groei en bloei van de plant belemmeren. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig kalk toe te voegen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplanten, is het aan te raden regelmatig de bladeren en bloemen te inspecteren op tekenen van insecten zoals bladluizen of trips. Indien nodig kan een milieuvriendelijke insecticiden worden gebruikt of kunnen insecten met de hand worden verwijderd. Het is ook belangrijk om de planten goed te verzorgen en voldoende voeding te geven, zodat ze sterk en gezond blijven en minder vatbaar zijn voor plagen.

 • Omschrijving

  De Dianthus 'Darwin' is een populaire tuinbloem met opvallende, felgekleurde bloemen. Deze plant behoort tot de anjersfamilie en wordt vaak gebruikt in borders en rotstuinen. De 'Darwin' heeft een compacte groeiwijze en bloeit rijkelijk gedurende de zomermaanden. De bloemen hebben een aangename geur en trekken vlinders en bijen aan. Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende grond en een zonnige standplaats.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.