Lobelia erinus

Lobelia erinus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Lobelia erinus is een kleurrijke en populaire eenjarige plant die bekend staat om zijn rijke bloemenpracht in verschillende tinten blauw, wit, roze en paars. Het is een compacte plant die goed gedijt in hangmanden, bloembakken en borders. De Lobelia erinus bloeit van de lente tot de herfst en trekt vlinders en bijen aan met zijn nectarrijke bloemen. Deze plant vereist een goed doorlatende grond en een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Regelmatig water geven en bemesten bevordert de groei en bloei van de Lobelia erinus.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • De plant is niet groenblijvend en zal in de winter zijn blad verliezen. Het is een eenjarige plant die vaak wordt gekweekt als perkplant of hanging basket plant. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst.

  De plant is niet winterhard. Het is een vorstgevoelige plant die beschermd moet worden tegen koude temperaturen. Het is aan te raden om de plant binnen te zetten tijdens de wintermaanden.

  Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is een sterke plant die goed gedijt in verschillende bodem- en lichtomstandigheden. Regelmatig water geven en doodkoppen van uitgebloeide bloemen zijn voldoende om de plant gezond te houden.

  Deze plant heeft ruimte nodig voor zijn uitgestrekte groei en bloei. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen de planten zodat ze zich goed kunnen ontwikkelen. Houd rekening met de volwassen grootte van de plant bij het planten in de tuin.

  Lobelia erinus gedijt het beste in de volle zon, maar kan ook redelijk goed groeien in halfschaduw. In de schaduw zal de plant waarschijnlijk minder snel groeien en bloeien. Zorg voor voldoende licht en vocht om de groei te bevorderen.

  De plant dient regelmatig water te krijgen, ongeveer 2-3 keer per week. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels te langdurig in water staan. Het is belangrijk om de plant in de ochtend water te geven, zodat deze gedurende de dag kan opdrogen.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de heldere kleuren van de bloemen en de nectar die ze produceren. Het is een waardevolle aanwinst voor een tuin die insecten wil aantrekken en ondersteunen.

  Ja, Lobelia erinus is goed voor de biodiversiteit omdat het bestuivers zoals bijen en vlinders aantrekt. Het zorgt voor extra voedsel en schuilplaatsen voor verschillende soorten insecten in de tuin. Daarnaast draagt het bij aan de variatie van plantensoorten in de omgeving.

  Lobelia erinus bloeit van juni tot september en de bloeiperiode kan tot wel 3 maanden duren.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en houdt van een zonnige standplaats. Het is belangrijk om voldoende water te geven, vooral tijdens warme dagen. De plant zal goed gedijen in de volle zon met de juiste zorg.

  Nee, deze plant is niet eetbaar en kan bij inname schadelijk zijn voor de gezondheid. Het is daarom belangrijk om de plant niet te consumeren.

  Ja, de plant heeft dichte bladeren die geluid kunnen absorberen. Het is echter geen plant die specifiek wordt gekweekt vanwege zijn geluidsdempende eigenschappen. Andere planten, zoals bamboe of klimop, staan bekend om hun betere geluidsdempende kwaliteiten.

 • Om een mooie bloei te behouden, is het aan te raden om regelmatig uitgebloeide bloemen te verwijderen. Snoei daarnaast de plant in het voorjaar terug om de groei te bevorderen en de vorm te behouden. Vermijd echter snoeien in de herfst of winter om vorstschade te voorkomen.

  Lobelia erinus heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in een plas water staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant en voorkom dat de bladeren nat worden om schimmelvorming te voorkomen.

  Lobelia erinus gedijt goed in potgrond die licht en goed doorlatend is. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de potgrond vochtig genoeg is, maar niet te nat. Het toevoegen van organische meststof kan helpen bij een gezonde groei van de plant.

  Deze plant groeit het beste in goed doorlatende en vochtige grond. Zorg voor een bodem met een gemiddelde tot goede kwaliteit. Vermijd erg zware of zeer zanderige bodems.

  Deze plant gedijt het beste in de volle zon tot halfschaduw en heeft een goed doorlatende grond nodig. Zorg ervoor dat de plant beschermd is tegen harde wind en vorst. Ideaal voor borders, hanging baskets en bloembakken.

  In de winter kan het helpen om de plant te beschermen door mulch rond de wortelzone aan te brengen. Daarnaast kunnen vorstgevoelige planten worden afgedekt met vliesdoek of een isolatiedeken. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water heeft gekregen voordat de vorst intreedt.

  Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht krijgt en regelmatig water krijgt. Verwijder regelmatig dode bloemen om de bloei te bevorderen. Bemest de plant tijdens het groeiseizoen om de groei te stimuleren.

  Voor tuinplanten in het algemeen is het belangrijk om regelmatig bij te mesten tijdens het groeiseizoen. Gebruik een meststof die speciaal is samengesteld voor bloeiende planten om de bloei te bevorderen. Volg altijd de instructies op de verpakking voor de juiste dosering en frequentie van bemesting.

  Het is aan te raden om een laag mulch rondom de plant aan te brengen om de bodem vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Gebruik organisch materiaal zoals compost, bladeren of boomschors als mulch. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stengels van de plant ligt om rotting te voorkomen.

  De zuurgraad van de bodem waar Lobelia erinus groeit, dient licht zuur tot neutraal te zijn. Een pH-waarde tussen 5,5 en 7 is ideaal voor deze tuinplanten. Het is belangrijk om de bodem regelmatig te testen en eventueel bij te sturen met kalk of zwavel.

  Ter bestrijding van ongedierte bij deze plant kunnen neemolie of insecticidale zeep worden gebruikt. Een regelmatige controle op bladluizen, spintmijten en witte vlieg is aanbevolen. Natuurlijke bestrijdingsmiddelen kunnen ook effectief zijn.

 • Omschrijving

  De Lobelia erinus is een kleurrijke en populaire eenjarige plant die bekend staat om zijn rijke bloemenpracht in verschillende tinten blauw, wit, roze en paars. Het is een compacte plant die goed gedijt in hangmanden, bloembakken en borders. De Lobelia erinus bloeit van de lente tot de herfst en trekt vlinders en bijen aan met zijn nectarrijke bloemen. Deze plant vereist een goed doorlatende grond en een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Regelmatig water geven en bemesten bevordert de groei en bloei van de Lobelia erinus.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.