Mandevilla boliviensis

Mandevilla

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Mandevilla boliviensis is een prachtige klimplant met weelderige groene bladeren en witte trompetvormige bloemen. Deze plant komt oorspronkelijk uit Bolivia en gedijt goed in warme en zonnige omgevingen. Het kan tot 3 meter hoog groeien en heeft ondersteuning nodig om te klimmen. De bloemen trekken vlinders en bijen aan en bloeien van lente tot herfst. Mandevilla boliviensis is een perfecte keuze voor het opvrolijken van hekken, muren en prieeltjes in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de Mandevilla heeft groenblijvende bladeren. De plant behoudt zijn bladeren ook tijdens de wintermaanden in een gematigd klimaat. Dit zorgt voor een groen en weelderig uiterlijk gedurende het hele jaar.

  Mandevilla boliviensis is winterhard tot ongeveer -5 graden Celsius. In strenge winterse omstandigheden is het aan te raden de plant binnen te zetten of te beschermen tegen vorst. De plant kan goed gedijen in een zonnige en beschutte tuin.

  De Mandevilla boliviensis is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is een sterke plant die goed gedijt in de tuin en regelmatig water en voeding nodig heeft. Het is belangrijk om de plant regelmatig te snoeien en te ondersteunen tijdens het groeiseizoen.

  Mandevilla boliviensis heeft ongeveer 60 tot 90 cm ruimte nodig om optimaal te groeien en zich te ontwikkelen. Het is belangrijk om voldoende ruimte rondom de plant vrij te laten zodat de wortels zich goed kunnen verspreiden. Zorg ervoor dat de plant niet te dicht op andere planten staat om concurrentie te voorkomen.

  De Mandevilla boliviensis groeit het beste in de volle zon, met minstens 6 uur direct zonlicht per dag. In de schaduw zal de groei van de plant minder optimaal zijn en kan de bloei verminderen. Het is daarom aan te raden om de Mandevilla boliviensis op een zonnige plek te planten voor het beste resultaat.

  De Mandevilla boliviensis heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme periodes. Het is aanbevolen om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Het is gebruikelijk om de plant één tot twee keer per week water te geven.

  Ja, de Mandevilla boliviensis trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar in de bloemen. Het is een populaire keuze voor tuinen vanwege de aantrekkingskracht op bestuivers. Beplanting van deze bloemen kan helpen bij het bevorderen van de insectenpopulatie en het creëren van een gezonde tuinomgeving.

  Mandevilla boliviensis trekt verschillende soorten bestuivers aan zoals bijen en vlinders, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Daarnaast zorgt de plant voor een groenere en bloemrijkere omgeving, wat gunstig is voor lokale ecosystemen. Over het algemeen worden planten die worden gekweekt voor tuinen en terrassen als positief beschouwd voor de biodiversiteit.

  De Mandevilla boliviensis bloeit vanaf mei tot november en kan zo'n 6 tot 8 maanden bloeien.

  Ja, Mandevilla boliviensis kan goed tegen de volle zon en heeft minstens 6 uur direct zonlicht per dag nodig om goed te gedijen. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens warme en droge periodes. Het is aan te raden om de planten in de winter naar een warmere locatie te verplaatsen.

  Nee, de Mandevilla boliviensis is niet eetbaar. Het is belangrijk om geen delen van deze plant op te eten, aangezien het giftig kan zijn voor mens en dier. Het is beter om deze plant uitsluitend als decoratie te gebruiken in de tuin.

  Ja, de Mandevilla boliviensis is een klimplant met dichte, groene bladeren die geluid kunnen absorberen en zo bijdragen aan het verminderen van geluidsoverlast in de tuin.

 • De Mandevilla boliviensis moet regelmatig gesnoeid worden om de groei te bevorderen en een compacte vorm te behouden. Dit kan het beste gedaan worden in het voorjaar, nadat de vorst voorbij is. Verwijder dode of beschadigde takken en knip de rest van de plant lichtjes terug.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. Water geven in de vroege ochtend of late avond is het beste.

  De Mandevilla boliviensis heeft behoefte aan goed doorlatende potgrond die rijk is aan voedingsstoffen. Kies bij voorkeur een potgrond speciaal voor bloeiende planten. Zorg ervoor dat de pot voldoende drainagegaten heeft om overtollig water weg te laten lopen.

  De Tuinplanten vereisen goed doorlatende grond met voldoende voedingsstoffen voor optimale groei en bloei. Het is belangrijk dat de bodem niet te nat is, aangezien dit kan leiden tot wortelrot. Voeg organisch materiaal toe aan de bodem om de kwaliteit te verbeteren.

  Zorg ervoor dat de plant op een zonnige standplaats staat, bij voorkeur in de ochtendzon en de namiddag schaduw. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst om optimale groei te bevorderen. Zorg voor goed doorlatende grond om wortelrot te voorkomen.

  Tijdens de winterperiode heeft deze plant bescherming nodig tegen vorst. Het is belangrijk om de plant naar een vorstvrije ruimte te verplaatsen of deze te bedekken met een fleecehoes. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt tijdens de koudere maanden.

  De plant heeft regelmatig water nodig, maar laat de wortels niet te lang nat blijven. Gebruik een lichte plantenvoeding tijdens de groeiperiode en snoei dode bladeren en takken regelmatig bij. Zet de plant op een zonnige plek met voldoende licht.

  Voor Tuinplanten is het belangrijk om regelmatig te bemesten in het groeiseizoen. Gebruik een universele meststof voor bloeiende planten en volg de instructies op de verpakking. Overbemesting kan schade aan de plant veroorzaken, dus wees voorzichtig met de dosering.

  Mulch kan worden aangebracht rond de plant om de bodem vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Een laag van 5-10 cm mulch is ideaal en moet jaarlijks worden vernieuwd. Gebruik organisch materiaal zoals boomschors of compost voor het beste resultaat.

  Tuinplanten zoals de Mandevilla boliviensis gedijen het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Een pH-waarde tussen de 5.5 en 7.0 wordt over het algemeen als ideaal beschouwd. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met kalk of zwavel.

  Voor de bestrijding van ongedierte bij deze tuinplanten, kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen worden ingezet. Daarnaast kunnen bladluizen met een milde zeepoplossing of neemolie worden verwijderd. Controleer regelmatig op spint, trips en witte vlieg en neem indien nodig maatregelen.

 • Omschrijving

  Mandevilla boliviensis is een prachtige klimplant met weelderige groene bladeren en witte trompetvormige bloemen. Deze plant komt oorspronkelijk uit Bolivia en gedijt goed in warme en zonnige omgevingen. Het kan tot 3 meter hoog groeien en heeft ondersteuning nodig om te klimmen. De bloemen trekken vlinders en bijen aan en bloeien van lente tot herfst. Mandevilla boliviensis is een perfecte keuze voor het opvrolijken van hekken, muren en prieeltjes in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.