Hemerocallis

Hemerocallis

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Hemerocallis, ook wel bekend als de daglelie, is een vaste plant die bekend staat om zijn opvallende bloemen die slechts één dag bloeien. De plant heeft lange, smalle bladeren en produceert bloemstelen met meerdere bloemen in verschillende kleuren, zoals geel, oranje, roze en rood. Hemerocallis is gemakkelijk te kweken en gedijt in de meeste bodemsoorten en klimaten. De plant kan worden gebruikt als bodembedekker, in borders of als snijbloem. Hemerocallis trekt ook vlinders en bijen aan, waardoor het een mooie toevoeging is aan elke tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Hemerocallis is niet groenblijvend. Deze plant is bladverliezend en zal in de winter zijn bladeren verliezen. Het is een vaste plant die in de lente weer nieuw blad zal vormen.

  De gemiddelde winterhardheid van deze plant is -10 tot -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen vorst in koudere klimaten. Het is verstandig om de plant in de winter af te dekken met bijvoorbeeld stro of bladeren.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het vereist weinig speciale zorg en gedijt goed in de meeste tuinomstandigheden. Regelmatig water geven en af en toe bemesten is voldoende voor gezonde groei.

  Hemerocallis heeft per plant ongeveer 30 cm ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte tussen de planten zit om luchtcirculatie te bevorderen. Over het algemeen wordt aangeraden om de planten ongeveer 60 cm uit elkaar te planten.

  Nee, Hemerocallis groeit het best in de volle zon. In de schaduw zal de plant minder goed groeien en minder bloemen produceren. Het is daarom aan te raden om Hemerocallis in de zon te plaatsen voor optimale groei.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme periodes. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Het water geven kan ongeveer 2-3 keer per week nodig zijn, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en de bodemgesteldheid.

  Ja, de Hemerocallis is vlinder- en bijenlokkend. De bloemen produceren nectar en trekken voornamelijk vlinders en bijen aan. Het is daarom een uitstekende keuze voor tuiniers die graag deze insecten willen aantrekken.

  Ja, deze plant is goed voor de biodiversiteit omdat het bijen, vlinders en andere insecten aantrekt met zijn mooie bloemen. Daarnaast helpt het de bodem te verbeteren en biedt het schuilplaatsen voor kleine dieren. Het bevordert zo de diversiteit en gezondheid in de tuin.

  De plant bloeit meestal in de maanden juni, juli en augustus. De bloei kan duren van enkele weken tot een maand, afhankelijk van de specifieke variëteit en omgevingsomstandigheden. Na de bloei kunnen de bloemstelen worden afgeknipt om nieuwe bloei te stimuleren.

  Ja, Hemerocallis kan goed tegen de volle zon en groeit het beste op een plek met veel zonlicht. Het is een sterke tuinplant die goed gedijt in zonnige locaties. Aanbevolen wordt om de plant minstens 6 uur per dag direct zonlicht te geven.

  Ja, de bloemknoppen en bloemen van de plant zijn eetbaar en worden soms toegevoegd aan salades voor een decoratieve touch. Het is belangrijk om alleen bloemen te eten die biologisch geteeld zijn en vrij zijn van pesticiden. Het is ook raadzaam om slechts een kleine hoeveelheid te consumeren om mogelijke allergische reacties te voorkomen.

  De Hemerocallis heeft geen speciale eigenschap om geluid te dempen. Het is voornamelijk een decoratieve plant die bloeit met prachtige bloemen. Het is niet bekend dat de plant geluid absorbeert.

 • Je kunt de bloemstelen van deze plant na de bloei tot aan de grond afknippen. Verwijder regelmatig bruine en dorre bladeren om de plant er verzorgd uit te laten zien. Het is niet nodig om Hemerocallis te snoeien voor de bloei.

  De Hemerocallis heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet drassig. Geef de plant bij voorkeur water in de ochtend of avond om verdamping te voorkomen.

  Voor Tuinplanten zoals Hemerocallis is het belangrijk om te zorgen voor goed doorlatende potgrond met voldoende voedingsstoffen. Gebruik bij voorkeur speciale potgrond voor bloeiende planten om de groei en bloei te stimuleren. Verpot de plant jaarlijks in vers potgrond om de gezondheid en vitaliteit te behouden.

  De plant heeft een voorkeur voor goed doorlatende bodem en regelmatig bemeste grond. Zorg ervoor dat de bodem licht zuur tot neutraal is en voldoende vocht vasthoudt. Vermijd natte en compacte grond, dit kan leiden tot wortelrot.

  De Hemerocallis gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin, met vruchtbare, goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te verspreiden en regelmatig water krijgt om gezond te blijven. Overmatige schaduw kan de bloei verminderen en moet worden vermeden.

  Om Hemerocallis te beschermen tijdens de winter, kun je een laag mulch aanbrengen rond de plant. Zorg er ook voor dat de plant goed water krijgt voordat de vorst begint. In strenge winters kun je overwegen om de plant af te dekken met een lichte doek of vlies.

  De Hemerocallis heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme zomers. Verwijder regelmatig dode bloemen en bladeren om de plant gezond te houden. Bemest de plant in het voorjaar en geef hem jaarlijks wat extra voeding voor een rijke bloei.

  Tuinplanten zoals hemerocallis hebben baat bij een bemesting in het voorjaar met organische mest of een speciale meststof voor bloeiende planten. De bemesting kan in de vorm van korrels of vloeibare meststoffen worden toegediend. Zorg ervoor dat de plant voldoende voedingstoffen krijgt voor een gezonde groei en bloei.

  Mulchen is gunstig voor deze plantensoort omdat het helpt om vocht vast te houden, onkruidgroei tegen te gaan en de bodemtemperatuur te reguleren. Het gebruik van organisch materiaal zoals compost, stro of boomschors als mulch kan de groei en bloei van deze plant stimuleren. Het wordt aanbevolen om in het voorjaar een laag mulch aan te brengen rond de basis van de plant.

  Hemerocallis houdt van neutrale tot licht zure grond. Een pH-waarde tussen 6 en 7 is ideaal voor deze plant. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te stellen.

  Het is belangrijk om regelmatig de plant te inspecteren op eventueel ongedierte, zoals bladluizen of spint. Om ongedierte te bestrijden, kunt u gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen of natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes. Het is tevens belangrijk om de plant gezond te houden door te zorgen voor voldoende water, voeding en zonlicht.

 • Omschrijving

  Hemerocallis, ook wel bekend als de daglelie, is een vaste plant die bekend staat om zijn opvallende bloemen die slechts één dag bloeien. De plant heeft lange, smalle bladeren en produceert bloemstelen met meerdere bloemen in verschillende kleuren, zoals geel, oranje, roze en rood. Hemerocallis is gemakkelijk te kweken en gedijt in de meeste bodemsoorten en klimaten. De plant kan worden gebruikt als bodembedekker, in borders of als snijbloem. Hemerocallis trekt ook vlinders en bijen aan, waardoor het een mooie toevoeging is aan elke tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.