Ananas comosus 'Purple Compacta'

Ananas

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Ananas comosus 'Purple Compacta' is een exotische plant met paarsachtige bladeren en een compacte groeiwijze. De bladeren hebben een scherpe punt en een unieke structuur. Deze ananasplant produceert kleine, onopvallende bloemen die zich ontwikkelen tot eetbare vruchten. Het is een decoratieve plant die goed gedijt in een warme en vochtige omgeving. 'Purple Compacta' is een trendy variant van de ananasplant die een tropische sfeer toevoegt aan elke ruimte.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Hij heeft weinig water nodig en gedijt goed bij indirect zonlicht. Regelmatig licht bemesten kan de groei bevorderen.

  Ja, de plant heeft veel licht nodig en staat het liefst op een plek met veel indirect zonlicht. Zorg ervoor dat de plant niet in direct zonlicht staat, dit kan bladverbranding veroorzaken. Het is daarom het beste om de plant voor een raam op het oosten of westen te plaatsen.

  De ananasplant heeft gemiddeld ongeveer 1 tot 2 keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doordrenkt. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond voordat je water geeft.

  De plant houdt van veel licht, maar niet van direct zonlicht. Het beste is om hem te plaatsen op een plek met helder, indirect licht. Te veel felle zon kan zijn bladeren beschadigen.

  Ja, deze plant houdt van warmte en gedijt het beste bij een constante temperatuur tussen de 18 en 24 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant op een warme plaats te zetten en te vermijden dat hij wordt blootgesteld aan koude tocht. Het is ook aan te raden om de plant in de zomermaanden buiten te zetten in de zon voor extra warmte.

  De plant bloeit meestal in de maanden mei tot juli en de bloei kan enkele weken duren.

  Ja, deze plant staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen. Door de bladeren worden schadelijke stoffen uit de lucht gefilterd en omgezet in zuurstof. Het is daarom een goede keuze voor het verbeteren van de luchtkwaliteit in huis.

  Ja, deze plant gedijt het beste op een plek met een temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius. Dit zorgt voor optimale groeiomstandigheden. Plaats de plant niet op een plek waar het te koud of te warm wordt.

 • Om de plant gezond te houden, is het belangrijk om dode of beschadigde bladeren regelmatig te verwijderen. Snoei ook eventuele nieuwe scheuten om de groei van de plant te stimuleren. Zorg ervoor dat je scherpe schaar of mes gebruikt om schade aan de plant te voorkomen.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, maar vermijd dat de potgrond constant doorweekt is. Laat de bovenste laag van de grond iets opdrogen tussen gietbeurten in. Geef in de lente en zomer iets meer water dan in de herfst en winter.

  De plant heeft potgrond nodig met een goede drainage om te voorkomen dat de wortels te nat worden. Gebruik een potgrondmix die speciaal is samengesteld voor kamerplanten voor een optimale groei. Ververs de potgrond elk jaar om de voedingsstoffen aan te vullen.

  De plant gedijt het best in goed doorlatende en vochtige grond met een licht zure pH-waarde. Een rijke organische bodem zal de groei en bloei van de plant bevorderen. Het is belangrijk om de bodem regelmatig te controleren op vochtigheid en voeding om de gezondheid van de plant te waarborgen.

  De plant heeft regelmatig water nodig en staat graag op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Af en toe afstoffen van het blad en periodiek verpotten is voldoende onderhoud. Het is belangrijk om de plant vrij te houden van schadelijke insecten.

  De plant kan af en toe worden afgestoft met een zachte doek om stof te verwijderen. De bladeren kunnen ook worden afgespoeld onder lauw water om ze schoon te maken. Het is belangrijk om de plant niet te veel aan te raken om beschadiging te voorkomen.

  De Ananas comosus 'Purple Compacta' heeft veel licht nodig om goed te gedijen. Zet de plant op een zonnige plek met indirect zonlicht voor de beste groei. Pas op voor te felle zon, dit kan bladverbranding veroorzaken.

  De optimale temperatuur voor deze plant ligt tussen de 18 en 24 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant niet blootgesteld wordt aan temperaturen onder de 13 graden Celsius. De plant gedijt het beste bij een constante kamertemperatuur.

  De luchtvochtigheid voor kamerplanten zoals "Ananas comosus 'Purple Compacta'" moet tussen de 60-80% liggen voor een optimale groei en gezondheid. Een te lage luchtvochtigheid kan leiden tot bruine bladranden en droge lucht kan de plant stress bezorgen. Door regelmatig te sproeien of een luchtbevochtiger te gebruiken, kan de luchtvochtigheid worden verhoogd.

  Deze plant heeft een voorkeur voor zure grond met een pH-waarde tussen 4,5 en 5,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met geschikte meststoffen. Een te hoge pH-waarde kan leiden tot voedingsstoffen tekorten en groeiproblemen bij de plant.

  Kamerplanten hebben regelmatige bemesting nodig om gezond te blijven en goed te groeien. Gebruik een uitgebalanceerde meststof voor kamerplanten en volg de aanbevolen dosering op de verpakking. Overbemesting kan schade aan de plant veroorzaken, dus wees voorzichtig met het gebruik van kunstmest.

 • Omschrijving

  Ananas comosus 'Purple Compacta' is een exotische plant met paarsachtige bladeren en een compacte groeiwijze. De bladeren hebben een scherpe punt en een unieke structuur. Deze ananasplant produceert kleine, onopvallende bloemen die zich ontwikkelen tot eetbare vruchten. Het is een decoratieve plant die goed gedijt in een warme en vochtige omgeving. 'Purple Compacta' is een trendy variant van de ananasplant die een tropische sfeer toevoegt aan elke ruimte.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.