Agapanthus (Funnel Grp) 'Whitney'

Agapanthus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Agapanthus 'Whitney' is een prachtige en elegante plant met grote trompetvormige bloemen in een heldere witte kleur. Deze plant behoort tot de Funnel Group van Agapanthus, wat betekent dat de bloemen een trechtervorm hebben. 'Whitney' bloeit in de zomer en is een geliefde keuze voor borders, potten en bloemperken. De plant gedijt het beste in goed doorlatende grond en een zonnige standplaats. Agapanthus 'Whitney' is een eyecatcher in de tuin en trekt vlinders en bijen aan.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Agapanthus (Funnel Grp) 'Whitney' is groenblijvend en behoudt het hele jaar door haar bladeren. Deze plant blijft dus groen, zelfs in de winter.

  Deze plant is winterhard tot -10 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant in de winter te beschermen tegen vorst. Agapanthus (Funnel Grp) 'Whitney' kan dus niet goed tegen strenge vorst.

  De Agapanthus (Funnel Grp) 'Whitney' is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud. Deze plant heeft alleen regelmatig water en voldoende zonlicht nodig om goed te gedijen. Daarnaast kunnen de uitgebloeide bloemen worden verwijderd voor een verzorgde uitstraling.

  De Agapanthus heeft ruimte nodig om zich goed te ontwikkelen en te groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich uit te spreiden. Een afstand van ongeveer 30-60 cm tussen elke plant is ideaal.

  Agapanthus groeit het beste in de volle zon of halfschaduw en heeft minimaal 6 uur zonlicht per dag nodig. In de schaduw zal de plant minder bloemen produceren en kan zijn groei belemmerd worden. Over het algemeen presteert Agapanthus beter in zonnige omstandigheden.

  Agapanthus planten hebben gemiddeld 1 tot 2 keer per week water nodig, maar controleer altijd eerst de grond voordat je water geeft. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt. In de zomer kan het nodig zijn om vaker water te geven dan in de winter.

  Ja, de Agapanthus plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die rijk zijn aan nectar en pollen. Het is een ideale plant om biodiversiteit te bevorderen in de tuin.

  Agapanthus kunnen een goede bron van nectar zijn voor bijen en andere bestuivers, waardoor ze bijdragen aan de biodiversiteit in jouw tuin. Daarnaast kunnen ze helpen om de bodem te beschermen tegen erosie en het leefgebied van kleine dieren en insecten te ondersteunen. Het is dus positief voor de biodiversiteit om Agapanthus in je tuin te hebben.

  De Agapanthus (Funnel Grp) 'Whitney' bloeit in de zomermaanden, meestal van juni tot augustus. De bloeiperiode kan meerdere weken tot zelfs enkele maanden duren. Deze tuinplant staat bekend om zijn prachtige bloemen en lange bloeitijd.

  Ja, de Agapanthus kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige locatie. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht krijgt voor een goede groei en bloei.

  Nee, Agapanthus planten zijn niet eetbaar en behoren tot de categorie van sierplanten en tuinplanten. Het consumeren van de plant kan leiden tot maagklachten en vergiftiging. Het wordt daarom afgeraden om Agapanthus planten te eten.

  Agapanthus planten hebben geen geluidsdempend effect. Deze plant staat bekend om zijn prachtige bloemen en groene bladeren en is ideaal voor in de tuin.

 • Snoei in het voorjaar de uitgebloeide bloemstelen tot aan de basis van de plant. Verwijder ook eventuele dorre bladeren en beschadigde of dode stengels om de plant gezond te houden. Knip de bladeren niet af, omdat deze nodig zijn voor de groei van de plant.

  De Agapanthus heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed draineert om wortelrot te voorkomen. Geef water aan de basis van de plant en vermijd het nat maken van de bladeren.

  De Agapanthus heeft behoefte aan goed doorlatende potgrond. Zorg voor een mix die rijk is aan voedingsstoffen en voor een goede drainage. Geef de plant regelmatig water, maar voorkom dat de wortels te nat blijven staan.

  De Agapanthus houdt van goed doorlatende grond die licht vochtig is. Zorg voor een bodem met voldoende voedingsstoffen en een neutrale tot licht zure pH-waarde. Vermijd te natte grond om wortelrot te voorkomen.

  Zet de plant op een zonnige plek in goed doorlatende grond. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst. Agapanthus gedijt het beste in een warm klimaat.

  Het is raadzaam om Agapanthus in de winter te beschermen tegen vorst door de plant te bedekken met stro of bladeren. Ook is het mogelijk om de plant in een pot te verplaatsen naar een beschutte plek, zoals een kas of veranda. Zorg er daarnaast voor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  De Agapanthus heeft weinig onderhoud nodig. Zorg voor voldoende water tijdens droge periodes en snoei de uitgebloeide bloemen af om de bloei te bevorderen. In de winter is het aan te raden de plant af te dekken met bladeren of stro om vorstschade te voorkomen.

  Voor tuinplanten zoals deze is het belangrijk om in het voorjaar organische meststof te gebruiken voor een gezonde groei. Zorg ervoor dat de meststof gelijkmatig wordt verdeeld rond de plant, en geef het water na het aanbrengen van de meststof. Overbemesting moet vermeden worden, volg daarom de instructies op de verpakking voor de juiste dosering.

  Mulch de plant in het voorjaar met een laag organisch materiaal om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Zorg ervoor dat de mulch niet direct tegen de stengels van de plant wordt geplaatst. Verwijder oude mulch in het najaar en breng een nieuwe laag aan om vorstbescherming te bieden.

  Deze plant prefereert een neutrale tot licht zure bodem met een pH tussen 6 en 7.5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met kalk of zwavel. Een goede pH-waarde zorgt voor een gezonde groei en bloei van de plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, is het aan te raden regelmatig de bladeren en stelen te controleren op aanwezigheid van luizen, trips of slakken. Indien nodig kunnen deze handmatig worden verwijderd of kan een biologisch bestrijdingsmiddel worden gebruikt. Een goede drainage en luchtige standplaats kunnen helpen bij het voorkomen van schimmels en andere schadelijke organismen.

 • Omschrijving

  Agapanthus 'Whitney' is een prachtige en elegante plant met grote trompetvormige bloemen in een heldere witte kleur. Deze plant behoort tot de Funnel Group van Agapanthus, wat betekent dat de bloemen een trechtervorm hebben. 'Whitney' bloeit in de zomer en is een geliefde keuze voor borders, potten en bloemperken. De plant gedijt het beste in goed doorlatende grond en een zonnige standplaats. Agapanthus 'Whitney' is een eyecatcher in de tuin en trekt vlinders en bijen aan.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.