Nicandra physalodes

Overig een-/tweejarigen

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Nicandra physalodes, ook bekend als appelflapplant, is een eenjarige plant die behoort tot de nachtschadefamilie. De plant heeft grote, lichtgroene bladeren en produceert opvallende, paarsblauwe klokvormige bloemen die gevolgd worden door lantaarnvormige capsules met zaden. Het is een prachtige plant voor in de tuin of als snijbloem in boeketten. Nicandra physalodes gedijt goed in de volle zon en heeft weinig onderhoud nodig. De plant kan zichzelf uitzaaien en groeit gemakkelijk op verschillende soorten bodems.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nicandra physalodes is geen groenblijvende plant. De plant verliest zijn bladeren in de winter en komt in het voorjaar weer tot bloei. Het is een eenjarige plant die jaarlijks opnieuw gezaaid moet worden.

  De plant is winterhard tot ongeveer -5 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant te beschermen bij temperaturen onder het vriespunt. Het is aan te raden om de plant vorstvrij te overwinteren.

  Nicandra physalodes is over het algemeen een gemakkelijke plant om te onderhouden. Deze plant heeft weinig verzorging nodig en kan goed gedijen in de meeste tuinomstandigheden. Het is een sterke en robuuste plant die weinig zorg en aandacht vereist.

  Nicandra physalodes heeft voldoende ruimte nodig om te groeien en zich te verspreiden. Het is aan te raden om de plant in de volle grond te plaatsen, zodat deze voldoende ruimte heeft om zich te ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant niet te dicht op andere planten staat, zodat deze voldoende licht en lucht krijgt.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduw. Het is een plant die goed gedijt in vochtige en schaduwrijke omgevingen. Het zal goed groeien en bloeien zonder direct zonlicht.

  Tuinplanten zoals Nicandra physalodes hebben over het algemeen één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de bodemvochtigheid. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verzadigen met water. Het is aan te raden om de grond regelmatig te controleren op vochtigheid voordat u water geeft.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend en trekt deze insecten aan met zijn bloemen die rijk zijn aan nectar. Het is een mooie toevoeging aan de tuin voor het bevorderen van de biodiversiteit en het aantrekken van nuttige bestuivers.

  Tuinplanten dragen bij aan de biodiversiteit door het aantrekken van insecten en kleine dieren. Ze kunnen helpen bij het herstellen van ecologische balans in de tuin. Het is belangrijk om verschillende soorten planten te hebben voor een gezonde biodiversiteit.

  Nicandra physalodes bloeit van juli tot september en de bloei duurt ongeveer 6 weken. Het is een prachtige toevoeging aan de tuin gedurende de zomermaanden.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste in een zonnige omgeving. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de plant voldoende water krijgt tijdens warme dagen om uitdroging te voorkomen.

  Nee, de plant Nicandra physalodes is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren, aangezien het giftige stoffen kan bevatten. Het is het beste om deze plant niet op te nemen in uw dieet.

  Ja, de plant Nicandra physalodes heeft het vermogen om geluid te dempen. Dit komt door de eigenschappen van de bladeren en stelen van de plant die geluidstrillingen absorberen. Het plaatsen van deze plant in uw tuin kan helpen om omgevingsgeluid te verminderen.

 • De plant kan gesnoeid worden om de vorm te behouden en de groei te bevorderen. Verwijder dode of beschadigde takken en snoei terug tot een knoop. Snoei bij voorkeur in het voorjaar of na de bloei.

  Deze plant houdt van regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar voorkom dat de wortels verzadigd raken. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  De plant heeft behoefte aan goed doorlatende potgrond om gezond te groeien. Het is belangrijk om regelmatig de grond te controleren op vochtigheid en indien nodig water te geven. Voeg af en toe plantenvoeding toe om de groei te stimuleren.

  Deze plant geeft de voorkeur aan goed doorlatende grond van gemiddelde vruchtbaarheid. Het is belangrijk dat de bodem voldoende vochtig is, maar niet constant nat is. Zorg ervoor dat de bodem een neutrale pH-waarde heeft voor een optimale groei.

  Nicandra physalodes groeit het beste op een zonnige standplaats. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te vochtig. De plant kan ook goed gedijen in halfschaduw.

  Het is aan te raden om deze plant in de winter goed te beschermen tegen vorst. Dit kan bijvoorbeeld door de plant af te dekken met bladeren of stro. Een beschutte plek tegen harde wind kan ook helpen bij de winterbescherming van deze tuinplant.

  Zorg voor een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes en verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om de bloei te bevorderen. De plant is winterhard en heeft weinig onderhoud nodig.

  Tuinplanten hebben over het algemeen behoefte aan regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen om gezond te blijven en goed te groeien. Het gebruik van een algemene meststof voor tuinplanten kan helpen bij het voorzien in de voedingsbehoeften van de plant. Zorg ervoor dat de bemesting goed gedoseerd en gelijkmatig wordt toegepast om overbemesting te voorkomen.

  Het is aan te raden om een laag mulch rondom de wortels van deze tuinplant aan te leggen om vocht vast te houden en onkruidgroei te onderdrukken. Mulch kan bestaan uit organisch materiaal zoals compost, houtsnippers of stro. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik is en laat ruimte vrij rond de stengel van de plant.

  De plant heeft een voorkeur voor neutrale tot licht zure bodems. Een pH-waarde tussen de 6 en 7 is ideaal voor een gezonde groei. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en eventueel aan te passen.

  Om ongedierte te bestrijden, kunnen planten worden besproeid met een insecticide zoals neem olie. Het regelmatig inspecteren van de planten op tekenen van ongedierte is ook belangrijk. Natuurlijke vijanden van ongedierte, zoals lieveheersbeestjes, kunnen ook worden ingezet voor biologische bestrijding.

 • Omschrijving

  Nicandra physalodes, ook bekend als appelflapplant, is een eenjarige plant die behoort tot de nachtschadefamilie. De plant heeft grote, lichtgroene bladeren en produceert opvallende, paarsblauwe klokvormige bloemen die gevolgd worden door lantaarnvormige capsules met zaden. Het is een prachtige plant voor in de tuin of als snijbloem in boeketten. Nicandra physalodes gedijt goed in de volle zon en heeft weinig onderhoud nodig. De plant kan zichzelf uitzaaien en groeit gemakkelijk op verschillende soorten bodems.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.