Gazania 'Daybreak Orange Cream'

Gazania

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Gazania 'Daybreak Orange Cream' is een laagblijvende plant met opvallende bloemen in oranje en crèmekleurige tinten. De bloemen hebben een prachtige tweekleurige uitstraling en bloeien van de lente tot de herfst. Het blad van de plant is groen en langwerpig van vorm. Gazania's zijn droogtetolerante planten die goed gedijen in volle zon en goed doorlatende grond. 'Daybreak Orange Cream' is een mooie toevoeging aan borders, rotstuinen en containers.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Gazania's zijn niet groenblijvend en zijn gevoelig voor vorst. Het zijn zomerbloeiers die in de winter afsterven en in het voorjaar weer terugkomen. Gazania's zijn dus geen winterharde planten.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -5 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant tijdens strenge vorst te beschermen. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om vorstschade te voorkomen.

  Ja, de Gazania 'Daybreak Orange Cream' is makkelijk in onderhoud. Deze plant heeft maar weinig water nodig en gedijt goed in zonnige en droge omstandigheden. Snoeien is ook niet nodig voor deze plant.

  Gazania 'Daybreak Orange Cream' heeft ongeveer 30 tot 40 cm ruimte nodig om zich goed te ontwikkelen. Het is belangrijk om voldoende afstand tussen de planten te houden voor een optimale groei en bloei. Let ook op de optimale groeiomstandigheden zoals zonlicht en water.

  De Gazania 'Daybreak Orange Cream' groeit het beste in de volle zon. In de schaduw zal de plant minder goed groeien en bloeien. Het is daarom aan te raden om deze plant op een zonnige plek te planten.

  Tuinplanten zoals Gazania 'Daybreak Orange Cream' hebben gemiddeld één keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te veel water te geven om wortelrot te voorkomen. Het is beter om dieper te bewateren dan oppervlakkig.

  Ja, deze plant is bijenlokkend en vlinderlokkend vanwege de felgekleurde bloemen en nectarrijke eigenschappen. Het is een mooie toevoeging aan de tuin om bijen en vlinders aan te trekken.

  Ja, de plant is goed voor de biodiversiteit omdat het insecten aantrekt zoals vlinders en bijen die op zoek zijn naar nectar en stuifmeel. Daarnaast kan de plant dienen als schuilplaats voor kleine dieren en bijdragen aan de natuurlijke balans in de tuin.

  De plant bloeit meestal van juni tot en met september en de bloeiperiode kan tot wel 12 weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin. Het is een sterke tuinplant die goed bestand is tegen de hitte van de zon. Het regelmatig water geven en voeden van de plant is echter wel belangrijk voor een gezonde groei.

  Nee, deze plant is niet eetbaar en wordt voornamelijk gekweekt als tuinplant vanwege zijn decoratieve bloemen. Het wordt niet aanbevolen om Gazania 'Daybreak Orange Cream' te consumeren.

  Ja, deze tuinplant heeft de potentie om geluid te dempen door middel van zijn bladeren en bloemen. Dit komt doordat planten geluidstrillingen kunnen absorberen en hierdoor de akoestiek in de omgeving kunnen verbeteren. Echter zal deze plant geen volledige geluidsdemping bieden.

 • Je kunt de plant na de bloei terugsnoeien om de groei te bevorderen voor het volgende seizoen. Verwijder dode bloemen en bladeren om de plant gezond te houden. Snoei indien nodig ook lange uitlopers om de vorm van de plant te behouden.

  Geef deze plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig is, maar niet doorweekt. Gebruik bij voorkeur regenwater of lauw kraanwater.

  De Gazania houdt van goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat blijft, maar ook niet volledig uitdroogt. Meng de potgrond eventueer met wat grof zand voor een nog betere drainage.

  De plant heeft een voorkeur voor goed doorlatende grond met een gemiddelde vruchtbaarheid. Zorg ervoor dat de bodem niet te vochtig is om wortelrot te voorkomen. Het toevoegen van organisch materiaal kan de bodemkwaliteit verbeteren.

  Zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Geschikt voor in borders of bloembakken. Bescherm tegen vorst in de winter.

  In de winter heeft de plant bescherming nodig tegen vorst. U kunt de plant bedekken met stro of bladeren om de wortels te beschermen. Zorg ervoor dat de plant niet te nat staat tijdens de koude periode.

  De Gazania 'Daybreak Orange Cream' heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in goed doorlatende grond en volle zon. Regelmatig water geven is belangrijk, vooral tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om de bloei te bevorderen.

  Tuinplanten zoals deze hebben voedingsstoffen nodig voor gezonde groei. Gebruik een evenwichtige meststof voor bloeiende planten, zoals een 10-10-10 formule. Bemest de plant in het voorjaar en in de zomer volgens de instructies op de verpakking.

  Mulchen helpt bij het vasthouden van vocht en het onderdrukken van onkruid rondom deze plant. Gebruik organisch materiaal zoals boomschors of compost als mulch. Breng een laag mulch aan van ongeveer 5-10 cm rondom de plant, maar vermijd dat de mulch direct tegen de stengels aangebracht wordt.

  Tuinplanten zoals deze houden van een licht zure tot neutrale bodem met een pH-waarde tussen de 6 en 7. Het is belangrijk de zuurgraad van de bodem te controleren en indien nodig aan te passen met bijvoorbeeld kalk of zwavel. Een goede zuurgraad zorgt voor een gezonde groei en bloei van de plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kan je preventieve maatregelen nemen zoals regelmatig controleren op luizen, trips en spint. Indien nodig kunnen natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of roofmijten ingezet worden. Het is ook belangrijk om de plant gezond en vitaal te houden door regelmatig water te geven en te bemesten.

 • Omschrijving

  De Gazania 'Daybreak Orange Cream' is een laagblijvende plant met opvallende bloemen in oranje en crèmekleurige tinten. De bloemen hebben een prachtige tweekleurige uitstraling en bloeien van de lente tot de herfst. Het blad van de plant is groen en langwerpig van vorm. Gazania's zijn droogtetolerante planten die goed gedijen in volle zon en goed doorlatende grond. 'Daybreak Orange Cream' is een mooie toevoeging aan borders, rotstuinen en containers.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.