Acmella oleracea 'Peek-A-Boo'

Overig een-/tweejarigen

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Acmella oleracea 'Peek-A-Boo' is een sierlijke en compacte plant die ongeveer 30-40 cm hoog wordt. De plant heeft ovale, groene bladeren en bloeit met kleine, gele bloemen die lijken op madeliefjes. Wat deze plant uniek maakt, is dat de bloemknoppen een pittige, kruidige smaak hebben en gebruikt kunnen worden in salades en gerechten. De 'Peek-A-Boo' is een uitstekende keuze voor tuinen, borders of als potplant op terrassen en balkons. Deze plant trekt ook bijen en vlinders aan met zijn aantrekkelijke bloemen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Acmella oleracea 'Peek-A-Boo' is geen groenblijvende plant. Deze plant verliest zijn bladeren in de winter en komt in het voorjaar weer opnieuw in bloei.

  De plant is winterhard tot ongeveer -5 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij lagere temperaturen. In de winterperiode kan het nodig zijn om de plant binnen te halen of af te dekken.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het heeft weinig water en bemesting nodig en groeit goed in zowel de volle zon als de halfschaduw. Het is een winterharde plant die weinig problemen heeft met ziekten en plagen.

  De plant heeft een ruimte nodig van ongeveer 30 cm in diameter. Het is aan te raden om de plant in een ruime pot te plaatsen of in de volle grond te planten met voldoende ruimte eromheen. Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht krijgt.

  De Acmella oleracea 'Peek-A-Boo' groeit het beste in de volle zon. In de schaduw kan de groei en bloei van de plant beperkt worden. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te plaatsen voor optimale groei.

  Tuinplanten hebben over het algemeen één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van het weer en de bodem. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te verzadigen. Het beste is om regelmatig te controleren of de grond droog aanvoelt voordat je water geeft.

  Ja, de plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die rijk zijn aan nectar. Dit maakt de plant een waardevolle toevoeging aan de tuin en helpt bij de bestuiving van andere planten.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat het bloemen produceert die bijen en andere bestuivers aantrekken. Dit draagt bij aan het behoud van de insectenpopulatie en de diversiteit in de tuin. Het is ook een waardevolle toevoeging voor de bodemgezondheid en het ecosysteem in uw tuin.

  De "Peek-A-Boo" bloeit van juli tot en met september. De bloeiperiode van de plant duurt ongeveer 10 weken.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en heeft minstens 6 uur direct zonlicht per dag nodig. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens droge periodes en de grond goed te laten uitlekken. Het is een sterke tuinplant die goed gedijt in zonnige omstandigheden.

  Ja, de bladeren en bloemen van deze plant zijn eetbaar en worden vaak toegevoegd aan salades voor extra smaak. Het heeft een licht kruidige en tintelende smaak, vergelijkbaar met die van Sichuanpeper. Echter, het wordt afgeraden om grote hoeveelheden van deze plant te consumeren.

  Nee, de Acmella oleracea 'Peek-A-Boo' heeft geen geluidsdempende eigenschappen. Het is vooral een decoratieve plant die bekend staat om zijn eetbare bloemen en bladeren. Het kan wel bijdragen aan een groene en rustgevende omgeving in de tuin.

 • De plant kan regelmatig worden gesnoeid om een compacte vorm te behouden en de groei te bevorderen. Snoei dode of beschadigde takken in het voorjaar. Bloemen kunnen na de bloei worden weggeknipt om de bloei te verlengen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, met name tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet te nat. Geef water aan de basis van de plant en vermijd het besproeien van de bladeren om schimmelgroei te voorkomen.

  De plant heeft een goed doorlatende potgrond nodig om gezond te blijven. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, aangezien dit wortelrot kan veroorzaken. Gebruik bij voorkeur een potgrond die geschikt is voor tuinplanten.

  De bodemkwaliteit voor tuinplanten zoals "Acmella oleracea 'Peek-A-Boo'" moet goed doorlatend en vruchtbaar zijn. Het is belangrijk dat de bodem voldoende vocht vast kan houden, maar niet te nat is om wortelrot te voorkomen. Het toevoegen van organisch materiaal kan de bodemkwaliteit verbeteren.

  De Acmella oleracea 'Peek-A-Boo' gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin. Deze plant heeft behoefte aan goed doorlatende grond en kan goed groeien in borders of potten. Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt tijdens droge periodes.

  In de winter heeft deze plant bescherming nodig tegen vorst om schade aan de bladeren en bloemen te voorkomen. Het is aan te raden om de plant te bedekken met stro, bladeren of een speciale plantenhoes. Zorg ervoor dat de grond rondom de plant goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht krijgt en regelmatig water krijgt. Bemest de plant in het voorjaar en verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om de bloei te bevorderen. Snoei de plant in het najaar om de vorm te behouden.

  Tuinplanten hebben regelmatig voeding nodig om goed te groeien en bloeien. Gebruik een evenwichtige meststof die speciaal is samengesteld voor tuinplanten. Volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering en timing van de bemesting.

  Tuinplanten zoals deze hebben baat bij mulch, dit helpt de grond vochtig te houden en de wortels te beschermen tegen temperatuurschommelingen. Mulch kan bestaan uit organisch materiaal zoals boomschors of compost. Het aanbrengen van mulch rondom de plant kan bijdragen aan een gezonde groei en bloei.

  De plant heeft graag een neutrale tot licht zure bodem met een pH tussen 6.0 en 7.0. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de bodem goed doorlatend is en niet te nat wordt, om wortelrot te voorkomen. Het regelmatig controleren van de pH-waarde van de bodem kan helpen bij het handhaven van een gezonde groei.

  Deze plant is gevoelig voor bladluizen en trips, die kunnen worden bestreden met natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en roofmijten. Een regelmatige controle helpt om ongedierte op tijd te signaleren en maatregelen te nemen om de plant te beschermen. Het is ook mogelijk om een insecticide te gebruiken als de plaag te groot wordt.

 • Omschrijving

  De Acmella oleracea 'Peek-A-Boo' is een sierlijke en compacte plant die ongeveer 30-40 cm hoog wordt. De plant heeft ovale, groene bladeren en bloeit met kleine, gele bloemen die lijken op madeliefjes. Wat deze plant uniek maakt, is dat de bloemknoppen een pittige, kruidige smaak hebben en gebruikt kunnen worden in salades en gerechten. De 'Peek-A-Boo' is een uitstekende keuze voor tuinen, borders of als potplant op terrassen en balkons. Deze plant trekt ook bijen en vlinders aan met zijn aantrekkelijke bloemen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.