Brassica oleracea (sierkool gekruld)

Overig een-/tweejarigen

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De sierkool gekruld, ook bekend als Brassica oleracea, is een opvallende en decoratieve plant die behoort tot de koolfamilie. De bladeren van de sierkool zijn gekruld en hebben vaak mooie tinten van paars, roze, groen en wit. Deze kool wordt voornamelijk gebruikt als sierplant in bloembedden en borders vanwege zijn decoratieve waarde. De sierkool gedijt goed in de zon en heeft een goed doorlatende grond nodig. Deze plant trekt vaak vlinders en bijen aan en zorgt voor een kleurrijke toevoeging aan de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de sierkool is niet groenblijvend. Het is een eenjarige plant, wat betekent dat het na één groeiseizoen afsterft. Het is voornamelijk bedoeld als decoratieve plant in de tuin.

  De Brassica oleracea (sierkool gekruld) is winterhard tot ongeveer -5 graden Celsius. Deze plant kan dus lichte vorst verdragen, maar heeft wel bescherming nodig bij strenge vorst.

  Ja, de sierkool gekruld is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is een sterke plant die goed groeit in de meeste voedzame en goed doorlatende grondsoorten. Regelmatig water geven en wat meststoffen tijdens het groeiseizoen is voldoende om deze plant gezond te houden.

  De Brassica oleracea (sierkool gekruld) heeft ongeveer 30-40 centimeter ruimte nodig om goed te groeien. Het is belangrijk om de planten niet te dicht op elkaar te zetten, zodat ze voldoende licht en lucht krijgen. Zorg er ook voor dat de planten voldoende ruimte hebben om zich uit te kunnen spreiden.

  Sierkool gekruld groeit het beste in de volle zon, maar kan ook goed gedijen in halfschaduw. In de schaduw zal de groei echter langzamer zijn en kan de plant minder kleurrijk worden. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten voor het beste resultaat.

  De sierkool gekruld heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Gemiddeld is het aan te raden om de plant twee tot drie keer per week water te geven. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft, maar niet te nat.

  Ja, de sierkool heeft bloemen die vlinders en bijen aantrekken met hun nectar. Het is een mooie toevoeging aan de tuin en trekt nuttige insecten aan.

  Sierkool gekruld trekt verschillende insecten aan, waaronder vlinders en bijen, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. De plant biedt ook voedsel en beschutting voor kleine dieren. Mulchen met bladeren van sierkool kan de bodem verbeteren en bijdragen aan een gezonder ecosysteem.

  Sierkool bloeit vanaf het einde van de zomer tot aan de herfst. De bloei kan ongeveer 2 tot 3 weken duren.

  Sierkool gekruld kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme zomerdagen. Zorg ook voor een goed doorlatende grond.

  Ja, sierkool is eetbaar, maar over het algemeen wordt het niet veel gegeten en wordt het vaker gebruikt als decoratieve plant in de tuin. Het blad van de sierkool wordt soms wel eens gebruikt in salades of als garnering. Het is echter belangrijk op te merken dat sierkool niet dezelfde smaak heeft als de gewone kool die we eten.

  Sierkool gekruld heeft geen geluidsdempende eigenschappen en zal dus geen significant effect hebben op geluidsniveaus in de omgeving.

 • Sierkool gekruld kan regelmatig worden gesnoeid om de vorm en grootte van de plant te behouden. Verwijder dode bladeren en bloemen om de plant gezond te houden. Snoei na de bloeiperiode in de herfst om de plant voor te bereiden op de winter.

  Sierkool gekruld heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt, maar voorkom dat de planten in te natte grond staan. Het is aan te raden om 's ochtends water te geven, zodat de bladeren van de plant overdag kunnen drogen en schimmelvorming wordt voorkomen.

  De sierkool gekruld gedijt het beste in goed doorlatende potgrond met een neutrale pH. Zorg ervoor dat de pot voldoende drainagegaten heeft om wateroverlast te voorkomen. Voeg af en toe wat meststof toe om de groei en bloei van de plant te stimuleren.

  Sierkool gekruld vraagt een goed doorlatende bodem met voldoende voedingsstoffen. Een neutrale tot lichtzure pH is ideaal voor een gezonde groei. Zorg voor regelmatige bemesting en voldoende water om de plant goed te laten gedijen.

  De sierkool gedijt het beste op een zonnige standplaats met vruchtbare, goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en niet te dicht op andere planten staat. Beschermt de plant tegen harde wind en vorst.

  Om vorstschade te voorkomen kan sierkool worden beschermd door een dikke laag mulch of compost rond de plant aan te brengen. Daarnaast kan sierkool ook worden afgedekt met een vliesdoek of speciale plantenhoes tijdens koude periodes. Zorg ervoor dat de plant goed water krijgt voordat de vorst intreedt.

  Sierkool gekruld heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme zomermaanden. Verwijder regelmatig dode bladeren en bloemen om de plant gezond te houden. Bemest deze plant met organische meststoffen voor optimale groei.

  Sierkool gedijt goed op een voedingsrijke bodem. Geef de plant regelmatig organische meststoffen of compost voor een gezonde groei. Vermijd te veel stikstof om bloei te voorkomen en de kleur van de bladeren te behouden.

  Mulchen met organisch materiaal zoals compost of houtsnippers helpt de grond vochtiger te houden en onderdrukt onkruidgroei rond de plant. Dit kan ook de wortels beschermen tegen extreme temperaturen en helpen bij het voorkomen van ziektes. Voeg regelmatig een nieuwe laag mulch toe om de voordelen te behouden.

  De ideale zuurgraad van de bodem voor Tuinplanten is neutraal tot licht zuur, met een pH-waarde tussen 6,5 en 7. Een te zure of te basische bodem kan problemen veroorzaken voor de planten, zoals voedingsstoffen tekorten of toxiciteit. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met kalk of zwavel.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunt u het beste regelmatig controleren op eventuele plagen zoals bladluizen of rupsen. U kunt natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of sluipwespen inzetten of kiezen voor biologische bestrijdingsmiddelen. Voorkom daarnaast overbevolking en zorg voor een goede luchtcirculatie om de kans op ongedierte te minimaliseren.

 • Omschrijving

  De sierkool gekruld, ook bekend als Brassica oleracea, is een opvallende en decoratieve plant die behoort tot de koolfamilie. De bladeren van de sierkool zijn gekruld en hebben vaak mooie tinten van paars, roze, groen en wit. Deze kool wordt voornamelijk gebruikt als sierplant in bloembedden en borders vanwege zijn decoratieve waarde. De sierkool gedijt goed in de zon en heeft een goed doorlatende grond nodig. Deze plant trekt vaak vlinders en bijen aan en zorgt voor een kleurrijke toevoeging aan de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.