Sedum makinoi 'Kosmosje'

Sedum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Sedum makinoi 'Kosmosje' is een kleine vetplant met groenblauwe blaadjes in de vorm van sterretjes. Deze plant heeft een compacte groeiwijze en vormt kleine rozetten. In de zomer produceert de 'Kosmosje' witte, sterachtige bloemen die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders. Deze Sedum soort is winterhard en kan goed gedijen in zonnige, droge omstandigheden. Ideaal voor rotstuinen, borders of in potten en containers.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud. Het heeft weinig water en zonlicht nodig en gedijt goed in verschillende omgevingen. Regelmatig snoeien is optioneel voor een gezonde groei.

  Ja, deze plant heeft veel licht nodig om goed te groeien. Het is aan te raden om hem op een zonnige plek te zetten, bij voorkeur voor een raam op het zuiden. Voor de beste groeiresultaten is het belangrijk dat de plant dagelijks voldoende zonlicht ontvangt.

  Sedum makinoi 'Kosmosje' heeft weinig water nodig en moet daarom ongeveer 1 keer per week water krijgen. Zorg ervoor dat de grond tussen gietbeurten goed kan opdrogen om wortelrot te voorkomen. Water geven in kleine hoeveelheden is vaak voldoende.

  De plant houdt van de felle zon en kan goed gedijen op een plek met veel zonlicht. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor een goede drainage om wortelrot te voorkomen. Overmatige blootstelling aan direct zonlicht kan echter tot verkleuring of verbranding van de bladeren leiden.

  Sedum makinoi 'Kosmosje' houdt van warmte en verdraagt temperaturen tussen de 15 en 25 graden Celsius. Het is belangrijk dat de plant op een warme en lichte plek staat om goed te kunnen groeien en bloeien. Overwinteren op een koele plek kan de plant schaden.

  Deze plant bloeit meestal in de zomermaanden, van juni tot augustus. De bloeiperiode duurt gemiddeld zo'n 2 tot 3 weken.

  Ja, Sedum planten zijn luchtzuiverend en helpen de luchtkwaliteit in huis te verbeteren door schadelijke stoffen uit de lucht op te nemen. Het is een goede keuze voor een gezond binnenklimaat.

  Ja, deze plant staat het liefst op een plek met een temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius. Het is belangrijk om een constante en gematigde temperatuur te behouden voor een gezonde groei. Het verdragen van extreme temperaturen kan schadelijk zijn voor de plant.

 • De plant kan gesnoeid worden om de vorm en grootte te behouden. Verwijder dode of beschadigde bladeren en takjes regelmatig. Snoei in het voorjaar voor een gezonde groei gedurende het seizoen.

  Geef deze plant regelmatig water, zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en laat de grond tussen gietbeurten in licht opdrogen. Geef tijdens de lente en zomermaanden matig water en verminder de watergift tijdens de herfst en winter.

  Gebruik voor deze plant een goed doorlatende potgrond die vocht vasthoudt maar niet te nat wordt. Zorg voor voldoende voedingsstoffen in de potgrond, bijvoorbeeld door af en toe bij te mesten. Verpot de plant indien nodig naar een grotere pot met verse potgrond.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde tot lage vruchtbaarheid. Zorg ervoor dat de bodem niet te vochtig wordt, omdat dit wortelrot kan veroorzaken. Een lichtzure tot neutrale pH is ideaal voor deze plant.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en kan goed gedijen in de volle zon. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en geef matig water. Af en toe bemesten in het groeiseizoen zal de plant ten goede komen.

  Het is belangrijk om af en toe stof van de bladeren van de plant te verwijderen om de groei en gezondheid te bevorderen. Dit kan eenvoudig gedaan worden door voorzichtig af te stoffen met een zachte doek of kwast. Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen, deze kunnen de bladeren beschadigen.

  De Sedum makinoi 'Kosmosje' heeft veel licht nodig en gedijt het beste op een zonnige standplaats. Plaats de plant bij voorkeur voor een raam op het zuiden, zodat hij voldoende zonlicht krijgt. Let op dat direct zonlicht in de zomer kan leiden tot verbranding van de bladeren.

  De ideale temperatuur voor deze plant ligt tussen de 15 en 25 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant niet blootgesteld wordt aan extreme hitte of kou. Plaats de plant op een plek waar de temperatuur stabiel is.

  Een gemiddelde luchtvochtigheid is voldoende voor deze plant. Vermijd te hoge vochtigheidsniveaus, omdat dit schimmelgroei kan bevorderen. Regelmatig luchten kan helpen om de luchtvochtigheid op peil te houden.

  Kamerplanten zoals Sedum makinoi 'Kosmosje' gedijen het beste in een neutrale tot licht zure bodem. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Het regelmatig controleren en aanpassen van de pH-waarde van de bodem kan helpen bij een gezonde groei van de plant.

  Kamerplanten hebben weinig bemesting nodig, omdat ze groeien in potgrond met voedingsstoffen. Het is belangrijk om spaarzaam te bemesten om wortelverbranding te voorkomen. Gebruik daarom een lichte dosis vloeibare meststof en voed de plant tijdens de groeiperiode in het voorjaar en de zomer.

 • Omschrijving

  De Sedum makinoi 'Kosmosje' is een kleine vetplant met groenblauwe blaadjes in de vorm van sterretjes. Deze plant heeft een compacte groeiwijze en vormt kleine rozetten. In de zomer produceert de 'Kosmosje' witte, sterachtige bloemen die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders. Deze Sedum soort is winterhard en kan goed gedijen in zonnige, droge omstandigheden. Ideaal voor rotstuinen, borders of in potten en containers.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.