Drijfplanten

Overig water-/moerasplant

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Drijfplanten zijn planten die op het water drijven en geen wortels hebben die zich in de bodem verankeren. Ze kunnen verschillende vormen en kleuren hebben en zijn vaak bedekt met kleine haartjes die hen helpen drijvende te blijven. Drijfplanten zijn belangrijk voor het ecosysteem van wateren omdat ze schaduw bieden en zuurstof produceren voor vissen en andere waterorganismen. Sommige drijfplanten hebben bloemen die boven het wateroppervlak uitsteken en insecten aantrekken. Het is belangrijk om drijfplanten met zorg te behandelen om te voorkomen dat ze overwoekeren en het waterleven verstoren.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Drijfplanten zijn over het algemeen niet groenblijvend en verliezen hun bladeren in de winter. Het zijn planten die drijven op het wateroppervlak en vaak snel groeien. Sommige soorten kunnen in de zomer bloemen produceren.

  Drijfplanten zijn over het algemeen niet winterhard en kunnen geen vorst verdragen. Het is daarom belangrijk om ze tijdens de winterperiode binnen te halen of te beschermen tegen kou. Ook is het mogelijk om ze op te kweken als jaarlijkse planten die in de lente opnieuw geplant kunnen worden.

  Drijfplanten zijn over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereisen weinig zorg. Ze hebben geen grond nodig en kunnen drijven op het wateroppervlak. Regelmatig water verversen en voldoende licht zijn belangrijk voor hun overleving.

  Drijfplanten hebben een ruimte nodig van minstens 40 cm diep en breed in een vijver of waterbak. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en zich te verspreiden. Het is ook belangrijk om regelmatig te controleren of de plant niet te dicht op elkaar groeit.

  Ja, drijfplanten groeien over het algemeen goed in de schaduw. Ze hebben niet veel direct zonlicht nodig om te gedijen en kunnen vaak zelfs beter groeien in schaduwrijke omgevingen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze nog wel voldoende licht krijgen om fotosynthese uit te voeren.

  Drijfplanten hebben regelmatig water nodig om te gedijen. Het is aan te raden om ze wekelijks water te geven, zodat ze voldoende voedingsstoffen kunnen opnemen. Overweeg om ze in een bak water te plaatsen en regelmatig bij te vullen.

  Drijfplanten trekken meestal geen vlinders en bijen aan, omdat ze meestal op het water drijven en daardoor minder toegankelijk zijn voor deze bestuivers. Ze halen hun voedingsstoffen direct uit het water en hebben geen bloemen nodig om bestuivers aan te trekken. Zoek daarom naar andere tuinplanten die vlinders en bijen aantrekken.

  Ja, drijfplanten zijn goed voor de biodiversiteit omdat ze schaduw bieden voor vissen en andere waterdieren, zorgen voor zuurstof in het water en schuilplaatsen creëren voor kleine waterorganismen. Ze dragen bij aan een gezond ecosysteem in vijvers en waterpartijen.

  Drijfplanten bloeien meestal in de zomermaanden, zoals juni, juli en augustus. De bloei kan enkele weken tot maanden duren, afhankelijk van de soort en de omstandigheden.

  Ja, drijfplanten kunnen over het algemeen goed tegen de volle zon. Het is belangrijk dat ze voldoende zonlicht krijgen om goed te groeien. Zorg er echter voor dat ze niet uitdrogen door regelmatig water te geven.

  Drijfplanten zijn over het algemeen niet eetbaar voor mensen. Het beste is om ze te vermijden als consumptie. Het consumeren van deze planten kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Drijfplanten helpen geluid te dempen door het absorberen van geluidsgolven met hun bladeren. Dit kan helpen om een rustigere en meer ontspannen omgeving te creëren. Het gebruik van drijfplanten in de tuin kan bijdragen aan het verminderen van omgevingsgeluiden.

 • Het snoeien van drijfplanten is niet noodzakelijk, omdat ze meestal geen harde stengels hebben die regelmatig moeten worden bijgeknipt. Mocht er overmatige groei optreden, dan kunnen ze eenvoudig worden bijgesneden met een scherpe schaar of mes. Het is belangrijk om uitgebloeide bloemen en vergeelde bladeren regelmatig te verwijderen om de plant gezond te houden.

  Drijfplanten hebben geen verzorging nodig, aangezien ze in het water drijven en hun voedingsstoffen uit het water halen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het water waarin ze groeien schoon en zuurstofrijk is. Ze kunnen goed gedijen in zowel natuurlijke wateren als in aquaria.

  Potgrond is niet nodig voor Drijfplanten, omdat ze hun voedingsstoffen uit het water halen. De wortels van Drijfplanten worden meestal alleen gebruikt om zich vast te hechten aan de ondergrond. Het is belangrijk dat het water waarin Drijfplanten groeien schoon en helder is.

  Drijfplanten hebben geen specifieke bodemeisen omdat ze op het wateroppervlak drijven en hun voedingsstoffen uit het water halen. Het is belangrijk dat het water voldoende voedingsstoffen bevat voor een gezonde groei. Een mineraalrijke bodem is daarom niet nodig.

  Drijfplanten groeien het beste in een vochtige omgeving met veel zonlicht. Ze gedijen goed op stilstaand water zoals vijvers en meren. Het is belangrijk dat ze geen last hebben van sterke stromingen of golven.

  In de winterperiode is het belangrijk om drijfplanten te beschermen tegen vorst. Dit kan gedaan worden door de planten naar een vorstvrije ruimte te verplaatsen of door een beschermingslaag van stro of bladeren over de planten te leggen. Zo blijven de drijfplanten gezond en kunnen ze in het voorjaar weer volop groeien en bloeien.

  Drijfplanten hebben weinig onderhoud nodig. Het is belangrijk om regelmatig dode bladeren te verwijderen en de planten af en toe te verplaatsen voor voldoende licht. Bemesting is meestal niet nodig voor deze planten.

  Drijfplanten halen voedingsstoffen direct uit het water en hebben daarom geen extra bemesting nodig. Eventueel kunnen waterplantenvoedingstabletten gebruikt worden om de groei te bevorderen. Overbemesting kan leiden tot algengroei en gezondheidsproblemen voor vissen.

  Mulch is een goede manier om de grond vochtig te houden en onkruid te onderdrukken. Het kan ook helpen bij het behouden van voedingsstoffen in de bodem. Houd er rekening mee dat sommige drijfplanten zeer gevoelig zijn voor verstikking door te veel mulch.

  Drijfplanten gedijen het best in neutrale tot licht zure bodems. Het is belangrijk dat de bodem niet te zuur is, omdat dit de groei van de plant kan belemmeren. Het is daarom aan te raden om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig te corrigeren.

  Drijfplanten kunnen worden beschermd tegen ongedierte door regelmatig de bladeren te controleren op tekenen van schade en deze indien nodig handmatig te verwijderen. Het gebruik van natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes en roofmijten, kan ook helpen bij het bestrijden van ongedierte. Het is belangrijk om de planten regelmatig te inspecteren en preventieve maatregelen te nemen om ongedierte te voorkomen.

 • Omschrijving

  Drijfplanten zijn planten die op het water drijven en geen wortels hebben die zich in de bodem verankeren. Ze kunnen verschillende vormen en kleuren hebben en zijn vaak bedekt met kleine haartjes die hen helpen drijvende te blijven. Drijfplanten zijn belangrijk voor het ecosysteem van wateren omdat ze schaduw bieden en zuurstof produceren voor vissen en andere waterorganismen. Sommige drijfplanten hebben bloemen die boven het wateroppervlak uitsteken en insecten aantrekken. Het is belangrijk om drijfplanten met zorg te behandelen om te voorkomen dat ze overwoekeren en het waterleven verstoren.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.