Dianthus 'Sandy'

Dianthus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Dianthus 'Sandy' is een compacte en sierlijke vaste plant met mooie bloemen die de hele zomer bloeien. De bloemen hebben een warme zandkleur met een zachte geur. De plant groeit goed in zonnige borders en rotstuinen en trekt vlinders en bijen aan. 'Sandy' heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in goed doorlatende grond. Deze Dianthus-soort is ook geschikt voor in potten en containers op het balkon of terras.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Dianthus 'Sandy' is niet groenblijvend. Het blad van deze plant is meestal grijsgroen van kleur. In de winter kan het afsterven en in het voorjaar opnieuw uitlopen.

  Dianthus 'Sandy' is winterhard tot ongeveer -15°C. Dit betekent dat hij de meeste winters in Nederland goed zal doorstaan. In strenge winters kan het nodig zijn om de plant extra te beschermen.

  Ja, Tuinplanten zijn over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereisen weinig speciale zorg. Water geven en af en toe bemesten is meestal voldoende om ze gezond en mooi te houden. Het is belangrijk om regelmatig dood te bloemen verwijderen om de bloei te bevorderen.

  De plant heeft een ruimte nodig van ongeveer 20 tot 30 centimeter in de breedte en 20 tot 30 centimeter in de hoogte. Planten moeten op een afstand van 15 tot 20 centimeter van elkaar worden geplant om voldoende ruimte te bieden voor groei. Houd er rekening mee dat de plant zich ook zijwaarts kan verspreiden.

  Tuinplanten zoals Dianthus 'Sandy' groeien over het algemeen het beste in de volle zon. Ze hebben minstens 6 uur zonlicht per dag nodig om goed te gedijen. In de schaduw kan de groei vertragen en kan de bloei minder uitbundig zijn.

  Dianthus 'Sandy' heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar niet te laten verzadigen. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de geurende bloemen en de nectar die ze produceren. Het trekt vlinders en bijen aan vanwege de zoete geur en overvloed aan nectar. Hierdoor draagt het bij aan de biodiversiteit in de tuin.

  Ja, de Dianthus planten zijn goed voor biodiversiteit, omdat ze vlinders en bijen aantrekken met hun nectarrijke bloemen. Daarnaast zorgen ze voor extra kleur en leven in de tuin. Het is daarom een waardevolle toevoeging voor de biodiversiteit in de tuin.

  Deze plant bloeit in de maanden mei, juni en juli en de bloei kan tot wel acht weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en zal daar goed gedijen. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven tijdens droge periodes om uitdroging te voorkomen. Met voldoende zonlicht zal de plant goed groeien en bloeien.

  Nee, de plant Dianthus 'Sandy' is niet eetbaar. Het is een tuinplant die voornamelijk gekweekt wordt vanwege zijn decoratieve bloemen en geur. Het consumeren van deze plant kan leiden tot misselijkheid en andere gezondheidsproblemen.

  Dianthus 'Sandy' heeft geen specifieke geluidsdempende eigenschappen. Tuinplanten zoals deze zijn voornamelijk decoratief en dragen niet significant bij aan geluidsdemping in de omgeving.

 • Dianthus 'Sandy' kan in het voorjaar na de bloei licht worden teruggesnoeid. Verwijder uitgebloeide bloemen regelmatig om nieuwe bloei te stimuleren. Snoei dode of beschadigde takken altijd meteen weg.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft maar niet doorweekt. Geef water aan de basis van de plant en vermijd blad- en bloemcontact om rotting te voorkomen.

  De Dianthus 'Sandy' groeit het beste in goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond licht en luchtig is, zodat de wortels van de plant voldoende zuurstof krijgen. Gebruik bij voorkeur potgrond speciaal voor tuinplanten om een gezonde groei te bevorderen.

  De bodem moet goed doorlatend en lichtvochtig zijn om een goede groei te bevorderen. Verrijken met compost kan helpen bij het behouden van voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de bodem pH-neutraal tot licht alkalisch is.

  De plant gedijt het beste op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht krijgt en vermijd te natte grond om wortelrot te voorkomen. 'Sandy' kan ook goed groeien in een rotstuin of border.

  Om de plant te beschermen tijdens de winter, is het aan te raden om een dikke laag mulch rond de basis van de plant aan te brengen. Daarnaast kan het helpen om de plant te beschermen tegen harde wind en vorst door er een beschermende doek of deken overheen te leggen. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  Water geven is belangrijk voor deze plant, vooral tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om de bloei te stimuleren en snoei na de bloei om de plant compact te houden. Voed de plant in het voorjaar met plantenvoeding voor een gezonde groei.

  Tuinplanten zoals Dianthus 'Sandy' kunnen het beste bemest worden in het voorjaar met een algemene meststof voor bloeiende planten. Gebruik een bemesting met een hoog kaliumgehalte om de bloemknopvorming te stimuleren. Het is belangrijk om de bemesting gelijkmatig te verdelen rond de plant en deze goed in te werken in de grond.

  Mulch is aan te raden bij het onderhoud van Tuinplanten. Het houdt de grond vochtig en beschermt de wortels tegen extreme temperaturen. Daarnaast remt mulch onkruidgroei en verbetert het de bodemstructuur.

  Deze plant gedijt het beste in een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen 6,0 en 7,5. Het is belangrijk om regelmatig de zuurgraad van de bodem te controleren en indien nodig aanpassingen te maken om de plant gezond te houden. Zuurdere bodems kunnen ervoor zorgen dat bepaalde voedingsstoffen niet goed worden opgenomen.

  Om ongedierte zoals bladluizen en slakken te voorkomen, is het belangrijk om de grond rondom de plant schoon en vrij van afval te houden. Daarnaast kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen worden aangemoedigd om in de tuin te verblijven. Het regelmatig inspecteren van de plant op tekenen van ongedierte en het handmatig verwijderen ervan kan ook helpen om plagen onder controle te houden.

 • Omschrijving

  Dianthus 'Sandy' is een compacte en sierlijke vaste plant met mooie bloemen die de hele zomer bloeien. De bloemen hebben een warme zandkleur met een zachte geur. De plant groeit goed in zonnige borders en rotstuinen en trekt vlinders en bijen aan. 'Sandy' heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in goed doorlatende grond. Deze Dianthus-soort is ook geschikt voor in potten en containers op het balkon of terras.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.