Sedum reflexum

Sedum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Sedum reflexum, ook bekend als tripmadam, is een vetplant die vaak groeit in droge, rotsachtige gebieden. De plant heeft vlezige, blauwgroene bladeren die dik en langwerpig zijn. In de zomer produceert Sedum reflexum kleine, gele bloemen die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders. Deze plant is winterhard en kan goed gedijen in arme grond en volle zon. Sedum reflexum is een gemakkelijk te onderhouden plant die zich langzaam verspreidt en een mooie bodembedekker vormt.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Sedum reflexum is zeer makkelijk in onderhoud. Deze plant heeft weinig water nodig en gedijt goed in zowel zonlicht als gedeeltelijke schaduw. Regelmatig snoeien bevordert de groei en bloei van deze plant.

  Ja, Sedum reflexum heeft veel licht nodig om goed te groeien. Plaats de plant op een zonnige plek in huis waar het direct zonlicht kan ontvangen. Het liefst in een vensterbank op het zuiden.

  Sedum reflexum heeft matig water nodig en moet tussen de gietbeurten door de grond laten opdrogen. Over het algemeen is één keer per week water geven voldoende om de plant gezond te houden. Het is belangrijk om te voorkomen dat de plant te nat staat, want dit kan wortelrot veroorzaken.

  Ja, de Sedum reflexum houdt van de felle zon en gedijt goed in direct zonlicht. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, maar ook om hem voldoende zonlicht te geven om goed te kunnen groeien. Een zonnige plek in huis is daarom ideaal voor deze plant.

  Ja, de plant houdt van warmte en gedijt het beste bij temperaturen tussen de 18-24 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant op een warme en zonnige plek te plaatsen om gezond te blijven. Het vermijden van tocht en koude temperaturen is essentieel voor deze plant.

  De plant bloeit in de zomermaanden, meestal van juni tot augustus. De bloeiperiode duurt meestal 4 tot 6 weken.

  Ja, de plant heeft de mogelijkheid om schadelijke stoffen uit de lucht op te nemen en deze om te zetten in voedingsstoffen. Dit zorgt voor een verbetering van de luchtkwaliteit in de omgeving waar de plant zich bevindt.

  Ja, de plant staat graag op een plek tussen de 15 en 25 graden Celsius. Deze temperaturen zorgen voor optimale groeiomstandigheden voor de plant. Het is belangrijk om de plant niet bloot te stellen aan extreme temperaturen.

 • Snoei in het voorjaar om de plant compact te houden en de groei te stimuleren. Verwijder dode bladeren en bloemen om de gezondheid van de plant te bevorderen. Knip lange uitlopers af om de vorm van de plant te behouden.

  De Sedum reflexum heeft een lage waterbehoefte en verdraagt droge omstandigheden goed. Geef de plant matig water in de lente en zomer, en verminder de watergift in de herfst en winter. Laat de grond tussen gietbeurten goed opdrogen.

  Voor deze plant is het belangrijk om een goed doorlatende potgrond te gebruiken die rijk is aan voedingsstoffen. Gebruik een lichte mix van potgrond met bijvoorbeeld wat perliet of vermiculiet voor een goede drainage. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat blijft, aangezien dit de wortels kan beschadigen.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde tot lage vruchtbaarheid. Zorg ervoor dat de bodem niet te vochtig is om wortelrot te voorkomen. Een lichte en zanderige bodem met een neutrale pH-waarde is ideaal voor deze plant.

  Zorg ervoor dat de plant regelmatig water krijgt, maar vermijd teveel water geven, laat de grond tussen gietbeurten in lichtjes opdrogen. Plaats de plant op een zonnige plek met veel helder licht, maar vermijd direct zonlicht in de middaguren. Geef de plant af en toe voeding in het groeiseizoen om de groei te stimuleren.

  Je kunt stof van de bladeren verwijderen met een zachte borstel of doek. Gebruik geen schoonmaakmiddelen, omdat dit de plant kan beschadigen. Geef de plant regelmatig een douche onder lauwwarm water om stof te verwijderen en de bladeren fris te houden.

  Sedum reflexum heeft veel licht nodig en is daarom geschikt om bij een raam te plaatsen. Zorg ervoor dat de plant minimaal 6 uur per dag direct zonlicht krijgt voor een optimale groei. In de winter kan de plant eventueel wat minder licht verdragen, maar blijft het liefst in een lichte ruimte staan.

  De ideale temperatuur voor deze plant ligt tussen de 15 en 25 graden Celsius. Zorg ervoor dat de temperatuur niet onder de 10 graden Celsius zakt en vermijd direct zonlicht. Houd de plant weg van tochtige plekken.

  De luchtvochtigheid dient matig te zijn voor deze plant. Het is belangrijk om de luchtvochtigheid op peil te houden door regelmatig te sproeien of een luchtbevochtiger te gebruiken. Overmatige luchtvochtigheid kan leiden tot schimmelvorming en andere problemen voor de plant.

  De plant gedijt het best in een neutrale tot licht alkalische bodem met een pH-waarde tussen de 6,5 en 7,5. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is en niet te vochtig wordt. Het is aan te raden om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met kalk.

  Voorzichtig bemesten in het voorjaar met een langzaam vrijkomende meststof is voldoende voor een gezonde groei. Gebruik een meststof speciaal voor kamerplanten om de voedingstoestand in balans te houden. Let op dat overbemesting kan leiden tot schade aan de wortels en bladeren.

 • Omschrijving

  Sedum reflexum, ook bekend als tripmadam, is een vetplant die vaak groeit in droge, rotsachtige gebieden. De plant heeft vlezige, blauwgroene bladeren die dik en langwerpig zijn. In de zomer produceert Sedum reflexum kleine, gele bloemen die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders. Deze plant is winterhard en kan goed gedijen in arme grond en volle zon. Sedum reflexum is een gemakkelijk te onderhouden plant die zich langzaam verspreidt en een mooie bodembedekker vormt.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.