Anemone

Anemone

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Anemone, ook wel bekend als de anemoon, is een prachtige bloeiende plant met delicate bloemen in verschillende kleuren zoals wit, roze, paars en blauw. De bloemen hebben een opvallend centrum van gele meeldraden en bloeien in het voorjaar en begin van de zomer. Anemones gedijen het best in vochtige, goed doorlatende grond en hebben een voorkeur voor halfschaduw tot volle zon. Deze plant wordt vaak gebruikt in borders, rotstuinen en als bodembedekker en trekt vlinders en bijen aan met zijn nectarrijke bloemen. Anemones zijn ook populair als snijbloemen vanwege hun lange houdbaarheid in boeketten.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Anemone planten zijn meestal bladverliezend en verliezen hun bladeren in de winter. Ze zijn dus niet groenblijvend zoals sommige andere tuinplanten.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen vorst in de winter. In strenge winters kan het nodig zijn om extra maatregelen te nemen om de plant te beschermen.

  De Anemone plant is over het algemeen redelijk eenvoudig te onderhouden. Ze hebben regelmatig water nodig en een plek met voldoende zonlicht. Ook is het belangrijk om de plant regelmatig te bemesten voor optimale groei.

  De plant heeft voldoende ruimte nodig om zich te kunnen verspreiden en groeien. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen andere planten om concurrentie te vermijden. Een ruimte van ongeveer 30-40 cm tussen planten wordt aanbevolen.

  Anemoon groeit het beste in halfschaduw tot volle zon, maar kan ook redelijk goed gedijen in de schaduw. Zorg ervoor dat de grond vochtig en goed doorlatend is voor optimale groei. In de schaduw kan de groei mogelijk wat minder uitbundig zijn dan in de zon.

  De Anemone heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes in de zomer. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar zorg ervoor dat de plant niet constant in natte grond staat. Het beste is om de plant eens per week water te geven, maar dit kan variëren afhankelijk van de weersomstandigheden en de grond waarin de plant groeit.

  Ja, Anemones staan bekend om hun aantrekkingskracht op vlinders en bijen vanwege hun nectarrijke bloemen. Deze eigenschap maakt ze een waardevolle toevoeging aan tuinen voor bestuivers.

  Ja, de plant Anemone is goed voor de biodiversiteit omdat het insecten aantrekt en een schuilplaats biedt voor kleine dieren. Het zorgt voor een gevarieerde flora in de tuin en draagt zo bij aan een evenwichtig ecosysteem.

  Anemonen bloeien doorgaans van maart tot mei. De bloeiperiode duurt ongeveer 3 tot 4 weken.

  De plant gedijt het beste in halfschaduw tot schaduw. Te veel direct zonlicht kan de plant beschadigen en de bloei verminderen. Het is daarom aan te raden om de plant te beschermen tegen de felle middagzon.

  Sommige soorten Anemone zijn giftig voor mens en dier en dus niet eetbaar. Het is daarom belangrijk om altijd te weten welke delen van de plant wel en niet veilig zijn om te consumeren. Het wordt daarom afgeraden om Anemone planten te eten.

  Ja, Anemones hebben de mogelijkheid om geluid te dempen vanwege hun dichte bladeren en stengels. Dit kan helpen om geluiden in de tuin te verminderen.

 • Anemone moet worden teruggesnoeid tot net boven de grond in het voorjaar om de groei te stimuleren. Verwijder dode bladeren en bloemstelen om de plant gezond te houden. Het is belangrijk om regelmatig te snoeien om de vorm en grootte van de plant in toom te houden.

  Anemonen hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef water aan de basis van de plant om schimmelziekten te voorkomen.

  Anemone houdt van goed doorlatende potgrond met veel voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft en niet uitdroogt. Een mengsel van compost, tuinturf en grof zand is ideaal voor deze plant.

  Anemonen gedijen het beste in een goed doorlatende en vochtige bodem. Ze hebben een voorkeur voor humusrijke grond. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat is, om wortelrot te voorkomen.

  Anemonen gedijen het best op een zonnige plek, maar kunnen ook in halfschaduw groeien. Ze houden van goed doorlatende grond en bloeien het beste in vochtige bodems. De plant doet het goed in borders, rotstuinen en wilde tuinen.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen koude temperaturen en vorst. Bedek de plant met een dikke laag mulch of bladeren om de wortels te beschermen. In strenge winters kan het ook helpen om een beschermende doek of winterhoes over de plant te plaatsen.

  De plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en een plek in de halfschaduw tot volle zon. Regelmatig water geven is belangrijk, vooral in droge periodes. Dode bloemen regelmatig verwijderen om de bloei te bevorderen.

  Anemonen hebben weinig bemesting nodig en groeien goed in normale tuingrond. Voeg wat compost toe in het voorjaar voor extra voeding. Overbemesting kan leiden tot te veel bladgroei en minder bloemen.

  Mulch is erg belangrijk voor tuinplanten, het beschermt de wortels tegen extreme temperaturen en helpt bij het vasthouden van vocht. Gebruik een laag mulch van ongeveer 5 cm dik rondom de plant, maar zorg ervoor dat de mulch niet tegen de stengels of bladeren van de plant ligt. Vernieuw de mulch elk jaar in het voorjaar voor optimale groei en gezondheid van de plant.

  Anemonen gedijen het beste in neutrale tot licht zure bodems. Een pH-waarde tussen 6,0 en 7,0 is ideaal voor deze planten. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en zo nodig aan te passen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplanten kunt u natuurlijke methoden proberen, zoals het besproeien met een mengsel van water en milde zeep of het gebruik van roofinsecten zoals lieveheersbeestjes. Daarnaast kunt u preventief werken door de planten te inspecteren op tekenen van ongedierte en regelmatig te bemesten en water te geven zodat ze gezond blijven en weerstand kunnen bieden tegen plagen. Het is ook aan te raden om regelmatig dode bladeren en plantenresten te verwijderen om schuilplaatsen voor ongedierte te verminderen.

 • Omschrijving

  Anemone, ook wel bekend als de anemoon, is een prachtige bloeiende plant met delicate bloemen in verschillende kleuren zoals wit, roze, paars en blauw. De bloemen hebben een opvallend centrum van gele meeldraden en bloeien in het voorjaar en begin van de zomer. Anemones gedijen het best in vochtige, goed doorlatende grond en hebben een voorkeur voor halfschaduw tot volle zon. Deze plant wordt vaak gebruikt in borders, rotstuinen en als bodembedekker en trekt vlinders en bijen aan met zijn nectarrijke bloemen. Anemones zijn ook populair als snijbloemen vanwege hun lange houdbaarheid in boeketten.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.