Browallia speciosa

Browallia speciosa

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Browallia speciosa, ook wel bekend als de Amethistbloem, is een compacte en bossige plant die bloeit met kleine, paarse bloemen met een opvallend wit oog in het midden. De bloemen hebben een trompetvormige structuur en bloeien rijkelijk gedurende de zomermaanden. De plant kan zowel in de tuin als in potten op het balkon of terras worden gekweekt. Browallia speciosa houdt van een zonnige standplaats en goed doorlatende grond, en is relatief gemakkelijk te verzorgen. Deze plant trekt vlinders aan en zorgt voor een kleurrijke toevoeging in de tuin of op het balkon.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en heeft niet veel speciale zorg nodig. Het is een sterke en veerkrachtige plant die goed gedijt in normale kamertemperaturen en regelmatig water krijgt. Het enige waar je op moet letten is dat de plant niet teveel water krijgt en voldoende licht krijgt.

  Ja, de plant heeft veel licht nodig om goed te groeien en bloeien. Plaats de plant op een plek met veel indirect zonlicht voor de beste resultaten. Het vermijden van te veel direct zonlicht is belangrijk om verbranding van de bladeren te voorkomen.

  Browallia speciosa heeft behoefte aan regelmatig water geven, gemiddeld is één keer per week voldoende. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt tussen de gietbeurten door. Het is belangrijk om de plant niet te veel water te geven om wortelrot te voorkomen.

  De plant houdt niet van direct zonlicht en prefereert een lichte standplaats zonder felle zon. Het is beter om de plant op een plek te zetten waar het indirect zonlicht krijgt.

  Ja, de plant houdt van warmte en gedijt het beste bij temperaturen tussen de 18-24 graden Celsius. Plaats de plant op een warme en zonnige plek in huis voor optimale groei. Zorg ervoor dat de plant niet wordt blootgesteld aan tocht of koude temperaturen.

  Browallia speciosa bloeit meestal vanaf de lente tot de herfst, en de bloei kan enkele maanden aanhouden. De exacte bloeitijd kan variëren afhankelijk van de groeiomstandigheden en verzorging.

  Ja, deze plant staat bekend om het zuiveren van de lucht en het verbeteren van de luchtkwaliteit in huis. Het is een populaire keuze voor mensen die op zoek zijn naar luchtzuiverende kamerplanten.

  Ja, de plant staat graag op een plek tussen de 15 en 25 graden. Het is belangrijk om de plant op een constante temperatuur te houden om de groei te bevorderen. Plaats de plant op een plek waar geen extreme temperatuurschommelingen zijn.

 • Om de plant in vorm te houden en de groei te bevorderen, is het aan te raden om regelmatig te snoeien. Verwijder dode of beschadigde bladeren en bloemen om de gezondheid van de plant te behouden. Snoei ook regelmatig om de plant compact en vol te houden.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens de groeiperiode. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar voorkom dat de wortels in het water staan. Geef bij voorkeur 's ochtends water zodat de plant voldoende tijd heeft om te drogen voordat de nacht valt.

  Voor deze plant is het belangrijk om te kiezen voor een luchtige potgrond die goed vocht vasthoudt. Een mengsel van potgrond voor bloeiende planten en wat extra perlite of vermiculiet kan geschikt zijn. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, om wortelrot te voorkomen.

  Deze plant geeft de voorkeur aan goed doorlatende grond met een gemiddelde vruchtbaarheid. Zorg ervoor dat de bodem vocht vasthoudt, maar niet te nat wordt. Een lichte, humusrijke potgrond is ideaal voor optimale groei.

  De plant heeft regelmatig water nodig, maar vermijd dat de wortels te nat worden. Zorg voor voldoende licht, maar vermijd direct zonlicht. Geef af en toe plantenvoeding voor een gezonde groei.

  Het is belangrijk om de bladeren van de plant regelmatig stofvrij te maken met een zachte doek. Gebruik lauwwarm water om eventueel vuil van de bladeren te verwijderen. Vergeet niet af en toe de pot en schotel schoon te maken om ophoping van vuil te voorkomen.

  Browallia speciosa heeft veel licht nodig om goed te groeien. Plaats de plant op een plek waar hij voldoende natuurlijk licht krijgt, bij voorkeur in de buurt van een raam. Zorg ervoor dat de plant niet te lang in direct zonlicht staat om verbranding te voorkomen.

  De ideale temperatuur voor deze plant is ongeveer tussen de 18 en 24 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant niet wordt blootgesteld aan tocht en plotselinge temperatuurschommelingen. Het is belangrijk om de plant op een constante temperatuur te houden voor optimale groei.

  De luchtvochtigheid voor deze plant moet gemiddeld zijn, met een relatieve luchtvochtigheid tussen de 40-60%. Het is belangrijk om de plant uit de buurt te houden van tocht en verwarmingssystemen, aangezien deze de luchtvochtigheid kunnen beïnvloeden. Het regelmatig besproeien van de plant kan helpen bij het handhaven van de juiste luchtvochtigheid.

  De Browallia speciosa gedijt het best in een licht zure bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 6,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de grond regelmatig te controleren en eventueel aan te passen met speciale meststoffen. Hierdoor kan de plant optimaal groeien en bloeien.

  Gebruik tijdens het groeiseizoen een algemene vloeibare meststof voor kamerplanten. Volg de instructies op de verpakking om overbemesting te voorkomen. Stop met het bemesten tijdens de wintermaanden wanneer de plant in rust is.

 • Omschrijving

  Browallia speciosa, ook wel bekend als de Amethistbloem, is een compacte en bossige plant die bloeit met kleine, paarse bloemen met een opvallend wit oog in het midden. De bloemen hebben een trompetvormige structuur en bloeien rijkelijk gedurende de zomermaanden. De plant kan zowel in de tuin als in potten op het balkon of terras worden gekweekt. Browallia speciosa houdt van een zonnige standplaats en goed doorlatende grond, en is relatief gemakkelijk te verzorgen. Deze plant trekt vlinders aan en zorgt voor een kleurrijke toevoeging in de tuin of op het balkon.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.