Mimosa pudica

Overig kamerplanten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Mimosa pudica, ook wel de gevoelige plant genoemd, is een kruidachtige plant met fijne bladeren die snel reageren op aanraking. Wanneer de bladeren worden aangeraakt, sluiten ze zich direct en vouwen ze zich samen alsof de plant zich terugtrekt. De plant heeft kleine roze bloemen die bloeien in bolvormige clusters. Mimosa pudica groeit goed in warme en vochtige omstandigheden en kan zowel binnen als buiten worden gekweekt als een interessante en interactieve plant. Het is een populaire keuze voor educatieve doeleinden vanwege het unieke reagerende gedrag van de bladeren.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is makkelijk te onderhouden en heeft weinig verzorging nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden en de plant regelmatig te bemesten. Verder gedijt de plant goed op een plek met indirect zonlicht.

  Ja, de plant heeft veel licht nodig en moet op een plek worden geplaatst waar het voldoende zonlicht ontvangt. Een raam op het zuiden is ideaal voor deze plant. Het is belangrijk om de plant regelmatig te draaien om gelijkmatige groei te stimuleren.

  De plant heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond vochtig is maar niet drassig. Laat de grond tussen de gietbeurten licht opdrogen.

  Deze plant houdt van een lichte standplaats maar niet van direct zonlicht. Het is daarom beter om de felle zon te vermijden. Plaats de plant op een plek waar het indirect zonlicht ontvangt.

  Ja, deze plant houdt van warmte en gedijt het beste bij een constante temperatuur tussen 20 en 30 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant op een warme plek te plaatsen, uit de buurt van tocht en koude luchtstromen. Het is daarom belangrijk om de plant binnen te houden in ons klimaat.

  De plant bloeit meestal in de maanden juni tot augustus. De bloeiperiode duurt meestal 1 tot 2 maanden.

  Ja, "Mimosa pudica" staat bekend als een luchtzuiverende kamerplant. Het heeft de eigenschap om giftige stoffen uit de lucht te filteren en de luchtkwaliteit in huis te verbeteren. Het is een aanbevolen plant voor mensen die op zoek zijn naar een natuurlijke manier om de lucht in huis te zuiveren.

  Ja, deze plant staat graag op een plek met een temperatuur tussen de 15 en 25 graden. Het is belangrijk om de plant niet bloot te stellen aan extreme temperaturen.

 • De plant kan regelmatig gesnoeid worden om de vorm en grootte te behouden. Verwijder dode of beschadigde bladeren en takken. Snoei bij voorkeur in het voorjaar of de zomer voor een gezonde groei.

  Deze kamerplant heeft regelmatig water nodig, maar vermijd dat de grond te nat wordt. Laat de bovenste laag van de grond tussen gietbeurten opdrogen. Geef in de wintermaanden minder water dan in de zomer.

  Voor een optimale groei en gezondheid van deze plant is het belangrijk om gebruik te maken van kwalitatief goede potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond goed gedraineerd is en rijk is aan voedingsstoffen. Het is aan te raden om jaarlijks de potgrond te vervangen of aan te vullen met verse potgrond.

  De plant gedijt het beste in licht vochtige, goed doorlatende grond met een neutrale tot licht zure pH-waarde. Vermijd te natte of te droge omstandigheden, aangezien dit de groei negatief kan beïnvloeden. Voeg regelmatig organische meststoffen toe om de bodemkwaliteit te verbeteren.

  De plant vereist regelmatig water geven en een lichte standplaats. Daarnaast is het belangrijk om de plant regelmatig te bemesten en dode bladeren te verwijderen. Verpot de plant eens in de paar jaar om de groei te bevorderen.

  De bladeren van deze plant kunnen stof verzamelen en af en toe voorzichtig worden afgenomen met een zachte doek of borstel. Gebruik lauw water om de bladeren schoon te maken en vermijd direct zonlicht na het reinigen om verbranding te voorkomen. Het regelmatig schoonmaken van de bladeren helpt de plant gezond te houden.

  De plant heeft veel indirect zonlicht nodig. Plaats de plant op een plek waar het minstens 6 uur licht per dag krijgt. Vermijd direct zonlicht, dit kan schade aan de bladeren veroorzaken.

  Mimosa pudica gedijt het beste bij een temperatuur tussen de 18 en 24 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant weg te houden van tocht en extreme temperatuurschommelingen. Het is een warmteminnende plant die het niet goed zal doen bij koude temperaturen.

  Een luchtvochtigheid van rond de 50-60% wordt aanbevolen voor deze plant. Het regelmatig besproeien van de bladeren kan helpen om een optimale luchtvochtigheid te behouden. Een luchtbevochtiger kan ook worden gebruikt om de luchtvochtigheid te verhogen.

  De zuurgraad van de bodem voor deze plant moet tussen de 6 en 7 liggen, wat neutraal tot licht zuur is. Het is belangrijk om de pH-waarde van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen. Het gebruik van een speciale pH-meter kan hierbij helpen.

  Gebruik tijdens het groeiseizoen regelmatig een uitgebalanceerde vloeibare meststof. Zorg ervoor dat de plant in de wintermaanden minder meststoffen krijgt. Overbemesting kan leiden tot tekorten aan voedingsstoffen en schade aan de wortels.

 • Omschrijving

  Mimosa pudica, ook wel de gevoelige plant genoemd, is een kruidachtige plant met fijne bladeren die snel reageren op aanraking. Wanneer de bladeren worden aangeraakt, sluiten ze zich direct en vouwen ze zich samen alsof de plant zich terugtrekt. De plant heeft kleine roze bloemen die bloeien in bolvormige clusters. Mimosa pudica groeit goed in warme en vochtige omstandigheden en kan zowel binnen als buiten worden gekweekt als een interessante en interactieve plant. Het is een populaire keuze voor educatieve doeleinden vanwege het unieke reagerende gedrag van de bladeren.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.