Gladiolus (Small-flowered Grp)

Gladiolus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Gladiolus (Small-flowered Grp) is een prachtige bloeiende plant met langwerpige bloemknoppen en smalle bloemblaadjes in verschillende kleuren zoals roze, paars, wit en geel. Deze plant staat bekend om zijn elegante uitstraling en wordt vaak gebruikt in boeketten en bloemstukken vanwege de mooie vorm en kleuren. De Gladiolus bloeit in de zomer en het najaar en gedijt het beste in goed doorlatende grond en een zonnige standplaats. Met de juiste verzorging kan deze plant lang bloeien en zorgen voor een kleurrijk accent in de tuin of op het balkon. De Gladiolus is een populaire keuze voor tuiniers en bloemenliefhebbers vanwege zijn diversiteit aan kleuren en de elegante uitstraling van de bloemen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Gladiolus (Small-flowered Grp) is niet groenblijvend. In de winter verliest deze plant zijn bladeren en komt in ruststand. In het voorjaar groeien er weer nieuwe bladeren en bloemen.

  De Gladiolus (Small-flowered Grp) is winterhard tot ongeveer -5 graden Celsius.Het is belangrijk om de plant in de winter goed te beschermen tegen vorst om de bloei in het volgende seizoen te garanderen. Het wordt aanbevolen om de bollen in de winter uit de grond te halen en vorstvrij te bewaren.

  Ja, de Gladiolus (Small-flowered Grp) is over het algemeen makkelijk te onderhouden en heeft weinig speciale zorg nodig. Zolang de juiste omstandigheden, zoals voldoende zonlicht en water, worden geboden, zal de plant goed groeien en bloeien. Het regelmatig verwijderen van verwelkte bloemen kan de bloeiperiode verlengen.

  De gladiool heeft gemiddeld 15 cm ruimte tussen elke bol nodig om goed te kunnen groeien. Zorg ervoor dat de bollen niet te dicht op elkaar geplant worden om te voorkomen dat ze elkaar belemmeren in de groei. Het is aan te raden om de bollen op ongeveer 15-20 cm diepte te planten voor optimale bloei.

  Nee, de Gladiolus (Small-flowered Grp) groeit het beste in volle zonlicht. Het is belangrijk om de plant ten minste 6 tot 8 uur zonlicht per dag te geven voor optimale groei en bloei. Plaats de plant dus bij voorkeur op een zonnige locatie in de tuin.

  Geef de plant ongeveer 1 keer per week water, afhankelijk van de droogte van de grond en het weer. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, omdat dit kan leiden tot wortelrot. Het is belangrijk om de plant regelmatig te controleren op vochtigheid om te bepalen wanneer water nodig is.

  Ja, de Gladiolus (Small-flowered Grp) is aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de nectar die ze produceren. Het kan een goede keuze zijn voor tuiniers die willen bijdragen aan het aantrekken en behouden van deze belangrijke bestuivers in hun tuin.

  Gladiolen dragen bij aan de biodiversiteit door bijen en vlinders aan te trekken met hun nectarrijke bloemen. Ze bieden voedsel en schuilplaatsen voor verschillende insecten en vogels. Door gladiolen te planten, creëer je een gezonde en diverse tuinomgeving.

  De Gladiolus (Small-flowered Grp) bloeit meestal in de maanden juli en augustus. De bloei kan duren van 2 tot 4 weken, afhankelijk van de specifieke soort en omstandigheden.

  Ja, de Gladiolus (Small-flowered Grp) kan goed tegen de volle zon en houdt van een zonnige standplaats. Zorg wel voor voldoende vochtige grond om uitdroging te voorkomen. In de volle zon zal de plant het beste bloeien.

  Nee, de Gladiolus (Small-flowered Grp) is niet eetbaar. Het is belangrijk om geen delen van deze plant te consumeren, omdat het giftige stoffen kan bevatten. Deze plant wordt voornamelijk gekweekt vanwege de prachtige bloemen.

  Ja, de Gladiolus plant heeft geen geluidsdempende eigenschappen. Het is voornamelijk een decoratieve bloeiende plant die kleur en hoogte toevoegt aan de tuin. Er zijn andere plantensoorten die beter geschikt zijn voor geluidsdemping.

 • Knip de uitgebloeide bloemen weg om de plant energie te besparen voor nieuwe bloei. Snoei de stelen helemaal terug nadat ze volledig zijn uitgebloeid. Verwijder dode of beschadigde bladeren om de plant gezond te houden.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Het is beter om af en toe dieper te bewateren dan regelmatig oppervlakkig te sproeien.

  De Gladiolus (Small-flowered Grp) groeit het beste in goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet drassig. Een mix van potgrond en zand kan helpen bij het verbeteren van de drainage.

  De bodem moet goed gedraineerd zijn en bij voorkeur licht en vruchtbaar. Zorg voor voldoende voeding door compost of organische meststoffen toe te voegen. Vermijd zware kleigronden en zorg voor regelmatige bevloeiing tijdens het groeiseizoen.

  Zet de plant op een zonnige plek in de tuin. Zorg voor goed doorlatende grond. Bescherm de plant tegen harde wind.

  Om vorstschade te voorkomen, is het aan te raden om de knollen van de plant in het najaar uit de grond te halen en vorstvrij te bewaren. Ze kunnen ook worden beschermd met een dikke laag mulch of bladeren. In strenge winters is het verstandig om de plant te beschermen met een fleecedoek of tuinvlies.

  Zorg voor een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Verwijder uitgebloeide bloemen om de bloei te bevorderen.

  Deze plant heeft regelmatige bemesting nodig tijdens het groeiseizoen om gezonde bloei te bevorderen. Gebruik een gebalanceerde meststof met een hoger fosforgehalte om de bloemproductie te stimuleren. Bemest de planten in het voorjaar voordat ze beginnen te groeien en herhaal dit elke 6-8 weken tot aan de bloei.

  Mulchen van je bloembedden met organisch materiaal zoals stro, bladeren of boomschors kan helpen om de grond vochtig te houden en onkruid te onderdrukken. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik is, ongeveer 5-8 cm is voldoende. Verwijder de mulchlaag in het voorjaar en voeg indien nodig nieuwe toe.

  De zuurgraad van de bodem moet neutraal tot licht zuur zijn voor optimale groei en bloei. Een pH-waarde tussen de 6.0 en 7.0 is ideaal. Het is belangrijk om regelmatig de zuurgraad van de bodem te controleren en indien nodig bij te sturen met kalk of zwavel.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplanten, is het belangrijk om regelmatig de bladeren en bloemen te controleren op luizen, trips en spint. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en roofmijt kunnen helpen bij het bestrijden van plagen. Ook is het aan te raden om de planten regelmatig te besproeien met een milieuvriendelijke zeepoplossing om ongedierte te verwijderen.

 • Omschrijving

  De Gladiolus (Small-flowered Grp) is een prachtige bloeiende plant met langwerpige bloemknoppen en smalle bloemblaadjes in verschillende kleuren zoals roze, paars, wit en geel. Deze plant staat bekend om zijn elegante uitstraling en wordt vaak gebruikt in boeketten en bloemstukken vanwege de mooie vorm en kleuren. De Gladiolus bloeit in de zomer en het najaar en gedijt het beste in goed doorlatende grond en een zonnige standplaats. Met de juiste verzorging kan deze plant lang bloeien en zorgen voor een kleurrijk accent in de tuin of op het balkon. De Gladiolus is een populaire keuze voor tuiniers en bloemenliefhebbers vanwege zijn diversiteit aan kleuren en de elegante uitstraling van de bloemen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.