Platycodon grandiflorus

Platycodon

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Platycodon grandiflorus, ook wel bekend als de ballonbloem, is een langlevende vaste plant die afkomstig is uit Oost-Azië. De plant heeft opvallende grote klokvormige bloemen die lijken op ballonnen voordat ze volledig openen. De bloemen variëren in kleur van lichtblauw en paars tot wit en roze. Platycodon grandiflorus groeit het beste in de volle zon tot halfschaduw en gedijt goed in goed doorlatende grond. De plant trekt vlinders en bijen aan en is een mooie toevoeging aan borders, rotstuinen en bloembedden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de herfst. Het is een kruidachtige plant die in de lente opnieuw uitloopt.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant tijdens de winterperiode goed te beschermen tegen vorst. Zorg voor een beschutte plek en eventueel extra mulch of afdekking.

  Ja, de plant is over het algemeen vrij gemakkelijk in onderhoud. Het vereist regelmatig water geven en enige bescherming tegen sterke wind. Verder heeft het planten van Platycodon grandiflorus ook een goede afvoer van water en vruchtbare grond nodig.

  "Platycodon grandiflorus" heeft voldoende ruimte nodig om zich volledig te ontwikkelen, dus plant ze minstens 30 cm uit elkaar. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te verspreiden en dat er genoeg zonlicht is voor optimale groei. Overvolle planten kunnen de groei belemmeren en leiden tot ziektes.

  De plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw kan de groei beperkt zijn en kan de plant minder bloemen produceren. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te plaatsen voor optimale groei en bloei.

  De Platycodon grandiflorus heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme zomermaanden. Het is aan te raden om de plant 1-2 keer per week water te geven, afhankelijk van de bodemvochtigheid en weersomstandigheden. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die ze produceert. Het is een goede keuze voor tuinen die insecten willen aantrekken.

  Ja, de plant is goed voor de biodiversiteit omdat het insecten aantrekt en bijdraagt aan de diversiteit van planten in de tuin. Het zorgt voor een gezonde en evenwichtige omgeving voor verschillende diersoorten. Het is dus een waardevolle toevoeging aan de biodiversiteit in de tuin.

  Deze plant bloeit meestal van juni tot en met september. De bloeiperiode duurt gemiddeld 2 tot 3 maanden.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is aan te raden om de plant regelmatig water te geven bij warme temperaturen. Zorg voor voldoende vochtige grond om uitdroging te voorkomen.

  De wortels en bladeren van deze plant zijn eetbaar, en worden vaak gebruikt in de Aziatische keuken. Het is belangrijk om de plant goed te bereiden voordat je deze consumeert. Let op: de bloemen van deze plant zijn niet eetbaar.

  Ja, als een tuinplant kan ik geluid enigszins dempen, maar mijn effect is beperkt in vergelijking met speciale geluidsdempende materialen. Ik kan helpen om geluiden van buitenaf te verzachten en een rustige omgeving te creëren in de tuin. Het plaatsen van meerdere planten kan het geluidsniveau verder verminderen.

 • Om de plant gezond en vitaal te houden, is het aan te raden om na de bloei de uitgebloeide bloemen weg te knippen. Eventueel kunnen ook lange scheuten bijgeknipt worden om de vorm van de plant te behouden. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of er dood hout of zieke delen verwijderd moeten worden.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet doorweekt. Geef de plant bij voorkeur water in de ochtend om schimmelvorming te voorkomen.

  Voor deze tuinplant is het belangrijk om gebruik te maken van doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Geef de plant regelmatig meststoffen voor een gezonde groei en bloei.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde vruchtbaarheid. Het is belangrijk dat de bodem goed vochtig blijft, maar niet te nat. Zorg voor een pH-waarde tussen de 6,0 en 7,0 voor optimale groei van de plant.

  Deze plant gedijt het best op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond. Vermijd te natte grond en harde wind, dit kan de plant beschadigen. Zorg voor voldoende ruimte rondom de plant zodat deze goed kan groeien en bloeien.

  Je kunt de plant beschermen tegen de winter door mulch aan te brengen rond de wortels en afgevallen bladeren te verwijderen. Het is ook handig om de plant af te dekken met een laagje stro of dennentakken. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om vorstschade te voorkomen.

  Zorg voor voldoende water en licht, maar vermijd direct zonlicht. Snoei regelmatig uitgebloeide bloemen om de plant gezond te houden. Geef indien nodig extra voeding tijdens het groeiseizoen.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om regelmatig te bemesten in het groeiseizoen, van maart tot september. Gebruik een algemene meststof voor bloeiende planten en volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering. Overbemesting kan leiden tot een teveel aan voedingsstoffen en schade aan de plant.

  Het is aanbevolen om mulch rond de basis van deze plant aan te brengen om onkruidgroei te verminderen en de grond vochtig te houden. Mulch kan ook helpen om de wortels te beschermen tegen extreme temperaturen. Kies organische mulchmaterialen zoals stro, bladeren of houtsnippers voor het beste resultaat.

  Deze plant gedijt het best in een neutrale tot lichtzure bodem met een pH-waarde tussen de 6,1 en 7,5. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de bodem goed doorlatend is en niet te zwaar bemest wordt. Het regelmatig controleren van de pH-waarde van de bodem kan helpen om de gezondheid en groei van de plant te bevorderen.

  Aangezien deze plant tot de categorie van tuinplanten behoort, kunnen algemene bestrijdingsmethoden zoals het gebruik van insecticiden en het verwijderen van aangetaste bladeren en stengels effectief zijn tegen ongedierte. Het regelmatig controleren van de plant op tekenen van plagen zoals luizen, slakken en rupsen is ook aan te bevelen om vroegtijdig in te grijpen. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen kunnen worden ingezet als biologische bestrijdingsmiddelen.

 • Omschrijving

  Platycodon grandiflorus, ook wel bekend als de ballonbloem, is een langlevende vaste plant die afkomstig is uit Oost-Azië. De plant heeft opvallende grote klokvormige bloemen die lijken op ballonnen voordat ze volledig openen. De bloemen variëren in kleur van lichtblauw en paars tot wit en roze. Platycodon grandiflorus groeit het beste in de volle zon tot halfschaduw en gedijt goed in goed doorlatende grond. De plant trekt vlinders en bijen aan en is een mooie toevoeging aan borders, rotstuinen en bloembedden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.