Ficus

Ficus overig

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Ficus is een populaire kamerplant met glanzende, leerachtige bladeren en een stevige stam. Deze plant komt oorspronkelijk uit tropische gebieden en gedijt goed in warme en lichte omgevingen. De Ficus kan groot worden en indrukwekkende -luchtwortels- ontwikkelen. Het is een makkelijk te verzorgen plant die af en toe wat water en licht nodig heeft. Er zijn verschillende soorten Ficus planten, zoals de Ficus lyrata en de Ficus elastica.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig water en licht nodig. Het is een sterke en langdurig groeiende plant die goed gedijt in een warme en lichte omgeving. Het snoeien van de plant zorgt ervoor dat hij zijn vorm behoudt en goed groeit.

  Ja, de plant heeft veel licht nodig om goed te kunnen groeien. Plaats hem het liefst op een plek met veel indirect zonlicht. Te weinig licht kan leiden tot verminderde groei en gezondheidsproblemen.

  De ficus heeft gemiddeld één keer per week water nodig, zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt. Het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten door te laten opdrogen. Het is ook aanbevolen om regelmatig de bladeren te besproeien om de luchtvochtigheid te verhogen.

  Deze plant houdt niet van direct zonlicht en staat het liefst op een plek met indirect licht. Fel zonlicht kan de bladeren beschadigen en verbranden. Het is daarom aan te raden om de plant op een plek te zetten waar het licht gefilterd wordt of in de halfschaduw.

  Ja, de plant houdt van warmte en gedijt het beste bij temperaturen tussen 20 en 25 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant weg te houden van tocht en koude luchtstromen om gezond te blijven. Het kan goed gedijen in een warme en vochtige omgeving.

  De plant bloeit meestal in de maanden april en mei, en soms ook in augustus. De bloei kan enkele weken tot een maand duren.

  Ja, de Ficus behoort tot de kamerplanten die bekend staan om hun luchtzuiverende eigenschappen. Deze plant helpt bij het zuiveren van de lucht door giftige stoffen zoals formaldehyde en benzeen te absorberen en om te zetten in zuurstof. Het regelmatig verzorgen en onderhouden van de plant is belangrijk om optimaal van deze eigenschappen te profiteren.

  Ja, de plant staat graag op een plek tussen de 15 en 25 graden Celsius. Deze temperatuur zorgt voor een optimale groei en gezondheid van de plant. Het is belangrijk om temperatuurschommelingen te vermijden.

 • Om de plant compact te houden, kunt u deze regelmatig snoeien. Dit kan het beste worden gedaan in de lente of zomer. Verwijder dode of beschadigde bladeren en takken om de gezondheid van de plant te bevorderen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens de groeiperiode in de lente en zomer. Laat de bovenste laag van de potgrond opdrogen voordat je opnieuw water geeft, om wortelrot te voorkomen. Geef liever te weinig dan te veel water, en vermijd dat er water in de schotel blijft staan.

  De Ficus plant gedijt goed in goed doorlatende potgrond, bij voorkeur een mengsel van aarde en perliet. Het is belangrijk dat de potgrond niet te vochtig wordt, om wortelrot te voorkomen. Gebruik een pot met drainagegaten om overtollig water weg te laten lopen.

  De Ficus gedijt het beste in een goed doorlatende potgrond die rijk is aan voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft, maar voorkom dat de wortels constant in natte grond staan. Het is belangrijk om de plant regelmatig te voorzien van voeding om de groei en gezondheid te bevorderen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft. Plaats de plant op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Af en toe de bladeren besproeien helpt om de luchtvochtigheid te verhogen.

  Het is belangrijk om de bladeren van de Ficus regelmatig af te stoffen met een vochtige doek om stof en vuil te verwijderen. Bij hardnekkig vuil kan je de bladeren voorzichtig reinigen met lauw water en milde zeep. Gebruik geen glansmiddel op de bladeren, dit kan de plant beschadigen.

  De Ficus heeft veel licht nodig en gedijt het best op een plek met veel helder, indirect zonlicht. Zet de plant niet te dicht bij een raam om bladverbranding te voorkomen. Regelmatig draaien van de plant zorgt voor gelijkmatige groei aan alle kanten.

  De optimale temperatuur voor deze plant is tussen de 18°C en 24°C. Het is belangrijk om de plant weg te houden van tocht en extreme temperatuurschommelingen. Zorg voor een constante temperatuur om de groei en gezondheid van de plant te bevorderen.

  De luchtvochtigheid voor kamerplanten zoals de Ficus moet tussen de 50-60% liggen. Dit kan worden bereikt door regelmatig te sproeien en de planten weg te houden van tocht. Een te lage luchtvochtigheid kan leiden tot droogte van de bladeren.

  De Ficus plant heeft een voorkeur voor een licht zurige tot neutrale bodem. Een pH-waarde tussen de 6,0 en 7,0 wordt als ideaal beschouwd. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met geschikte meststoffen.

  Kamerplanten hebben regelmatig bemesting nodig tijdens het groeiseizoen, meestal vanaf het voorjaar tot aan het najaar. Gebruik een speciale meststof voor kamerplanten en volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering. Geef de plant nooit te veel mest, dit kan leiden tot verbranding van de wortels.

 • Omschrijving

  De Ficus is een populaire kamerplant met glanzende, leerachtige bladeren en een stevige stam. Deze plant komt oorspronkelijk uit tropische gebieden en gedijt goed in warme en lichte omgevingen. De Ficus kan groot worden en indrukwekkende -luchtwortels- ontwikkelen. Het is een makkelijk te verzorgen plant die af en toe wat water en licht nodig heeft. Er zijn verschillende soorten Ficus planten, zoals de Ficus lyrata en de Ficus elastica.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.