Rhododendron (Simsii Grp) 'Maryke'

Rhododendron (Simsii Grp)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Rhododendron (Simsii Grp) 'Maryke' is een compacte en langbloeiende plant met prachtige, roze bloemen. De bloemen hebben een opvallende gele vlek in het midden en bloeien van het voorjaar tot in de zomer. 'Maryke' is een winterharde plant die goed gedijt in de halfschaduw tot schaduw. De bladeren van deze plant zijn donkergroen en glanzend, wat zorgt voor een mooi contrast met de felgekleurde bloemen. Deze Rhododendron is ideaal voor in de tuin of op het terras en trekt vlinders en bijen aan.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • De Rhododendron (Simsii Grp) 'Maryke' is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Ze hebben regelmatig water en voldoende licht nodig. Ook is het belangrijk om de plant af en toe te bemesten voor gezonde groei.

  Ja, de Rhododendron houdt van veel licht en heeft minstens een paar uur direct zonlicht per dag nodig om goed te groeien. Plaats de plant daarom het liefst op een zonnige plek in huis, bijvoorbeeld voor een raam op het zuiden. Het is belangrijk om de plant regelmatig te draaien, zodat alle bladeren gelijkmatig belicht worden.

  De Rhododendron (Simsii Grp) 'Maryke' heeft regelmatig water nodig, ongeveer 1-2 keer per week. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar niet te nat. Controleer regelmatig de grondvochtigheid met je vinger.

  De Rhododendron houdt niet van direct zonlicht en verdraagt beter halfschaduw. Fel zonlicht kan de bladeren beschadigen en uitdroging veroorzaken. Het is aan te raden om de plant op een plek te zetten waar het licht gefilterd wordt.

  Ja, de Rhododendron houdt van warmte en heeft een ideale temperatuur tussen de 18 en 22 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant uit de tocht te houden en op een lichte plek te zetten. Let op dat de plant niet te dicht bij een verwarming staat.

  Rhododendron (Simsii Grp) 'Maryke' bloeit meestal in de maanden april tot en met juni. De bloei kan tot ongeveer vier weken duren.

  Ja, Rhododendrons zijn luchtzuiverend en kunnen helpen om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren. Ze nemen schadelijke stoffen op en zetten deze om in zuurstof tijdens het fotosyntheseproces. Het regelmatig luchten van de ruimte blijft echter ook belangrijk voor een gezonde lucht in huis.

  Ja, Rhododendrons houden van een gematigde temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant op een plek te zetten waar de temperatuur constant is en niet te veel schommelt. Het zal de plant helpen om gezond te blijven en goed te groeien.

 • Rhododendrons hoeven eigenlijk niet gesnoeid te worden, tenzij takken beschadigd zijn of de vorm gecorrigeerd moet worden. Het beste moment om te snoeien is direct na de bloei in het voorjaar. Verwijder dode, zieke of kruisende takken voor een gezonde groei van de plant.

  Geef regelmatig water aan deze plant en zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft. Vermijd echter dat de wortels in het water staan, dit kan leiden tot wortelrot. Besproei de bladeren af en toe met water om de luchtvochtigheid te verhogen.

  Voor de Rhododendron (Simsii Grp) 'Maryke' is het belangrijk om gebruik te maken van zure potgrond. Zorg voor een goede drainage in de pot om wortelrot te voorkomen. Gebruik speciale rododendronpotgrond voor een optimale groei en bloei.

  Rhododendrons groeien het beste in zure, vochtige grond die goed doorlatend is. Het is belangrijk dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en dat de pH-waarde tussen 4,5 en 6 ligt. Zorg ervoor dat de bodem goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  De Rhododendron houdt van een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Houd de grond altijd licht vochtig, maar voorkom dat de wortels in het water staan. Gebruik regelmatig plantenvoeding tijdens de groeiperiode voor een gezonde groei en bloei.

  Om de plant schoon te maken, kun je voorzichtig stof van de bladeren afvegen met een vochtige doek. Vermijd het gebruik van schoonmaakmiddelen, omdat deze schadelijk kunnen zijn voor de plant. Geef de plant regelmatig een douche om stof en eventuele insecten weg te spoelen.

  De Rhododendron (Simsii Grp) 'Maryke' heeft behoefte aan veel licht, maar vermijd directe zonnestralen, vooral in de zomer. Zet de plant op een lichte plek, bijvoorbeeld voor een raam op het oosten of westen. Te weinig licht kan leiden tot een verminderde bloei en groei van de plant.

  Rhododendron (Simsii Grp) 'Maryke' gedijt het beste bij kamertemperatuur, tussen de 18 en 22 graden Celsius. Vermijd plotselinge temperatuurschommelingen, tocht en te hoge temperaturen boven de 25 graden Celsius. Een constante temperatuur zal de groei en bloei van de plant bevorderen.

  Rhododendrons stellen hoge luchtvochtigheid op prijs en gedijen goed bij een luchtvochtigheid van 50-60%. Het besproeien van de bladeren met water en regelmatig sproeien kan helpen om de luchtvochtigheid te verhogen. Zorg er ook voor dat de plant niet te dicht bij een verwarmingselement staat, dit kan de luchtvochtigheid verlagen.

  Rhododendrons gedijen het beste in zure grond met een pH tussen 4,5 en 6. Ze kunnen niet goed groeien in te zure of te kalkrijke bodems. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en zo nodig aan te passen met bijvoorbeeld speciale meststoffen.

  Rhododendrons hebben specifieke behoeften als het gaat om bemesting. Het is aan te raden om een speciale meststof voor zuurminnende planten te gebruiken. Bemest de plant tijdens het groeiseizoen, van maart tot september, maar vermijd overbemesting om schade aan de wortels te voorkomen.

 • Omschrijving

  De Rhododendron (Simsii Grp) 'Maryke' is een compacte en langbloeiende plant met prachtige, roze bloemen. De bloemen hebben een opvallende gele vlek in het midden en bloeien van het voorjaar tot in de zomer. 'Maryke' is een winterharde plant die goed gedijt in de halfschaduw tot schaduw. De bladeren van deze plant zijn donkergroen en glanzend, wat zorgt voor een mooi contrast met de felgekleurde bloemen. Deze Rhododendron is ideaal voor in de tuin of op het terras en trekt vlinders en bijen aan.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.