Ranunculus

Ranunculus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Ranunculus, ook bekend als de boterbloem, is een bloeiende plant met opvallende bloemen die bestaan uit meerdere lagen delicate bloemblaadjes. De plant heeft een bossige groeiwijze en wordt vaak gebruikt als sierplant in tuinen en bloemperken. Ranunculus komt in verschillende kleuren voor, waaronder roze, geel, rood en wit. Deze plant bloeit van de lente tot de vroege zomer en gedijt het beste in goed doorlatende grond en volle zon. Het is belangrijk om de uitgebloeide bloemen regelmatig te verwijderen om de plant te stimuleren om nieuwe bloemen te produceren.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant heeft weinig onderhoud nodig. Hij heeft regelmatig water en indirect zonlicht nodig. Verwijder dode bloemen om de bloeiperiode te verlengen.

  Ja, de plant heeft veel licht nodig om goed te gedijen. Plaats hem bij voorkeur op een zonnige plek in huis. Zorg ervoor dat de plant dagelijks een paar uur direct zonlicht krijgt.

  De plant heeft regelmatig water nodig, maar zorg ervoor dat de grond niet constant vochtig is. Het is aan te raden om de grond licht vochtig te houden door 1-2 keer per week water te geven. Pas op voor overtollig water, dit kan wortelrot veroorzaken.

  De Ranunculus houdt van helder, indirect zonlicht en kan ook een beetje ochtendzon verdragen. Te veel direct zonlicht kan echter leiden tot verbranding van de bladeren en bloemen, dus het is het beste om de plant te beschermen tegen de felle middagzon. Het is belangrijk om de plant regelmatig te draaien, zodat alle delen gelijkmatig worden blootgesteld aan het licht.

  Ja, de plant houdt van warmte en gedijt het beste bij een constante temperatuur tussen de 18 en 22 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant niet wordt blootgesteld aan koude tocht of temperatuurschommelingen. Plaats de plant op een plek met voldoende licht, maar vermijd direct zonlicht.

  De Ranunculus bloeit meestal in de maanden februari tot en met mei. De bloeiperiode kan ongeveer 6 tot 10 weken duren. Na de bloei kan de plant rusten en daarna opnieuw bloeien.

  Ja, de plant is luchtzuiverend en kan helpen bij het filteren van schadelijke stoffen uit de lucht in huis. Het zorgt voor een gezondere binnenlucht en een prettige leefomgeving. Het is ook een prachtige decoratieve toevoeging aan het interieur.

  Ja, deze plant groeit het beste in een omgeving met een temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant niet bloot te stellen aan extreme temperaturen. Zorg ervoor dat de plant op een constante en aangename temperatuur staat om gezond te blijven.

 • Knip uitgebloeide bloemen en dode bladeren regelmatig weg om de plant gezond te houden. Snoei de plant in het voorjaar om de groei te stimuleren en een compacte vorm te behouden. Gebruik scherpe en schone snoeischaar om schade aan de plant te voorkomen.

  Geef de plant regelmatig water en zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft. Vermijd dat de plant in een laagje water staat, dit kan wortelrot veroorzaken. Water geven kan het beste gedaan worden op kamertemperatuur.

  Ranunculus heeft een goed doorlatende potgrond nodig met veel organisch materiaal. De potgrond moet vochtig maar niet te nat worden gehouden. Gebruik een mix van potgrond voor kamerplanten en wat zand voor een goede drainage.

  De plant gedijt het best in goed doorlatende en vochtige grond. Het is belangrijk dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en dat de pH-waarde neutraal tot licht zuur is. Vermijd zware, compacte grondsoorten en zorg voor voldoende waterafvoer om wortelrot te voorkomen.

  Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft, maar niet te nat. Plaats de plant op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Verwijder regelmatig dode bloemen om de bloei te bevorderen.

  Om de plant schoon te maken, kun je gebruik maken van een vochtige doek om stof van de bladeren te verwijderen. Vermijd het gebruik van reinigingsmiddelen, omdat deze de bladeren kunnen beschadigen. Gebruik ook een zachte borstel om eventuele hardnekkige vuil te verwijderen.

  Ranunculus heeft veel licht nodig om goed te groeien en bloeien. Plaats de plant op een zonnige plek in huis, bij voorkeur voor een raam op het zuiden. Zorg ervoor dat de plant minimaal 6 uur per dag direct zonlicht krijgt.

  Ranunculus geeft de voorkeur aan een gematigde binnentemperatuur tussen de 18-22 graden Celsius. Vermijd extreme koude en hitte, aangezien dit de gezondheid van de plant kan beïnvloeden. Het is belangrijk om de plant uit de buurt van tocht en verwarmingsbronnen te houden.

  De luchtvochtigheid voor deze plant moet gemiddeld zijn, tussen de 40% en 60%. Zorg ervoor dat de omgeving niet te droog is, aangezien dit de plant kan beschadigen. Regelmatig besproeien met water kan helpen om de luchtvochtigheid op peil te houden.

  Ranunculus heeft een voorkeur voor neutrale tot licht zure bodems met een pH-waarde tussen de 6 en 7. Zorg ervoor dat de bodem goed doorlatend is en vermijd wateroverlast om wortelrot te voorkomen. Voeg indien nodig organisch materiaal toe om de zuurgraad van de bodem te reguleren.

  De Ranunculus heeft regelmatige bemesting nodig tijdens het groeiseizoen, bij voorkeur met een uitgebalanceerde meststof. Gebruik een vloeibare meststof om de plant te voorzien van alle nodige voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de meststof de juiste verhouding van stikstof, fosfor en kalium bevat voor een gezonde groei.

 • Omschrijving

  Ranunculus, ook bekend als de boterbloem, is een bloeiende plant met opvallende bloemen die bestaan uit meerdere lagen delicate bloemblaadjes. De plant heeft een bossige groeiwijze en wordt vaak gebruikt als sierplant in tuinen en bloemperken. Ranunculus komt in verschillende kleuren voor, waaronder roze, geel, rood en wit. Deze plant bloeit van de lente tot de vroege zomer en gedijt het beste in goed doorlatende grond en volle zon. Het is belangrijk om de uitgebloeide bloemen regelmatig te verwijderen om de plant te stimuleren om nieuwe bloemen te produceren.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.