Calluna vulgaris 4 kleuren

Calluna vulgaris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Calluna vulgaris, ook wel bekend als struikheide, heeft bloemen in verschillende kleuren, waaronder roze, wit, paars en rood. Deze heester bloeit voornamelijk in de nazomer en herfst, waardoor de tuin nog wat kleur krijgt wanneer veel andere planten al zijn uitgebloeid. De bladeren van de Calluna vulgaris zijn klein en naaldachtig en blijven het hele jaar door groen, waardoor de plant ook in de winter nog wat kleur geeft. Deze heideplant kan goed gedijen op zure grond en is een echte aanwinst voor een tuin met een natuurlijke uitstraling.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een winterharde tuinplant die bestand is tegen verschillende weersomstandigheden. Het is een mooie toevoeging aan de tuin in zowel de zomer als de winter.

  Calluna vulgaris 4 kleuren is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius en kan de Nederlandse winters goed doorstaan. Deze plant is dus geschikt voor in de tuin tijdens koude winters.

  Calluna vulgaris 4 kleuren zijn over het algemeen makkelijk in onderhoud. Ze hebben weinig water nodig en gedijen goed in zure grond. Zorg voor voldoende zonlicht en snoei ze na de bloei om de plant compact te houden.

  Voor deze planten hebben ze ongeveer 20 cm ruimte nodig om goed te kunnen groeien en bloeien. Het is belangrijk om de planten niet te dicht op elkaar te zetten, zodat ze voldoende licht en lucht krijgen. Houd ook rekening met de breedte van de planten wanneer ze volgroeid zijn.

  De plant groeit het beste in de volle zon of lichte schaduw. In de volle schaduw zal de groei en bloei van de plant minder zijn. Zorg dus voor voldoende licht voor een optimale groei.

  De Calluna vulgaris 4 kleuren heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in natte grond staan. In de zomer kan het nodig zijn om vaker water te geven vanwege de warmere temperaturen.

  Ja, de plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de nectar die de bloemen produceren. Het is een populaire keuze voor tuinen vanwege de aantrekkingskracht op deze bestuivende insecten. Het helpt bij het bevorderen van biodiversiteit in de tuin.

  Calluna vulgaris is een bekende plant voor biodiversiteit vanwege de bloemen die bijen aantrekken. De plant zorgt voor voedsel en schuilplaatsen voor verschillende insecten en vogels. Daarnaast draagt het bij aan de bodemkwaliteit en diversiteit in de tuin.

  De plant bloeit van augustus tot november en de bloei kan enkele weken tot maanden duren.

  Ja, Calluna vulgaris kan goed tegen de volle zon en heeft minimaal zes uur direct zonlicht per dag nodig om goed te gedijen. Het is belangrijk om de plant goed te laten acclimatiseren aan de zon als hij eerst in de schaduw heeft gestaan. Zorg er wel voor dat de plant voldoende water krijgt tijdens warme en droge periodes.

  Nee, Calluna vulgaris is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant en wordt niet gebruikt in de voedselindustrie. Het is belangrijk om enkel eetbare planten te consumeren.

  Ja, Calluna vulgaris heeft de eigenschap om geluid te dempen door middel van zijn dichte groeiwijze en bladeren. Dit maakt het een ideale tuinplant voor het verminderen van geluidsoverlast.

 • Calluna vulgaris kan het beste na de bloei gesnoeid worden, meestal in het voorjaar. Verwijder dode bloemen en takken om de plant gezond te houden. Snoei de plant niet te diep, zodat de vorm behouden blijft.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in natte grond staan. Geef water aan de basis van de plant en niet op de bladeren om rotting te voorkomen.

  Voor deze tuinplant is het belangrijk om gebruik te maken van zure potgrond om een optimale groei en bloei te stimuleren. Zorg ervoor dat de potgrond goed doorlatend is en vermijd te natte omstandigheden. Een regelmatige bemesting met speciale meststoffen voor zuurminnende planten kan ook helpen bij de gezondheid van de plant.

  Calluna vulgaris 4 kleuren gedijt het beste in goed doorlatende, zure grond met een lage voedingswaarde. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat is om wortelrot te voorkomen. Het toevoegen van organisch materiaal kan de bodemkwaliteit verbeteren.

  Calluna vulgaris 4 kleuren groeit het beste op een zonnige plek in goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de grond niet te vochtig is, om wortelrot te voorkomen. Deze planten kunnen ook goed gedijen op een plek met lichte schaduw.

  Het is belangrijk om Calluna vulgaris in de winter te beschermen tegen vorst door de plant af te dekken met bijvoorbeeld stro of bladeren. Daarnaast kan een beschermende mulchlaag rond de plant worden aangebracht om de wortels te beschermen tegen strenge vorst. Zorg er ook voor dat de plant tijdens de winterperiode voldoende water krijgt om uitdroging te voorkomen.

  Heideplanten hebben weinig onderhoud nodig. Zorg voor een goed doorlatende grond en geef regelmatig water. Snoei na de bloei om de plant compact te houden.

  Tuinplanten zoals Calluna vulgaris hebben baat bij een speciale meststof voor zuurminnende planten, zoals rhododendrons en heideplanten. Gebruik deze meststof in het voorjaar en in de zomer volgens de instructies op de verpakking. Overbemesting kan schadelijk zijn, dus houd de dosering in de gaten.

  Mulchen met een laag organisch materiaal zoals boomschors of compost helpt de grond vochtig te houden en voorkomt onkruidgroei. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stengels van de plant komt, om rotting te voorkomen. Vernieuw de mulchlaag elk jaar om de plant gezond en gelukkig te houden.

  Calluna vulgaris vereist een zure bodem met een pH-waarde tussen 4,5 en 5,5 voor optimale groei. De plant gedijt niet goed in alkalische grond en heeft een voorkeur voor goed doorlatende bodems. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en zo nodig bij te sturen met bijvoorbeeld zure meststoffen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunt u overwegen om regelmatig de plant te inspecteren op tekenen van plagen zoals bladluizen of spintmijten. U kunt ook natuurlijke vijanden aantrekken, zoals lieveheersbeestjes, om te helpen bij de bestrijding van ongedierte. Als de plaag ernstig is, kunt u biologische bestrijdingsmiddelen gebruiken om de situatie onder controle te houden.

 • Omschrijving

  Calluna vulgaris, ook wel bekend als struikheide, heeft bloemen in verschillende kleuren, waaronder roze, wit, paars en rood. Deze heester bloeit voornamelijk in de nazomer en herfst, waardoor de tuin nog wat kleur krijgt wanneer veel andere planten al zijn uitgebloeid. De bladeren van de Calluna vulgaris zijn klein en naaldachtig en blijven het hele jaar door groen, waardoor de plant ook in de winter nog wat kleur geeft. Deze heideplant kan goed gedijen op zure grond en is een echte aanwinst voor een tuin met een natuurlijke uitstraling.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.