Calluna vulgaris 7 kleuren

Calluna vulgaris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Calluna vulgaris, ook bekend als struikheide, komt in verschillende kleuren voor, waaronder paars, roze, wit, rood, en diverse tinten van groen en geel. Deze plant bloeit in de late zomer en herfst en heeft kleine bloemen die dicht op elkaar groeien langs de stengels. De bladeren van de Calluna vulgaris zijn klein, naaldachtig en groeien dicht op elkaar, waardoor de plant een compacte uitstraling heeft. Struikheide gedijt goed op zure, voedselarme grond en is vaak te vinden op heidevelden en in tuinen als bodembedekker. Het is een populaire plant vanwege zijn mooie bloemen en het feit dat het weinig onderhoud vraagt.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, als tuinplant ben je groenblijvend en behoud je je bladeren gedurende het hele jaar.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is daarom belangrijk om hem goed te beschermen tijdens koude winters. Zorg voor extra mulch of bescherming tegen vorst om de plant te behouden.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud. Het vereist weinig water en kan goed tegen droge grond. Regelmatig snoeien na de bloei bevordert de groei en bloei.

  De plant heeft ongeveer een ruimte nodig van 30 tot 50 centimeter breed en 30 tot 50 centimeter diep om optimaal te groeien. Zorg ervoor dat de plant genoeg ruimte heeft om zich volledig te ontwikkelen en goed te kunnen bloeien. Het is belangrijk om de plant niet te dicht op elkaar te zetten om verstikking te voorkomen.

  Calluna vulgaris groeit het beste in de volle zon, maar kan ook goed gedijen in lichte schaduw. Zorg er wel voor dat de plant voldoende licht krijgt om te bloeien en gezond te blijven. In de schaduw zal de bloei mogelijk minder uitbundig zijn dan in de volle zon.

  De plant heeft ongeveer 1-2 keer per week water nodig, afhankelijk van de omstandigheden. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft maar niet doorweekt. In drogere periodes kan het nodig zijn om vaker water te geven.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de nectar die het produceert. Het kan dus zeker waardevol zijn voor bestuivers in de tuin. Het is een aantrekkelijke keuze voor mensen die graag vlinders en bijen in hun tuin willen verwelkomen.

  Ja, Calluna vulgaris 7 kleuren is goed voor biodiversiteit omdat het bijen, vlinders en andere insecten aantrekt. Ook zorgt de plant voor beschutting en voedsel voor vogels en kleine zoogdieren in de tuin. Door de diversiteit aan kleuren en vormen draagt het bij aan een gevarieerde tuin ecosystemen.

  De plant bloeit van augustus tot en met oktober en de bloeiperiode kan enkele weken tot maanden duren.

  De plant kan goed tegen de volle zon en heeft geen problemen met de directe zonnestralen. Het is een sterke plant die goed gedijt in zonnige omstandigheden. Zorg wel voor voldoende water en bescherming tegen vorst.

  Nee, deze tuinplant is niet eetbaar. Het is niet veilig voor consumptie en kan zelfs giftig zijn. Het wordt aanbevolen om enkel planten te eten die specifiek gekweekt zijn voor menselijke consumptie.

  Ja, Calluna vulgaris heeft de eigenschap geluid te dempen vanwege de dichte groei en harige bladeren. Hierdoor kan deze plant een bijdrage leveren aan het verminderen van geluidsoverlast in de tuin.

 • Calluna vulgaris dient in het voorjaar na de bloei te worden gesnoeid om de plant gezond te houden. Verwijder de uitgebloeide bloemen en eventueel dorre takken om nieuwe groei te stimuleren. Snoei de plant tot net boven het groene blad voor een compacte vorm.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in drassige grond staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant en vermijd natte bladeren om schimmelziekten te voorkomen.

  De plant heeft een voorkeur voor zure, goed doorlatende potgrond. Het is belangrijk dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Voor een optimale groei en bloei kan de potgrond gemengd worden met wat turf of compost.

  Deze plant groeit het beste in goed doorlatende en zure bodems met een lage pH-waarde. Zorg ervoor dat de grond niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Voeg eventueel tuinturf toe om de pH-waarde te verlagen.

  De Calluna vulgaris 7 kleuren gedijt het beste op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond. Deze plant is ideaal voor in borders, rotstuinen en als bodembedekker. Zorg voor een lichte, droge grond en vermijd wateroverlast.

  Voor de winterbescherming van deze plant is het aan te raden om afgevallen bladeren rond de basis van de plant te laten liggen om de wortels te beschermen tegen vorst. Het is ook goed om de plant te beschermen tegen harde wind door bijvoorbeeld een schutting of beschermende doeken te plaatsen. Indien nodig kunnen vorstgevoelige planten in potten naar een beschutte plek worden verplaatst.

  De plant moet regelmatig worden bewaterd, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode bloemen af om nieuwe groei aan te moedigen. Plaats de plant op een zonnige plek in goed doorlatende grond.

  Voor een mooie bloei is het aan te raden om de plant in het voorjaar te bemesten met organische meststof. Gebruik hiervoor een meststof die speciaal is samengesteld voor zuurminnende planten. Overbemesting kan leiden tot schade aan de plant, dus wees voorzichtig met de hoeveelheid mest die je gebruikt.

  Mulch is een goede manier om de grond rondom de tuinplant te bedekken. Het helpt bij het vasthouden van vocht, onderdrukt onkruidgroei en voedt de grond tijdens het afbreken. Het kan bestaan uit organisch materiaal zoals houtsnippers, bladeren of compost.

  Calluna vulgaris 7 kleuren gedijt het beste in zure bodems met een pH-waarde tussen de 4,5 en 5,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig te corrigeren met bijvoorbeeld tuinturf. Een te hoge pH-waarde kan leiden tot slechte groei en bloei van de plant.

  Planten kunnen last hebben van verschillende soorten ongedierte, zoals bladluizen, spintmijten en wolluizen. Om ongedierte te bestrijden, kunnen natuurlijke bestrijdingsmiddelen gebruikt worden, zoals het besproeien met water en zeepoplossing of het inzetten van roofmijten. Het regelmatig controleren van de plant kan helpen om snel te reageren op eventuele plagen.

 • Omschrijving

  Calluna vulgaris, ook bekend als struikheide, komt in verschillende kleuren voor, waaronder paars, roze, wit, rood, en diverse tinten van groen en geel. Deze plant bloeit in de late zomer en herfst en heeft kleine bloemen die dicht op elkaar groeien langs de stengels. De bladeren van de Calluna vulgaris zijn klein, naaldachtig en groeien dicht op elkaar, waardoor de plant een compacte uitstraling heeft. Struikheide gedijt goed op zure, voedselarme grond en is vaak te vinden op heidevelden en in tuinen als bodembedekker. Het is een populaire plant vanwege zijn mooie bloemen en het feit dat het weinig onderhoud vraagt.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.