Helenium amarum 'Dakota Gold'

Helenium

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Helenium amarum 'Dakota Gold' is een prachtige vaste plant met heldergele bloemen die doen denken aan zonnebloemen. De bloemen bloeien in de zomer en trekken bijen en vlinders aan. 'Dakota Gold' heeft smal blad en groeit rechtop tot een hoogte van ongeveer 60-90 cm. Deze plant gedijt goed in de volle zon en gedraineerde grond. Helenium amarum 'Dakota Gold' is een aanwinst voor elke zonnige tuin en zorgt voor een vrolijke uitstraling.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Helenium amarum 'Dakota Gold' is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de winter. Deze plant is een vaste plant die elk jaar opnieuw uitloopt.

  Deze tuinplant is winterhard tot -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij strengere vorst. Het is een geschikte plant voor de Nederlandse tuin.

  Heleniums hebben over het algemeen weinig onderhoud nodig en gedijen goed in de zon. Ze zijn winterhard en verdragen droge grond goed. Regelmatig snoeien bevordert de bloei.

  Helenium amarum 'Dakota Gold' heeft een ruimte nodig van ongeveer 60-90 cm in de breedte en hoogte. Het is belangrijk om de plant voldoende ruimte te geven om zich te kunnen ontwikkelen en bloeien. Plant de Helenium amarum 'Dakota Gold' op een zonnige plek in de tuin.

  Nee, de plant groeit het beste in de volle zon. Het heeft minstens 6 uur zonlicht per dag nodig om goed te gedijen. In de schaduw zal de plant waarschijnlijk niet goed groeien.

  De plant heeft wekelijks ongeveer 1 tot 2 keer water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Het is belangrijk om de plant regelmatig te controleren op uitdroging, vooral tijdens warme periodes.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de heldere gele bloemen die rijk zijn aan nectar.Het zijn zeer aantrekkelijke tuinplanten voor bestuivers zoals bijen en vlinders. Het is een goede keuze voor een vlindertuin of bijentuin.

  Ja, Helenium amarum 'Dakota Gold' is goed voor biodiversiteit, omdat het bijen, vlinders en andere insecten aantrekt met zijn nectar en stuifmeel. Hierdoor draagt het bij aan het behoud van verschillende soorten in de tuin en vergroot het de diversiteit aan planten en dieren. Planten die insecten aantrekken zijn essentieel voor het behouden van een gezonde en evenwichtige biodiversiteit.

  De plant bloeit in de maanden juni tot en met september. De bloeiperiode kan variëren, maar gemiddeld bloeit de plant voor ongeveer 1 tot 2 maanden.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste in een zonnige omgeving. Zorg wel voor voldoende water, vooral tijdens droge periodes. Over het algemeen doet deze plant het goed in diverse bodemsoorten.

  Nee, deze plant is niet eetbaar en kan zelfs giftig zijn bij consumptie. Het wordt daarom afgeraden om deze plant in de tuin te planten als je kleine kinderen of huisdieren hebt.

  Ja, tuinplanten kunnen geluidsdempend zijn doordat ze geluidsgolven absorberen en een buffer vormen tussen de bron van het geluid en de omgeving. Het effect is echter meestal minimaal en niet vergelijkbaar met speciale geluidsdempende materialen.

 • Het is belangrijk om verwelkte bloemen regelmatig te verwijderen om de bloei te stimuleren. Snoei in het najaar de bloemstelen helemaal terug om de plant voor te bereiden op de winter. Knip ook eventuele dode of beschadigde takken weg om de plant gezond te houden.

  Geef regulier water aan deze plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef water aan de wortelzone en vermijd het besproeien van de bladeren.

  De plant heeft behoefte aan goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft maar niet te drassig wordt. Gebruik bij voorkeur potgrond speciaal voor tuinplanten.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde tot hoge vruchtbaarheid. Zorg ervoor dat de bodem neutraal tot licht alkalisch is. Vermijd natte en zware grond, aangezien dit kan leiden tot wortelrot.

  Deze plant gedijt het best op een zonnige standplaats met goed doorlatende, vochtige grond. Vermijd te natte grond om wortelrot te voorkomen. Het is een geschikte plant voor borders en bloembedden.

  Tuinplanten hebben over het algemeen geen speciale winterbescherming nodig. Zorg ervoor dat de grond goed waterdoorlatend is en snoei eventuele dode takken in het voorjaar. Bij extreme vorst kunnen extra beschermende maatregelen worden genomen, zoals het bedekken van de plant met een jute zak.

  Deze plant vereist regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om verwelkte bloemen regelmatig te verwijderen om de bloei te stimuleren. Snoei de plant in het voorjaar tot ongeveer 15 cm boven de grond om nieuwe groei te stimuleren.

  Tuinplanten kunnen worden bemest met een algemene meststof voor bloeiende planten in het voorjaar en halverwege de zomer. Zorg ervoor dat de meststof gelijkmatig wordt verdeeld en niet direct op de bladeren of stelen terechtkomt. Volg altijd de instructies op de verpakking voor de juiste hoeveelheid en frequentie van bemesting.

  Het is aan te raden om de grond rondom deze plant te bedekken met mulch. Dit helpt om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Kies bij voorkeur organisch materiaal zoals boomschors of bladafval.

  De Helenium amarum 'Dakota Gold' gedijt het beste in een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen de 6,0 en 7,0. Het is belangrijk om de bodem eventueel bij te mesten of te verzuren indien nodig om de optimale groeiomstandigheden voor de plant te creëren. Het regelmatig controleren en aanpassen van de pH-waarde van de bodem kan bijdragen aan een gezonde en bloeiende plant.

  : Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplant, kan gebruik gemaakt worden van natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of pyrethrum. Daarnaast kunnen planten regelmatig gecontroleerd worden en aangetast blad of insecten handmatig verwijderd worden. Het is ook belangrijk om de planten gezond te houden door regelmatig water te geven en te zorgen voor voldoende voedingsstoffen.

 • Omschrijving

  Helenium amarum 'Dakota Gold' is een prachtige vaste plant met heldergele bloemen die doen denken aan zonnebloemen. De bloemen bloeien in de zomer en trekken bijen en vlinders aan. 'Dakota Gold' heeft smal blad en groeit rechtop tot een hoogte van ongeveer 60-90 cm. Deze plant gedijt goed in de volle zon en gedraineerde grond. Helenium amarum 'Dakota Gold' is een aanwinst voor elke zonnige tuin en zorgt voor een vrolijke uitstraling.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.