Pieris japonica

Pieris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Pieris japonica, ook wel bekend als de Japanse Pieris, is een groenblijvende struik met glanzende, donkergroene bladeren en opvallende trossen van witte bloemen in het voorjaar. De bloemen hebben een heerlijke geur en trekken vlinders en bijen aan. Na de bloei vormen zich kleine rode bessen die in de herfst verkleuren naar zwart. De Pieris japonica gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en een plek in de halfschaduw tot schaduw. Deze plant is een mooie toevoeging aan een tuin als solitair, in een border of als haag.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren het hele jaar door. Dit zorgt voor een mooie, volle uitstraling in de tuin, zelfs in de winter.

  De plant is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant te beschermen bij strenge vorst. In de winterperiode kan de plant het beste op een beschutte plek worden geplaatst.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is belangrijk om regelmatig te snoeien en de grond vochtig te houden. Planten voeding kan helpen bij een gezonde groei.

  De plant heeft voldoende ruimte nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. Zorg voor een ruime plantplaats zonder belemmeringen en voldoende afstand tot andere planten. Houd rekening met de uiteindelijke grootte van de plant.

  Ja, Tuinplanten zijn over het algemeen goed bestand tegen schaduwrijke plekken. Zorg er wel voor dat de grond goed gedraineerd is en geef de plant regelmatig water. Het kan zijn dat de groei en bloei minder uitbundig zijn dan wanneer de plant in de zon staat.

  De Tuinplanten heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden, maar niet te doorweekt. Over het algemeen is het voldoende om de plant één keer per week water te geven.

  Ja, Pieris japonica trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar die het produceert. Het is een waardevolle aanvulling voor biodiversiteit in de tuin.

  Pieris japonica trekt verschillende soorten vlinders en bijen aan, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Het biedt ook beschutting en voedsel voor vogels en kleine dieren. Als onderdeel van een gevarieerde tuin kan het helpen om een gezonde en evenwichtige omgeving te creëren voor verschillende planten en dieren.

  De plant bloeit in de maanden maart, april en mei. De bloeiperiode duurt meestal ongeveer 3 tot 4 weken.

  Tuinplanten zoals Pieris japonica kunnen het beste worden geplant op een plek met ochtendzon en middaghalve schaduw om verbranding te voorkomen. Te veel blootstelling aan de volle zon kan bladeren beschadigen en de algehele gezondheid van de plant beïnvloeden. Het is daarom aan te raden om de plant bescherming te bieden tegen de felle zonnestralen.

  Nee, de plant Pieris japonica is niet eetbaar en kan bij consumptie schadelijk zijn voor de gezondheid. Het is verstandig om deze plant niet in gerechten te verwerken.

  Ja, Pieris japonica is geluidsdempend en kan helpen om omgevingsgeluiden te verminderen. Met zijn dichte bladerdek en struikachtige vorm kan deze plant dienen als natuurlijke geluidswal in de tuin. Het planten van Pieris japonica kan dus bijdragen aan een geluidsarme omgeving.

 • Snoei de plant na de bloei om de vorm te behouden. Verwijder dode, beschadigde of kruisende takken. Dun de struik regelmatig uit om licht en lucht door te laten dringen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Geef water aan de basis van de plant en vermijd bladnattigheid om schimmel te voorkomen.

  Voor de Tuinplanten die van zure grond houden is het belangrijk om potgrond te gebruiken die geschikt is voor zuurminnende planten. Kies daarom bij voorkeur voor potgrond speciaal voor heesters en andere zuurminnende planten. Zorg er verder voor dat de potgrond goed vocht doorlatend is.

  De plant gedijt het best in een vochtige, goed doorlatende bodem met een zure pH. Het is belangrijk om de grond regelmatig te voorzien van organisch materiaal om de bodemkwaliteit te verbeteren. Vermijd zware en compacte grondsoorten, aangezien deze de groei van de plant kunnen belemmeren.

  De plant gedijt het best op een halfschaduwrijke plek in vochtige, goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant beschermd is tegen harde wind en felle middagzon. Ideaal is een beschutte standplaats met lichte schaduw.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorstschade door bijvoorbeeld mulch of tuinvlies te gebruiken. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en vermijd het gebruik van kunstmest in de late herfst. Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen harde wind en zware sneeuwval.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en hoeft maar af en toe gesnoeid te worden om de vorm te behouden. Zorg voor een goed doorlatende grond en geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Bemest de plant in het voorjaar voor een gezonde groei en bloei.

  Voor deze plant is het belangrijk om in het voorjaar organische mest te gebruiken, zoals compost of speciale meststof voor zuurminnende planten. Vermijd het gebruik van meststoffen met een hoog stikstofgehalte, omdat dit de groei van de plant kan remmen. Bemest de plant niet te vaak, één of twee keer per jaar is voldoende.

  Mulch helpt bij het vasthouden van vocht in de grond en voorkomt onkruidgroei rondom de plant. Het zorgt er ook voor dat de wortels van de plant beschermd zijn tegen extreme temperaturen. Om de plant goed te laten groeien, is het raadzaam om jaarlijks een laag mulch aan te brengen.

  De zuurgraad van de bodem voor deze plant moet tussen de 5,5 en 6,5 pH liggen. Een zure grond werkt het beste voor deze tuinplanten. Het is belangrijk om de bodem regelmatig te testen en zo nodig te corrigeren met meststoffen.

  Bij aantasting door luizen kan een oplossing van water en groene zeep helpen. Spintmijten kunnen bestreden worden met roofmijten of een biologisch middel op basis van pyrethrum. Controleer regelmatig op rupsen en verwijder ze handmatig om schade aan de bladeren te voorkomen.

 • Omschrijving

  Pieris japonica, ook wel bekend als de Japanse Pieris, is een groenblijvende struik met glanzende, donkergroene bladeren en opvallende trossen van witte bloemen in het voorjaar. De bloemen hebben een heerlijke geur en trekken vlinders en bijen aan. Na de bloei vormen zich kleine rode bessen die in de herfst verkleuren naar zwart. De Pieris japonica gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en een plek in de halfschaduw tot schaduw. Deze plant is een mooie toevoeging aan een tuin als solitair, in een border of als haag.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.