Viola (Wittrockiana Grp) 'Matrix Yellow'

Viola (Wittrockiana Grp)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Viola (Wittrockiana Grp) 'Matrix Yellow' is een compacte vioolplant met een overvloed aan heldergele bloemen met een donkergele centrum. De bloemen hebben een opvallende en vrolijke uitstraling en bloeien rijkelijk gedurende het voorjaar en de zomer. Deze vioolplant heeft een compacte groeiwijze en is perfect geschikt voor in borders, potten of hangmanden. 'Matrix Yellow' vraagt om een zonnige standplaats en regelmatig water geven om optimaal te kunnen bloeien. Deze soort is een populaire keuze vanwege de felgekleurde bloemen en het langdurig bloeiseizoen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Viola 'Matrix Yellow' is geen groenblijvende plant. Het is een eenjarige plant die bloeit in het voorjaar en de vroege zomer. Na de bloeiperiode zal de plant afsterven.

  De plant is winterhard tot ongeveer -5 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen vorst. Zorg ervoor dat de plant goed beschermd is tijdens koude periodes.

  Ja, de plant is zeer makkelijk in onderhoud en heeft minimaal water nodig. Het is belangrijk om de plant regelmatig te bemesten voor een gezonde groei en bloei. Plaats de plant op een zonnige of halfschaduwrijke plek in de tuin.

  Voor deze plant is ongeveer 15-20 centimeter ruimte tussen elke plant ideaal. Ze hebben voldoende ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen en bloeien. Zorg ervoor dat de planten niet te dicht op elkaar staan om luchtcirculatie te bevorderen.

  "Viola (Wittrockiana Grp) 'Matrix Yellow'" groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw kan de groei beperkt zijn en de bloei minder uitbundig. Zorg voor voldoende licht voor een optimale groei.

  Viooltjes hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens warme en droge periodes. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, dus geef de plant ongeveer 1-2 keer per week water. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, dit kan leiden tot wortelrot.

  Ja, Viola (Wittrockiana Grp) 'Matrix Yellow' trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar en kleurrijke bloemen die ze produceert. Het is een populaire keuze voor tuinen vanwege de aantrekkelijkheid voor bestuivende insecten.

  Ja, Viola's zijn favoriet bij bestuivers zoals bijen en vlinders, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. De kleurrijke bloemen trekken insecten aan die zorgen voor bestuiving van andere planten, wat de diversiteit in de tuin verhoogt. Door het aanplanten van Viola's kan de biodiversiteit in de tuin worden bevorderd.

  Deze plant bloeit van begin lente tot in de late herfst en heeft een lange bloeiperiode. De bloemen blijven gedurende de hele bloeiperiode aanwezig.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon, maar prefereert wel wat beschutting tijdens de heetste uren van de dag. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft om uitdroging te voorkomen. De plant valt onder de categorie Tuinplanten.

  Nee, de bloemen van Viola 'Matrix Yellow' zijn niet eetbaar. Het is niet veilig om deze plant te consumeren. Het wordt aanbevolen om alleen planten te eten die speciaal gekweekt zijn voor menselijke consumptie.

  Ja, Viola (Wittrockiana Grp) 'Matrix Yellow' heeft een beperkt geluidsdempend vermogen. Het kan helpen bij dempen van geluiden in de tuin, maar het is niet de meest effectieve plant voor geluidsdemping. Het is voornamelijk gekweekt vanwege zijn kleurrijke bloemen en decoratieve uitstraling.

 • Knip regelmatig uitgebloeide bloemen weg om de groei van nieuwe bloemen te stimuleren. Verwijder ook regelmatig dode of beschadigde bladeren om de plant gezond te houden. Eventueel kun je de plant na de bloeiperiode terugsnoeien om de vorm compact te houden.

  De Viola (Wittrockiana Grp) 'Matrix Yellow' houdt van vochtige grond, maar vermijd dat de wortels constant in het water staan. Geef regelmatig water, vooral tijdens warme periodes, en laat de grond tussen gietbeurten lichtjes opdrogen. Geef de plant water aan de basis om te voorkomen dat er water op het blad komt en schimmelvorming ontstaat.

  Deze plant gedijt het best in goed doorlatende potgrond met voldoende voedingsstoffen. Het is belangrijk om te zorgen voor een goede afwatering in de pot om wortelrot te voorkomen. Het regelmatig bijmesten van de plant kan helpen bij een gezonde groei en bloei.

  De Viola (Wittrockiana Grp) 'Matrix Yellow' gedijt het beste in goed doorlatende en vruchtbare grond. Zorg ervoor dat de bodem voldoende vochtig blijft, maar vermijd wateroverlast. Een lichtzure tot neutrale pH-waarde wordt aanbevolen voor een optimale groei en bloei.

  Deze plant groeit het beste op een plek met volle zon tot halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat wordt. Een beschutte standplaats is ideaal om de bloei te bevorderen.

  In de winter heeft de plant bescherming nodig tegen strenge vorst. Dit kan worden gedaan door mulch aan te brengen rond de basis van de plant. Daarnaast kan een laag van bladeren of stro over de plant worden gelegd voor extra bescherming.

  Deze planten hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om de bloei te stimuleren. Bemest de planten in het voorjaar met organische meststoffen voor een gezonde groei.

  Tuinplanten zoals deze hebben baat bij regelmatige bemesting in het groeiseizoen, van maart tot september. Gebruik een algemene meststof voor bloeiende planten of een speciale meststof voor Viola planten. Overbemesting moet vermeden worden om schade aan de plant te voorkomen.

  Mulch helpt vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken rondom deze plant. Het is aan te raden om een laag mulch van ongeveer 5 cm aan te brengen in het voorjaar. Kies voor organische mulch zoals compost, stro of houtsnippers.

  De Viola (Wittrockiana Grp) 'Matrix Yellow' gedijt het best in een neutrale tot licht zure bodem met een pH tussen 6,0 en 7,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met kalk of zwavel. Een goede zuurgraad van de bodem helpt de plant om voedingsstoffen op te nemen en gezond te groeien.

  Om ongedierte te bestrijden bij tuinplanten zoals Viola 'Matrix Yellow', kunt u gebruikmaken van natuurlijke methoden zoals het besproeien met een mengsel van water en groene zeep, het planten van afweerplanten zoals knoflook en lavendel, of het plaatsen van lokdozen met natuurlijke vijanden van het ongedierte. Het regelmatig controleren van de planten op tekenen van ongedierte en snel ingrijpen kan helpen bij het voorkomen van plagen. Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen wordt afgeraden vanwege de schade die het kan toebrengen aan het milieu en de biodiversiteit.

 • Omschrijving

  Viola (Wittrockiana Grp) 'Matrix Yellow' is een compacte vioolplant met een overvloed aan heldergele bloemen met een donkergele centrum. De bloemen hebben een opvallende en vrolijke uitstraling en bloeien rijkelijk gedurende het voorjaar en de zomer. Deze vioolplant heeft een compacte groeiwijze en is perfect geschikt voor in borders, potten of hangmanden. 'Matrix Yellow' vraagt om een zonnige standplaats en regelmatig water geven om optimaal te kunnen bloeien. Deze soort is een populaire keuze vanwege de felgekleurde bloemen en het langdurig bloeiseizoen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.