Lycianthes rantonnetii

Lycianthes rantonnetii

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Lycianthes rantonnetii, ook bekend als de blauwe gevlekte nachtschade, is een prachtige en decoratieve plant met lila tot blauwe bloemen die lijken op kleine sterren. De plant heeft glanzende ovale bladeren en een compacte groeiwijze, waardoor het een ideale keuze is voor borders of potten op het terras. De bloemen trekken vlinders en bijen aan en bloeien van het voorjaar tot het najaar. De Lycianthes rantonnetii heeft een voorkeur voor een zonnige standplaats en goed doorlatende grond, maar kan ook gedijen in halfschaduw. Het is een makkelijk te verzorgen plant die weinig onderhoud nodig heeft.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren het hele jaar door. Het is een mooie toevoeging aan de tuin, vooral in de winter wanneer andere planten hun bladeren verliezen. Planten die groenblijvend zijn zorgen voor structuur en kleur in de tuin, zelfs in de koudere maanden.

  De plant is redelijk winterhard en kan temperaturen tot -5 graden Celsius verdragen. Het is aan te raden om de plant tijdens strenge vorst te beschermen. Het is een populaire plant voor in de tuin vanwege de mooie bloemen en bladeren.

  Lycianthes rantonnetii, ook bekend als de blauwe potplant, is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Regelmatig water geven en een zonnige standplaats zijn voldoende voor een gezonde groei. Daarnaast is het belangrijk om de plant af en toe te snoeien om de vorm te behouden.

  De plant heeft voldoende ruimte nodig om zich uit te kunnen breiden en te groeien. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is tussen planten en andere objecten om de groei niet te belemmeren. Houd rekening met de uiteindelijke grootte van de plant bij het planten.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw. Het is een ideale plant voor plekken met minder zonlicht. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is voor optimale groei.

  De plant heeft gemiddeld eens per week water nodig, afhankelijk van de temperatuur en vochtigheid in de omgeving. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar niet te veel water te geven om wortelrot te voorkomen. Het is aan te raden om regelmatig de bovenlaag van de grond te controleren voordat je water geeft.

  Ja, de bloemen van deze plant hebben een aantrekkelijke geur en kleur voor vlinders en bijen. Het is een goede keuze voor het aantrekken van deze insecten naar de tuin.

  Ja, de plant trekt bestuivers aan zoals bijen en vlinders, waardoor de biodiversiteit in de tuin wordt bevorderd. Daarnaast zorgt de plant voor een gevarieerd ecosysteem en biedt voedsel en bescherming voor verschillende diersoorten.

  Deze plant bloeit meestal van mei tot en met september en de bloei kan enkele weken tot maanden duren. Na de bloei kunnen er zich bessen vormen die de plant aantrekkelijk maken voor vogels.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt zelfs in zeer zonnige omstandigheden. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens warme periodes, om uitdroging te voorkomen. Het is ook belangrijk om de plant in goed doorlatende grond te plaatsen om wortelrot te voorkomen.

  Nee, de bessen van deze plant zijn giftig en niet geschikt voor consumptie. Het wordt aanbevolen om de bessen niet te eten.

  Ja, deze plant heeft de capaciteit om geluiden te dempen vanwege zijn dichte bladerdek. Het is effectief voor het verminderen van omgevingsgeluid in een tuin of buitenruimte.

 • De plant dient in het voorjaar gesnoeid te worden om een compacte vorm te behouden en de bloei te bevorderen. Verwijder dode of beschadigde takken en snoei tot net boven een zijtak of knop. Zorg ervoor dat de plant niet te rigoureus gesnoeid wordt om de bloei niet te belemmeren.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in drassige grond staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  Voor Tuinplanten zoals deze plant is het belangrijk om een goed doorlatende potgrond te gebruiken. Kies een potgrond die geschikt is voor bloeiende planten en zorg ervoor dat de plant voldoende vocht en voedingsstoffen kan opnemen uit de grond. Het regelmatig vervangen van de potgrond kan de gezondheid van de plant verbeteren.

  De grond waarin deze plant groeit moet goed doorlatend en vruchtbaar zijn. Het is belangrijk dat de bodem voldoende vocht vasthoudt, maar niet te langdurig nat blijft staan. Een bodem met een neutrale tot licht zure pH-waarde is ideaal voor deze plantensoort.

  De plant gedijt het beste op een zonnige standplaats, met liefst minimaal 6 uur zonlicht per dag. Zorg voor goed doorlatende grond die niet te nat is, maar wel voldoende vocht vasthoudt. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  Het is aan te raden om deze plant in de winter te beschermen tegen vorst door bijvoorbeeld mulch of afdekmaterialen te gebruiken. Plaats de plant op een beschutte plek en geef hem regelmatig water tijdens drogere periodes. snoei de plant in het voorjaar om de groei te bevorderen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in goed doorlatende grond en een zonnige standplaats. Regelmatig water geven en bemesten in het groeiseizoen is voldoende om de plant gezond te houden. Snoei dode takken en vergeelde bladeren indien nodig.

  Tuinplanten zoals deze hebben baat bij een regelmatige bemesting met organische meststoffen. Gebruik bij voorkeur een evenwichtige meststof voor een gezonde groei en bloei. Bemest in het voorjaar en eventueel nog eens in de zomer, volgens de aanwijzingen op de verpakking.

  Mulchen helpt om vocht vast te houden, onkruid te onderdrukken en de temperatuur van de grond te reguleren. Gebruik organisch materiaal zoals compost, bladeren of houtsnippers als mulch. Breng een laag mulch aan van ongeveer 5-10 cm dik rond de plant, maar houd een kleine ruimte vrij rond de stam om verstikking te voorkomen.

  De zuurgraad van de bodem waar de Tuinplanten zich in bevindt dient neutraal tot licht zuur te zijn om de beste groeiomstandigheden te bieden. Een pH-waarde tussen de 6 en 7 wordt over het algemeen als ideaal beschouwd voor deze planten. Zure grond kan de opname van voedingsstoffen belemmeren en de groei van de plant belemmeren.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplant is het aan te raden regelmatig de bladeren en stelen te controleren op eventuele plagen. Een natuurlijke manier om ongedierte te bestrijden is door gebruik te maken van bijvoorbeeld lieveheersbeestjes, sluipwespen of roofmijten. Daarnaast kan het helpen om de plant regelmatig te besproeien met een mengsel van water en zeep om ongedierte zoals spint en bladluizen te verwijderen.

 • Omschrijving

  De Lycianthes rantonnetii, ook bekend als de blauwe gevlekte nachtschade, is een prachtige en decoratieve plant met lila tot blauwe bloemen die lijken op kleine sterren. De plant heeft glanzende ovale bladeren en een compacte groeiwijze, waardoor het een ideale keuze is voor borders of potten op het terras. De bloemen trekken vlinders en bijen aan en bloeien van het voorjaar tot het najaar. De Lycianthes rantonnetii heeft een voorkeur voor een zonnige standplaats en goed doorlatende grond, maar kan ook gedijen in halfschaduw. Het is een makkelijk te verzorgen plant die weinig onderhoud nodig heeft.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.