Lupinus

Lupinus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Lupinus, ook wel bekend als lupine, is een prachtige bloeiende plant met stekelige bladeren en kleurrijke bloemen in diverse tinten. De plant behoort tot de vlinderbloemenfamilie en trekt bijen en vlinders aan met zijn nectarrijke bloemen. Lupinus groeit het beste in goed doorlatende grond en gedijt goed in de volle zon. Sommige soorten bereiken indrukwekkende hoogtes en staan bekend om hun rechtopstaande bloemtrossen. Deze plant wordt vaak gebruikt in borders, prairietuinen en wildbloemenweides om een vrolijke en kleurrijke sfeer te creëren.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Lupinus is niet groenblijvend, het is een bladverliezende plant. In de winter verliest hij zijn bladeren.

  Tuinplanten zoals "Lupinus" zijn over het algemeen winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om in de winter de planten te beschermen tegen strenge vorst door bijvoorbeeld mulch te gebruiken. In strenge winterse omstandigheden is het mogelijk dat de planten extra bescherming nodig hebben.

  Lupinus is een vaste plant en heeft weinig onderhoud nodig. Ze gedijen het beste in goed doorlatende grond en volle zon. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes.

  Lupinus heeft veel ruimte nodig en groeit het beste wanneer het voldoende ruimte heeft om zich te verspreiden. Zorg ervoor dat er minstens 60 cm tot 1 meter tussen elke plant is, zodat ze voldoende kunnen groeien en bloeien. Houd ook rekening met de hoogte van de plant, aangezien sommige soorten wel 1,5 meter hoog kunnen worden.

  De plant groeit het beste in de volle zon of in lichte schaduw. Een plek met minimaal 6 uur zonlicht per dag is ideaal voor deze plant. In de volle schaduw zal de plant waarschijnlijk minder goed groeien en minder bloemen produceren.

  Tuinplanten zoals de Lupinus hebben gemiddeld 1-2 keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de bodemvochtigheid. Het is belangrijk om de grond goed vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Zorg ervoor dat de plant niet uitdroogt tussen de gietbeurten door.

  De bloemen van deze plant trekken vlinders en bijen aan vanwege de nectar die ze produceren. Het is dus een goede keuze als je graag deze nuttige bestuivers in je tuin wilt aantrekken. Planten zoals deze kunnen een belangrijke rol spelen bij het behoud van biodiversiteit in je tuin.

  Ja, de plant draagt bij aan biodiversiteit door het aantrekken van bestuivers zoals bijen en vlinders. Daarnaast zorgt de plant voor een diversiteit aan bloemen en voegt een natuurlijke uitstraling toe aan de tuin.

  De plant bloeit in de maanden mei, juni en juli. De bloei kan ongeveer 4 tot 6 weken duren.

  Ja hoor, de plant kan goed tegen de volle zon. Zorg er wel voor dat de grond voldoende vochtig blijft. In warme klimaten kunnen ze baat hebben bij wat schaduw in de heetste uren van de dag.

  Sommige soorten van deze plant zijn eetbaar, maar het is belangrijk om precies te weten welke delen veilig geconsumeerd kunnen worden om gezondheidsrisico's te vermijden. Bij twijfel is het altijd aan te raden om professioneel advies in te winnen voordat je de plant eet.

  Ja, de plant heeft bladeren die geluid kunnen absorberen en hierdoor kan het enigszins geluidsdempend zijn. Planten in het algemeen hebben een positief effect op het verminderen van geluidsoverlast in de omgeving. Het is echter niet de meest effectieve manier om geluid te dempen.

 • Het snoeien van deze plant is over het algemeen niet noodzakelijk. Eventuele uitgebloeide bloemen kunnen worden afgeknipt om de bloei te verlengen. Dode of beschadigde takken kunnen worden verwijderd om de plant gezond te houden.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels nat worden. Geef water aan de basis van de plant en niet op de bladeren.

  Voor Tuinplanten is het belangrijk om gebruik te maken van speciale potgrond. Potgrond zorgt voor een goede drainage en voedingsstoffen voor de plant. Kies daarom altijd voor hoogwaardige potgrond van goede kwaliteit.

  Deze plant heeft voorkeur voor een goed doorlatende grond en kan groeien in verschillende bodemtypen. Het is belangrijk dat de bodem niet te vochtig is, om wortelrot te voorkomen. Het toevoegen van compost kan helpen bij het verbeteren van de bodemkwaliteit.

  Deze plant gedijt het beste in de volle zon of in halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te vochtig. Lupinus kan goed groeien in borders, rotstuinen of perken.

  In de winter is het belangrijk om de plant goed te beschermen tegen vorst. Dit kan door een laag mulch rondom de basis van de plant aan te brengen, of door de plant tijdelijk te bedekken met een transparante doek of plastic. Zorg ervoor dat de plant beschermd is tegen sterke wind en extreme temperaturen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om de bloei te stimuleren. Zorg voor een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats met goed doorlatende grond.

  Tuinplanten zoals Lupinus hebben baat bij een bemesting in het voorjaar met organische mest of een langwerkende meststof. Daarnaast kunnen ze in de zomer nogmaals bemest worden met een vloeibare meststof voor bloeiende planten. Let op de aanbevolen dosering om overbemesting te voorkomen.

  Mulch is gunstig voor deze plant omdat het helpt bij het vasthouden van vocht in de grond, onkruidgroei onderdrukt en de bodemtemperatuur reguleert. Het toepassen van mulch helpt ook bij het voorkomen van ziektes en beschermt de wortels van de plant tegen extreme weersomstandigheden. Overweeg organische mulchmaterialen zoals bladeren, stro of houtsnippers voor een natuurlijke en voedzame bodembedekking.

  Lupinus gedijt het beste in een goed doorlatende bodem met een licht zure pH-waarde tussen 5,5 en 6,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en eventueel bij te sturen met meststoffen of kalk. Een te hoge pH-waarde kan leiden tot voedingsstoffentekorten en gezondheidsproblemen voor de plant.

  Bladluizen kunnen een probleem vormen voor deze plantensoort. Een mogelijke oplossing is het gebruik van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes. Het regelmatig inspecteren van de plant en het weghalen van aangetaste delen kan ook helpen bij de bestrijding van ongedierte.

 • Omschrijving

  Lupinus, ook wel bekend als lupine, is een prachtige bloeiende plant met stekelige bladeren en kleurrijke bloemen in diverse tinten. De plant behoort tot de vlinderbloemenfamilie en trekt bijen en vlinders aan met zijn nectarrijke bloemen. Lupinus groeit het beste in goed doorlatende grond en gedijt goed in de volle zon. Sommige soorten bereiken indrukwekkende hoogtes en staan bekend om hun rechtopstaande bloemtrossen. Deze plant wordt vaak gebruikt in borders, prairietuinen en wildbloemenweides om een vrolijke en kleurrijke sfeer te creëren.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.