Rhododendron (Simsii Grp) 'Van Straelen'

Rhododendron (Simsii Grp)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Rhododendron 'Van Straelen' is een compacte groenblijvende struik met glanzende ovale bladeren. De bloemen zijn groot, wit en stervormig met een opvallende gele vlek in het midden. Deze plant bloeit in het voorjaar en zorgt voor een prachtige toevoeging aan de tuin. De 'Van Straelen' gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de volle zon als in halfschaduw groeien. Deze Rhododendron is winterhard en trekt vlinders en bijen aan.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de Rhododendron (Simsii Grp) 'Van Straelen' is makkelijk in onderhoud en vereist minimale zorg. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en af en toe te bemesten. Plaats de plant op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht.

  Ja, Rhododendrons hebben veel licht nodig om goed te gedijen. Plaats de plant daarom op een plek waar hij veel indirect zonlicht ontvangt. Vermijd direct zonlicht om verbranding van de bladeren te voorkomen.

  De Rhododendron (Simsii Grp) 'Van Straelen' heeft 1-2 keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in het water staan. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond om te bepalen wanneer het tijd is om water te geven.

  De Rhododendron houdt niet van felle zon en staat het liefst op een plek met indirect zonlicht. Te veel direct zonlicht kan de bladeren beschadigen en verbranden. Het is beter om de plant op een plek te zetten waar het licht gefilterd wordt.

  Ja, de Rhododendron houdt van warmte en gedijt het best bij temperaturen tussen de 18 en 24 graden Celsius. Plaats de plant daarom op een warme plek in huis, maar vermijd direct zonlicht om verbranding te voorkomen. Zorg er ook voor dat de luchtvochtigheid hoog genoeg is, bijvoorbeeld door regelmatig te sproeien.

  De Rhododendron bloeit meestal in de maanden maart tot en met juni. De bloeiperiode kan enkele weken tot enkele maanden duren, afhankelijk van de omstandigheden waarin de plant groeit.

  Ja, Rhododendrons kunnen helpen bij het zuiveren van de lucht binnenshuis door giftige stoffen te absorberen en zuurstof af te geven. Deze planten kunnen de kwaliteit van de lucht verbeteren en een gezondere leefomgeving creëren. Het regelmatig verzorgen en onderhouden van de plant is essentieel voor optimale luchtzuivering.

  Ja, de plant staat graag op een plek met een temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius. Te hoge of te lage temperaturen kunnen de groei en bloei beïnvloeden. Zorg er dus voor dat de plant op een constante en geschikte temperatuur staat.

 • Rhododendrons kunnen na de bloei gesnoeid worden om de vorm te behouden en luchtcirculatie te bevorderen. Verwijder dode of zieke takken en snoei in het voorjaar voor nieuwe groei. Probeer niet te veel van de plant af te knippen, omdat dit kan leiden tot verminderde bloei.

  De Rhododendron 'Van Straelen' heeft regelmatig water nodig, zeker tijdens de groeiperiode in de lente en zomer. Laat de grond niet uitdrogen, maar zorg er wel voor dat er geen overtollig water blijft staan in de pot. Geef bij voorkeur lauw, kalkvrij water.

  Rhododendron 'Van Straelen' groeit het beste in zure potgrond met een goede drainage. Gebruik bij voorkeur een speciale rhododendron potgrond voor optimale groei en bloei. Houd de potgrond altijd licht vochtig, maar voorkom dat de wortels in het water staan.

  Rhododendrons geven de voorkeur aan zure, goed doorlatende grond met veel organisch materiaal. Een lichte zand- of veengrond is ideaal voor deze planten. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de pH-waarde van de bodem tussen de 4,5 en 5,5 ligt.

  Zorg voor een lichte standplaats, vermijd direct zonlicht. Houd de grond vochtig door regelmatig water te geven. Geef eens in de twee weken plantenvoeding tijdens de groeiperiode.

  De Rhododendron 'Van Straelen' kan regelmatig besproeid worden met water om stof te verwijderen. Daarnaast kunnen de bladeren voorzichtig afgenomen worden met een vochtige doek. Zorg ervoor dat de plant niet te veel water krijgt tijdens het schoonmaken.

  De Rhododendron (Simsii Grp) 'Van Straelen' heeft graag een lichte standplaats, maar vermijd direct zonlicht. Plaats de plant op een plek met helder, indirect licht voor optimale groei. Regelmatig draaien van de plant zorgt ervoor dat alle delen gelijkmatig belicht worden.

  De Rhododendron (Simsii Grp) 'Van Straelen' gedijt het beste bij een gemiddelde kamertemperatuur tussen de 18 en 22 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant niet wordt blootgesteld aan extreme hitte of kou. Plaats de plant bij voorkeur op een lichte plek maar vermijd direct zonlicht.

  Deze plant gedijt goed bij een hoge luchtvochtigheid. Het is aan te raden om regelmatig te sproeien of een luchtbevochtiger te gebruiken. Vermijd echter dat er zich te veel vocht op de bladeren verzamelt om schimmelgroei te voorkomen.

  De Rhododendron (Simsii Grp) 'Van Straelen' gedijt het beste in zure grond, met een pH-waarde tussen 4.5 en 6.0. Een zure bodem zorgt ervoor dat de plant de voedingsstoffen optimaal kan opnemen en gezond kan groeien. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen met speciale meststoffen.

  Rhododendrons hebben speciale meststoffen nodig, zoals rododendronmest. Gebruik deze in de lente en herfst. Overbemesting kan leiden tot verbranding van de wortels, wees dus voorzichtig met de hoeveelheid mest die wordt gebruikt.

 • Omschrijving

  De Rhododendron 'Van Straelen' is een compacte groenblijvende struik met glanzende ovale bladeren. De bloemen zijn groot, wit en stervormig met een opvallende gele vlek in het midden. Deze plant bloeit in het voorjaar en zorgt voor een prachtige toevoeging aan de tuin. De 'Van Straelen' gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de volle zon als in halfschaduw groeien. Deze Rhododendron is winterhard en trekt vlinders en bijen aan.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.