Abelia x grandiflora

Abelia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Abelia x grandiflora is een sierlijke en compacte heester met glanzende groene bladeren en bloeit van de zomer tot de herfst met kleine trompetvormige bloemen die variëren in kleur van lichtroze tot donkerrood. Deze plant kan tot 2 meter hoog worden en is goed bestand tegen droogte en hitte. Abelia x grandiflora is ideaal voor in de tuin als solitaire plant, als haag of in een border en trekt vlinders en bijen aan. Deze plant vereist weinig onderhoud en kan goed gedijen in zowel volle zon als halfschaduw. In de winter behoudt de Abelia x grandiflora zijn groenblijvende bladeren wat zorgt voor structuur in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Abelia x grandiflora is groenblijvend en behoudt dus zijn bladeren gedurende het hele jaar. Dit maakt hem een mooie toevoeging aan je tuin, zelfs in de winter.

  Abelia x grandiflora is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Deze plant kan dus overleven in gematigde winterse temperaturen. Het is wel aan te raden om de plant wat extra bescherming te bieden bij strenge vorst.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Hij heeft weinig speciale verzorging nodig en is redelijk tolerant ten opzichte van verschillende groeiomstandigheden. Het is een sterke en gezonde tuinplant.

  Abelia x grandiflora heeft ruimte nodig om te groeien en bloeien, zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor de plant om zich uit te spreiden. Het is belangrijk om de plant regelmatig te snoeien om de grootte onder controle te houden en de vorm te behouden. Over het algemeen heeft de plant ongeveer 1-1,5 meter ruimte nodig om zich volledig te ontwikkelen.

  De plant groeit het beste in de volle zon of lichte schaduw. Het is belangrijk om de plant voldoende zonlicht te geven om goed te kunnen groeien. In de schaduw kan de groei van de plant vertragen en de bloei minder uitbundig zijn.

  Tuinplanten zoals deze hebben gewoonlijk gemiddeld één keer per week water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Het is altijd beter om de grond te controleren voor het water geven.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de overvloedige bloemen en de nectar die ze produceren. Het is een goede keuze voor tuinen die willen bijdragen aan de biodiversiteit en het aantrekken van nuttige bestuivers.

  Ja, de Abelia x grandiflora is goed voor biodiversiteit omdat het vlinders en bijen aantrekt met zijn bloemen en nectar. Daarnaast biedt het beschutting en voedsel voor kleine dieren zoals vogels. Het helpt daarmee de biodiversiteit in de tuin te bevorderen.

  De plant bloeit vanaf de lente tot aan de herfstmaanden. De bloeiperiode duurt ongeveer vier maanden.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en zal goed gedijen op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens droge periodes. Eventueel kan er wat mulch rond de plant worden gelegd om vocht vast te houden.

  Nee, de plant Abelia x grandiflora is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren. Het is voornamelijk bedoeld als decoratieve tuinplant.

  Ja, de Abelia x grandiflora heeft een dichte groeiwijze waardoor geluiden enigszins gedempt kunnen worden. Het blad en de takken absorberen geluidsgolven en verminderen zo geluidsoverlast. Echter zal de plant niet volledig geluidsdempend zijn.

 • Deze plant kan het beste gesnoeid worden in het voorjaar, net voordat de nieuwe groei begint. Verwijder dode, beschadigde of zwakke takken om de plant gezond te houden. Gebruik scherpe snoeischaar om een nette snede te maken en bevorder zo de groei en bloei van de plant.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet drassig. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelziekten te voorkomen.

  Tuinplanten zoals de Abelia x grandiflora gedijen goed in humusrijke potgrond met goede drainage. Het is belangrijk om regelmatig te bemesten om de groei en bloei te stimuleren. Zorg er ook voor dat de pot niet te groot is, zodat de plant voldoende vocht vasthoudt.

  De Abelia x grandiflora gedijt het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde vruchtbaarheid. Het is belangrijk dat de bodem voldoende vochtig is, maar niet te nat. Zorg voor een pH-waarde tussen de 5,5 en 6,5 voor optimale groei en bloei.

  Abelia x grandiflora staat het liefst op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Deze plant gedijt goed in vruchtbare, goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat.

  In de winter kan het handig zijn om de plant te beschermen tegen vorst door bijvoorbeeld een dikke laag mulch aan te brengen rond de wortels. Je kunt ook overwegen om de plant af te dekken met een speciale winterhoes of vliesdoek om vorstschade te voorkomen. Zorg er daarnaast voor dat de plant voldoende vocht krijgt tijdens droge periodes om uitdroging te voorkomen.

  Snoei de plant jaarlijks na de bloei om de vorm te behouden. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Gebruik organische meststof in het voorjaar voor een gezonde groei.

  Tuinplanten zoals Abelia x grandiflora hebben behoefte aan regelmatige bemesting om gezond te groeien en bloeien. Gebruik een algemene meststof voor bloeiende planten in het voorjaar en zomer. Let op dat je niet te veel mest geeft, dit kan schade aan de plant veroorzaken.

  Mulchen rondom de plant helpt om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Gebruik organisch materiaal zoals compost of boomschors als mulch. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam van de plant ligt om rotting te voorkomen.

  De Abelia x grandiflora gedijt het beste in een bodem met een neutrale tot licht zure pH. Een pH-waarde tussen 6,0 en 7,0 is ideaal voor deze plantensoort. Houd de bodem goed in de gaten en pas eventueel de zuurgraad aan indien nodig.

  . Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kan gebruik worden gemaakt van biologische bestrijdingsmethoden zoals lieveheersbeestjes of roofmijten. Daarnaast kunnen planten regelmatig gecontroleerd worden op tekenen van ongedierte en indien nodig behandeld met milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen. Het is belangrijk om preventief te werk te gaan en de plant regelmatig te inspecteren op mogelijke plagen.

 • Omschrijving

  Abelia x grandiflora is een sierlijke en compacte heester met glanzende groene bladeren en bloeit van de zomer tot de herfst met kleine trompetvormige bloemen die variëren in kleur van lichtroze tot donkerrood. Deze plant kan tot 2 meter hoog worden en is goed bestand tegen droogte en hitte. Abelia x grandiflora is ideaal voor in de tuin als solitaire plant, als haag of in een border en trekt vlinders en bijen aan. Deze plant vereist weinig onderhoud en kan goed gedijen in zowel volle zon als halfschaduw. In de winter behoudt de Abelia x grandiflora zijn groenblijvende bladeren wat zorgt voor structuur in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.