Acer negundo 'Aureomarginatum'

Acer

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Acer negundo 'Aureomarginatum' is een opvallende boom met groen blad dat een opvallende gele rand heeft. Deze cultivar staat ook bekend als de gestreepte esdoorn vanwege zijn decoratieve blad. In de lente produceert de boom geelgroene bloemen die later veranderen in gevleugelde zaden die aan lange trossen hangen. 'Aureomarginatum' gedijt het best in zon tot halfschaduw en heeft een gemiddelde tot vochtige grond nodig om goed te groeien. Deze sierlijke boom voegt een kleurrijke touch toe aan elke tuin of landschap.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de herfst en is bladverliezend. Tuinplanten hebben over het algemeen geen wintergroen blad.

  De plant Acer negundo 'Aureomarginatum' is winterhard tot -15 graden Celsius en kan dus overleven in Nederlandse winters. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorst om schade te voorkomen. Over het algemeen is deze tuinplant dus goed bestand tegen koude temperaturen.

  Deze plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Regelmatig water geven en snoeien om de vorm en grootte te behouden is voldoende. Zorg er ook voor dat de plant voldoende zonlicht krijgt voor een gezonde groei.

  De Acer negundo 'Aureomarginatum' heeft een gemiddelde ruimte nodig van 4 meter in de breedte en 3 meter in de hoogte. Voor een optimale groei en ontwikkeling is het belangrijk om voldoende ruimte rondom de plant vrij te houden. Houd rekening met de uiteindelijke grootte van de plant bij het bepalen van de plantlocatie.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw zal de groei mogelijk verminderen en kunnen de bladeren minder fel gekleurd zijn. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten voor optimale groei.

  De plant heeft gemiddeld 1-2 keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de grootte van de plant. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. In de zomer kan het nodig zijn om vaker water te geven dan in de winter.

  Ja, de plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de zoete geur en kleurrijke bloemen die ze produceren. Het is een aantrekkelijke plant voor bestuivers zoals vlinders en bijen. Het helpt bij het bevorderen van de biodiversiteit in de tuin.

  Ja, de Acer negundo 'Aureomarginatum' draagt bij aan biodiversiteit door het aantrekken van insecten en vogels met zijn bloemen en zaden. De plant biedt beschutting en nestgelegenheid voor verschillende diersoorten. De bladeren van de plant kunnen ook dienen als voedselbron voor bepaalde insecten.

  Deze plant bloeit in de maanden april en mei en de bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer. In de volle zon kan de plant zijn bladeren extra beschermen door regelmatig te sproeien.

  Nee, deze plant is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om de bladeren, zaden of andere delen van deze plant te consumeren. Het kan zelfs giftig zijn bij inname.

  Ja, deze plant heeft een beperkte geluidsdempende werking vanwege het bladerdak en de dichte groei. Echter is het effect niet zo groot als bij bijvoorbeeld een haag.

 • De Acer negundo 'Aureomarginatum' kan het beste gesnoeid worden in het late najaar of vroege voorjaar. Verwijder dode takken en dun de plant uit om lucht en zonlicht toe te laten. Knip takken terug tot aan een knop of zijscheut om de vorm en grootte van de plant te behouden.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan. Planten in potten hebben mogelijk vaker water nodig dan planten in de volle grond.

  De plant groeit het beste in humusrijke, goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de pot voldoende drainagegaten heeft om wortelrot te voorkomen. Geef de plant regelmatig water en mest tijdens het groeiseizoen voor een gezonde groei.

  De bodemkwaliteit moet goed doorlatend zijn en licht zuur tot neutraal. Het is belangrijk dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat en niet te nat is. Verbeter de bodem indien nodig met compost of organische meststoffen.

  Deze plant gedijt het beste op een standplaats in de volle zon tot halfschaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond en vermijd wateroverlast. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst door bijvoorbeeld mulch of een beschermende doek te gebruiken. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water krijgt voordat de vorst begint. Controleer regelmatig de conditie van de plant en bescherm deze indien nodig tegen kou.

  De plant vereist regelmatig water geven, vooral tijdens warme periodes. Snoei dode of beschadigde takken in het voorjaar voor een gezonde groei. Gebruik organische meststof om de plant te voeden en gezond te houden.

  Tuinplanten zoals deze hebben baat bij een regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen om gezond te blijven en goed te groeien. Gebruik een algemene meststof voor tuinplanten en volg de instructies op de verpakking voor de beste resultaten. Overbemesting kan schade veroorzaken, dus bemest met mate.

  Mulch helpt de grond vochtig te houden en onkruid te onderdrukken. Het beschermt de wortels tegen extreme temperaturen en verbetert de bodemstructuur. Een laag mulch van 5-10 cm wordt aanbevolen voor tuinplanten.

  De ideale zuurtegraad van de bodem voor deze plant is neutraal tot licht zuur. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is. Gebruik indien nodig kalk om de pH-waarde aan te passen.

  Voor ongediertebestrijding bij tuinplanten zoals deze, kunnen natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of roofmijten worden gebruikt. Het regelmatig controleren van de plant op tekenen van plagen en het handmatig verwijderen ervan kan ook effectief zijn. Zorg ervoor dat de plant gezond is en de juiste groeiomstandigheden heeft om plagen te voorkomen.

 • Omschrijving

  De Acer negundo 'Aureomarginatum' is een opvallende boom met groen blad dat een opvallende gele rand heeft. Deze cultivar staat ook bekend als de gestreepte esdoorn vanwege zijn decoratieve blad. In de lente produceert de boom geelgroene bloemen die later veranderen in gevleugelde zaden die aan lange trossen hangen. 'Aureomarginatum' gedijt het best in zon tot halfschaduw en heeft een gemiddelde tot vochtige grond nodig om goed te groeien. Deze sierlijke boom voegt een kleurrijke touch toe aan elke tuin of landschap.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.