Acer palmatum (Matsumurae Grp) 'Chitoseyama'

Acer

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Acer palmatum 'Chitoseyama' is een langzaam groeiende Japanse esdoorn met een compacte, opgaande groeiwijze. De bladeren zijn diep ingesneden en hebben een opvallende rozerode kleur in het voorjaar, die later verandert naar een dieprode tint in de zomer en een prachtige karmozijnrode kleur in de herfst. Deze esdoorn is geschikt voor zowel de volle zon als halfschaduw en gedijt het beste in goed doorlatende, vochtige grond. 'Chitoseyama' is een sierlijke en compacte tuinplant die een mooie eyecatcher vormt in zowel formele als informele tuinen. Deze soort is gemakkelijk in onderhoud en trekt vaak vlinders en vogels aan.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de herfst en bloeit in de lente. Het is een loofboom die zich goed leent voor de tuin.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant bij strenge vorst te beschermen met bijvoorbeeld vliesdoek. Zorg ervoor dat de wortels goed beschermd zijn tegen extreme kou.

  Acer palmatum planten zijn over het algemeen vrij gemakkelijk in onderhoud. Ze hebben regelmatig water nodig en doen het goed in halfschaduw tot volle zon. Af en toe snoeien is bevorderlijk voor de groei en vorm van de plant.

  De Acer palmatum 'Chitoseyama' heeft een gemiddelde spreiding van 2 tot 4 meter en een hoogte van 3 tot 5 meter. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te ontwikkelen en groeien. Plant hem op een afstand van minimaal 2 meter van andere planten voor optimale groei.

  Deze plant groeit het beste in de halfschaduw tot volle zon. In de schaduw zal de groei mogelijk minder goed zijn en kan de plant minder mooi kleuren. Het is daarom aan te raden om de plant te planten op een plek met voldoende zonlicht.

  De Acer palmatum (Matsumurae Grp) 'Chitoseyama' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme zomerdagen. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verzadigen. Over het algemeen wordt geadviseerd om eens per week water te geven.

  Ja, 'Acer palmatum (Matsumurae Grp) 'Chitoseyama'' is vlinder- en bijenlokkend. Het trekt deze bestuivers aan met zijn bloemen en nectar. Het is een mooie toevoeging aan een tuin waar je insecten wilt aantrekken.

  Tuinplanten kunnen over het algemeen een positieve bijdrage leveren aan biodiversiteit door het bieden van voedsel en schuilplaatsen voor insecten, vogels en andere dieren. Het is belangrijk om verschillende soorten planten in de tuin te hebben om de biodiversiteit te bevorderen. Verder kan de plant helpen bij het verbeteren van de bodemkwaliteit en het aantrekken van bestuivers.

  De "Acer palmatum (Matsumurae Grp) 'Chitoseyama'" bloeit in de maanden april en mei. De bloei duurt meestal zo'n 1 tot 2 weken.

  De Acer palmatum (Matsumurae Grp) 'Chitoseyama' kan het beste geplant worden op een plek waar hij beschermd is tegen de volle zon. Overmatige blootstelling aan de zon kan de bladeren doen verbranden. Het is daarom aan te raden om de plant op een plek te zetten waar hij wat schaduw kan vinden.

  Nee, de bladeren, zaden en schors van deze plant zijn giftig en niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om delen van deze plant te consumeren. Het is vooral bedoeld als decoratieve tuinplant.

  Ja, de plant is geluidsdempend dankzij de bladeren, takken en eventuele stam die geluidsgolven absorberen. Planten hebben over het algemeen een positief effect op het verminderen van omgevingsgeluid in de tuin. Het is echter belangrijk om te weten dat de mate van geluidsdemping afhangt van verschillende factoren, zoals de grootte en dichtheid van de plant.

 • De Acer palmatum (Matsumurae Grp) 'Chitoseyama' kan het beste gesnoeid worden in de late winter tot het vroege voorjaar om de vorm en grootte te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken om de gezondheid van de plant te bevorderen. Knip takken helemaal terug tot op de hoofdstam voor een compacte groei.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te drassig. Geef bij voorkeur water bij de wortels en vermijd het natmaken van de bladeren om schimmelvorming te voorkomen.

  De plant heeft een voorkeur voor vochtige, goed doorlatende potgrond. Het is belangrijk dat de potgrond licht zuur tot neutraal is. Zorg ervoor dat de potgrond voldoende voedingsstoffen bevat voor een gezonde groei van de plant.

  De Acer palmatum (Matsumurae Grp) 'Chitoseyama' gedijt het best in een goed doorlatende, vochtige bodem met een neutrale tot zure pH. Het is belangrijk dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en dat de plant voldoende voedingsstoffen kan opnemen. Vermijd zware, kleiachtige grond en zorg voor een goede drainage om wortelrot te voorkomen.

  Deze plant gedijt het beste op een standplaats in de halfschaduw tot volle zon. Zorg voor een beschutte plek uit de harde wind. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is en voldoende vochtig blijft.

  Tijdens de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst en sterke wind. Dit kan door de plant af te dekken met een laag mulch en eventueel met een ademende doek of noppenfolie. Zorg ervoor dat de plant tijdens vorstperioden voldoende vocht heeft gekregen.

  Deze plant vereist regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond goed te laten afwateren en de plant te beschermen tegen harde wind. Snoei dode of beschadigde takken in de late winter of vroege lente.

  De Acer palmatum (Matsumurae Grp) 'Chitoseyama' heeft behoefte aan een regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen. Gebruik een organische meststof speciaal voor zuurminnende planten om de plant goed te laten groeien en bloeien. Bemest de plant bij voorkeur in het vroege voorjaar en nogmaals in de zomer voor optimale resultaten.

  Mulchen helpt de grond vochtig te houden, voorkomt onkruidgroei en voegt organisch materiaal toe aan de bodem. Het wordt aanbevolen om een laag mulch van 5-10 cm rond de plant aan te brengen. Vergeet niet om de mulch regelmatig bij te werken om de voordelen te behouden.

  De ideale zuurgraad van de bodem voor deze plant is licht zuur tot neutraal, met een pH-waarde tussen 5,5 en 7,5. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en niet te nat blijft. Het regelmatig testen van de pH-waarde van de bodem is aan te raden om de gezondheid van de plant te waarborgen.

  Voorkom plagen door regelmatig de plant te inspecteren op tekenen van insecten. Gebruik indien nodig natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of zeepwater. Houd de plant gezond door hem goed te verzorgen en te voeden.

 • Omschrijving

  Acer palmatum 'Chitoseyama' is een langzaam groeiende Japanse esdoorn met een compacte, opgaande groeiwijze. De bladeren zijn diep ingesneden en hebben een opvallende rozerode kleur in het voorjaar, die later verandert naar een dieprode tint in de zomer en een prachtige karmozijnrode kleur in de herfst. Deze esdoorn is geschikt voor zowel de volle zon als halfschaduw en gedijt het beste in goed doorlatende, vochtige grond. 'Chitoseyama' is een sierlijke en compacte tuinplant die een mooie eyecatcher vormt in zowel formele als informele tuinen. Deze soort is gemakkelijk in onderhoud en trekt vaak vlinders en vogels aan.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.