Acer palmatum 'Trompenburg'

Acer

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Acer palmatum 'Trompenburg' er en smuk japansk ahorn med dybt indskårne, mørklilla blade, der skifter til en dyb rød farve om efteråret. Træet har en kompakt vækstform og bliver ikke alt for stort, hvilket gør det ideelt til mindre haver eller som terrasseplante. 'Trompenburg' foretrækker en beskyttet placering i halvskygge og trives godt i fugtig, næringsrig jord. Denne ahorn er en sand blikfang med sin bemærkelsesværdige blade farve og form og tiltrækker også mange sommerfugle og bier. Et smukt tilskud til enhver have eller terrasse!

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Nej, Acer palmatum 'Trompenburg' er ikke stedsegrøn. Det er en plante, der taber sine blade om efteråret. Det er derfor en plante, der mister sit løv om vinteren.

  Denne plante er hårdfør ned til cirka -15 grader Celsius. Det er vigtigt at beskytte planten godt under hård frost. Det anbefales at pakke planten ind eller flytte den til et beskyttet sted ved koldere vejr.

  Acer palmatum 'Trompenburg' er generelt nem at vedligeholde og kræver lidt særlig pleje. Det er vigtigt at give planten regelmæssig vanding og beskæring for at bevare formen. Derudover trives den godt i en fugtig, veldrænet jord.

  Det er vigtigt for denne plante at have tilstrækkelig plads på grund af størrelsen på den fuldvoksne træ. Sørg for, at der er tilstrækkelig plads til rødderne at sprede sig og tilstrækkeligt lys og luft omkring planten. En rummelig have eller bed er ideel til denne plante.

  Ja, 'Trompenburg' trives godt i skyggen og kan endda give lidt beskyttelse mod den skarpe sol. Det er vigtigt at holde jorden tilstrækkelig fugtig for at fremme en sund vækst. Denne plante kan trives godt på et sted med lidt direkte sollys.

  Planten skal have vand cirka 1-2 gange om ugen, afhængigt af vejrforholdene. Sørg for, at jorden altid forbliver let fugtig, men ikke for våd. Tjek regelmæssigt jordfugtigheden ved at stikke en finger ned i jorden.

  Ja, Acer palmatum 'Trompenburg' tiltrækker sommerfugle og bier på grund af den søde nektar, som blomsterne producerer. Dette gør planten til et værdifuldt tilføjelse til en have for at tiltrække disse insekter. Det kan bidrage til biodiversiteten i haven.

  Ja, Acer palmatum 'Trompenburg' er god for biodiversitet, fordi den tiltrækker insekter som bier og sommerfugle med dens blomster og nektar. Derudover giver den også ly og mad til fugle. At tilføje denne plante til haven kan øge biodiversiteten.

  Planten blomstrer i månederne maj og juni, og blomstringen varer cirka 2 til 3 uger.

  Denne plante trives bedst i halvskygge til skygge. Direkte sollys kan forbrænde bladene. Det er derfor bedst at placere denne plante et sted, der er beskyttet.

  Nej, planten Acer palmatum 'Trompenburg' er ikke spiselig. Det er en prydplante, der primært dyrkes på grund af dens dekorative blade og form. At indtage bladene eller andre dele af planten kan være skadeligt for helbredet.

  Ja, nogle planter har lyddæmpende egenskaber på grund af deres blade og grene, der kan absorbere og sprede lydbølger. Dette kan hjælpe med at reducere omgivelsesstøj.

 • Planten kan beskæres for at bevare formen og fjerne døde eller beskadigede grene. Foretræk at beskære om foråret før bladene springer ud. Klip grenene skråt af lige over en knop eller sideskud.

  Planten skal have regelmæssigt vand, især i tørre perioder. Sørg for, at jorden er veldrænet for at undgå rådne rødder. Giv planten helst vand ved basen og undgå at gøre bladene våde.

  Jorden til denne plante skal være godt drænet og rig på organisk materiale. Det er vigtigt, at jorden er sur, med en pH-værdi mellem 5,5 og 6,5. Brug helst en speciel pottejord til surbundne planter.

  Jordkvaliteten skal være fugtig og godt drænet, og helst let sur til neutral. Sørg for en humusrig jord med tilstrækkeligt næringsstoffer til optimal vækst. Undgå vandstagnation og sørge for en god dræning.

  Acer palmatum 'Trompenburg' trives bedst på en placering i solen til halvskygge. Sørg for, at jorden er veldrænet og ikke bliver for tør. Beskyt planten mod hård vind for at undgå skader på bladene.

  Om vinteren har denne plante brug for beskyttelse mod hård frost og hård vind for at undgå skader. Dette kan gøres ved at dække planten til med for eksempel fleece eller blade. Sørg også for, at jorden omkring planten er godt drænet.

  Denne plante kræver regelmæssig vanding, især i tørre perioder. Det er vigtigt at fjerne døde grene og blade for at fremme sund vækst. Planten kan beskæres årligt for at opretholde formen.

  Planten bør bedst gødes med organisk gødning om foråret. Brug en gødning specielt designet til surbundsplanter for at fremme vækst og blomstring. Undgå overgødning for at undgå skade på planten.

  Det anbefales at lægge et lag muld omkring planten om foråret. Dette hjælper med at holde jorden fugtig og undertrykker ukrudtsvækst. Brug gerne organisk muld såsom blade eller bark.

  Acer palmatum 'Trompenburg' trives bedst i en sur jord med en pH-værdi mellem 5,5 og 6,5. Det er vigtigt at kontrollere jordens surhedsgrad regelmæssigt og om nødvendigt justere den med fx have-tørv eller kompost. En for høj pH-værdi kan føre til næringsmangel og nedsat vækst af planten.

  Til bekæmpelse af skadedyr på disse havplanter kan du bruge naturlige fjender som mariehøns og snyltere. Derudover kan du også manuelt fjerne skadedyr ved at skylle dem af med vand eller sæbevand. Det er vigtigt regelmæssigt at kontrollere for tegn på skadedyr og træffe forebyggende foranstaltninger, såsom at holde omgivelserne rene og undgå overgødskning.

 • Beskrivelse

  Acer palmatum 'Trompenburg' er en smuk japansk ahorn med dybt indskårne, mørklilla blade, der skifter til en dyb rød farve om efteråret. Træet har en kompakt vækstform og bliver ikke alt for stort, hvilket gør det ideelt til mindre haver eller som terrasseplante. 'Trompenburg' foretrækker en beskyttet placering i halvskygge og trives godt i fugtig, næringsrig jord. Denne ahorn er en sand blikfang med sin bemærkelsesværdige blade farve og form og tiltrækker også mange sommerfugle og bier. Et smukt tilskud til enhver have eller terrasse!

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.