Acer platanoides 'Columnare'

Acer

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Acer platanoides 'Columnare' is een opgaande, zuilvormige cultivar van de gewone esdoorn met een smalle groeiwijze. De bladeren zijn groen en hebben een typische esdoornvorm met vijf lobben. In de lente verschijnen er geelgroene bloemen aan de boom gevolgd door gevleugelde vruchten in de herfst. Deze boom kan een hoogte van ongeveer 12 meter bereiken en is geschikt voor smalle ruimtes in de tuin. Acer platanoides 'Columnare' gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats in goed doorlatende grond.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, deze plant is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de herfst. Dit maakt het een bladverliezende tuinplant.

  De plant is goed winterhard en kan temperaturen tot -25 graden Celsius verdragen. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen gure wind en overtollig vocht tijdens de wintermaanden. Het is aan te raden om de plant af te dekken met stro of een beschermhoes.

  Ja, de plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Zorg voor voldoende water en zonlicht om de groei te bevorderen. Snoei indien nodig in het voorjaar om de vorm te behouden.

  De tuinplant heeft ruimte nodig om te groeien en zich te ontwikkelen tot een volwassen formaat. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen andere planten en structuren om de groei niet te belemmeren. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de hoogte en breedte van de plant bij het bepalen van de benodigde ruimte.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw kan de groei beperkt zijn en kunnen de bladeren minder mooi kleuren. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te plaatsen voor een optimale groei.

  De Tuinplant Acer platanoides 'Columnare' heeft gemiddeld één keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de bodemgesteldheid. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft en vermijd dat de wortels in water blijven staan. Geef in droge periodes iets vaker water.

  Acer platanoides 'Columnare' is niet bekend om vlinders en bijen aan te trekken. De plant wordt voornamelijk gekweekt vanwege zijn opvallende zuilvormige groeiwijze en decoratieve blad. Andere plantensoorten zijn waarschijnlijk aantrekkelijker voor vlinders en bijen in de tuin.

  De Acer platanoides 'Columnare' draagt bij aan de biodiversiteit door het bieden van voedsel en schuilplaatsen voor insecten en vogels. De plant trekt bestuivers aan en kan andere planten helpen bestuiven. Het is belangrijk om een diversiteit aan planten in de tuin te hebben voor een gezonde biodiversiteit.

  Deze plant bloeit in de maanden april tot mei en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken per jaar.

  De Acer platanoides 'Columnare' kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige standplaats. Ze kunnen echter ook groeien in licht beschaduwde gebieden. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme zomerdagen.

  Nee, de bladeren, zaden en schors van deze plant zijn niet eetbaar voor mensen. Het wordt aanbevolen om deze plant niet te consumeren.

  Ja, deze boom heeft een dichte kroon die kan helpen met het dempen van geluid. Het bladerdek absorbeert geluidsgolven en vermindert zo geluidshinder in de omgeving. Het is daardoor een goede keuze voor het creëren van een rustige en stille tuin.

 • Het is belangrijk om de plant regelmatig te snoeien om de vorm te behouden en het overmatig uitgroeien te voorkomen. Snoei dode of beschadigde takken in het late voorjaar of de vroege zomer. Verwijder ook eventuele gekruiste takken om een gezonde groei te stimuleren.

  Geef regelmatig water aan deze plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft maar niet doorweekt. Vermijd wateroverlast om wortelrot te voorkomen.

  De Acer platanoides 'Columnare' gedijt het beste in goed doorlatende potgrond. Zorg voor een pot met drainagegaten om overtollig water af te voeren. Gebruik eventueel een potgrond speciaal voor tuinplanten voor optimale groei.

  De plant gedijt het beste in een goed doorlatende bodem van gemiddelde kwaliteit. Het is belangrijk dat de bodem niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Indien nodig kan de bodem verrijkt worden met compost of organische meststoffen.

  De Acer platanoides 'Columnare' gedijt het beste op een standplaats in de volle zon tot halfschaduw. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is en niet te nat. Deze plant kan goed geplant worden in een border of als solitaire boom in de tuin.

  Het is belangrijk om deze plant in de winter te beschermen tegen extreme kou en vorst. Dit kan gedaan worden door mulch rond de basis van de plant aan te brengen en de takken bij elkaar te binden. Zorg er ook voor dat de plant goed vochtig blijft tijdens de wintermaanden.

  Deze plant vereist normaal gesproken weinig onderhoud. Zorg voor regelmatig water geven en snoei indien nodig in het voorjaar. Verwijder dode of beschadigde takken om de gezondheid van de plant te behouden.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om een algemene meststof te gebruiken in het voorjaar. Gebruik een meststof met een gebalanceerde verhouding van stikstof, fosfor en kalium om de plant gezond te houden. Bemest de plant volgens de instructies op de verpakking en voorkom overbemesting om schade aan de plant te voorkomen.

  Mulch is gunstig voor deze tuinplant omdat het helpt bij het vasthouden van vocht, verbetert de bodemstructuur en voorkomt onkruidgroei. Het wordt aanbevolen om een laag mulch van ongeveer 5-7 cm dik aan te brengen rond de plant, maar niet direct tegen de stam. Het beste materiaal voor mulch is organisch materiaal zoals compost, boomschors of houtsnippers.

  De zuurgraad van de bodem waarin deze plant wordt geplant, dient neutraal tot licht zuur te zijn (pH van 6.0 tot 7.5). Het is belangrijk om een goed doorlatende bodem te hebben om wortelrot te voorkomen. Het toevoegen van organisch materiaal kan de bodemstructuur verbeteren en de pH-waarde reguleren.

  Voor Tuinplanten zoals Acer platanoides 'Columnare' kan regelmatige controle van ongedierte helpen om plagen te voorkomen. Natuurlijke methoden zoals het gebruik van roofdieren of insecticidenvrije sprays kunnen ook effectief zijn. Zorg ervoor dat de plant goed wordt verzorgd en gezond is om infecties te voorkomen.

 • Omschrijving

  Acer platanoides 'Columnare' is een opgaande, zuilvormige cultivar van de gewone esdoorn met een smalle groeiwijze. De bladeren zijn groen en hebben een typische esdoornvorm met vijf lobben. In de lente verschijnen er geelgroene bloemen aan de boom gevolgd door gevleugelde vruchten in de herfst. Deze boom kan een hoogte van ongeveer 12 meter bereiken en is geschikt voor smalle ruimtes in de tuin. Acer platanoides 'Columnare' gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats in goed doorlatende grond.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.