Acer shirasawanum

Acer

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Acer shirasawanum, ook wel bekend als de Shirasawa-esdoorn, is een langzaam groeiende sierboom met een prachtige herfstkleur. De bladeren zijn diep ingesneden en hebben een unieke, bijna handvormige structuur. Deze esdoornsoort staat bekend om zijn uitstekende tolerantie voor schaduw en zijn goede weerstand tegen ziekten en plagen. Acer shirasawanum gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en kan een hoogte van 6 tot 8 meter bereiken. Door zijn elegante uiterlijk en weinig onderhoud is deze boom populair voor gebruik in tuinen en parken.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Acer shirasawanum is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de herfst. Het is een bladverliezende tuinplant.

  De plant is winterhard tot -15 graden Celsius. Deze plant kan dus goed tegen koude temperaturen en heeft geen extra winterbescherming nodig. Het is belangrijk om de plant goed water te geven tijdens vorstperiodes.

  Deze plant is over het algemeen gemakkelijk te onderhouden en heeft minimale zorg nodig. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor voldoende zonlicht. Snoeien is alleen af en toe nodig om de vorm van de plant te behouden.

  Acer shirasawanum heeft voldoende ruimte nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen en groeien. Zorg voor een locatie waar de plant genoeg ruimte heeft om zich uit te spreiden en waar hij niet belemmerd wordt door andere planten in de tuin. Een ruime plantafstand tussen verschillende exemplaren is aanbevolen.

  De Acer shirasawanum groeit goed in de schaduw. Deze plant kan goed gedijen in een plek met minder zonlicht. Geef de plant regelmatig water en houd de grond vochtig.

  Acer shirasawanum heeft twee tot drie keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar niet doorweekt. Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt, vooral tijdens warme periodes.

  Ja, de plant trekt vlinders aan met zijn bloemen, die rijk zijn aan nectar. Ook worden bijen aangetrokken door de bloemen van deze plant. Het is dus een goede keuze als je deze dieren wilt aantrekken in je tuin.

  Ja, de plant draagt bij aan de biodiversiteit door het aantrekken van bestuivende insecten en vogels. Het zorgt voor een gevarieerde en evenwichtige tuinomgeving.

  Acer shirasawanum bloeit in de maanden april en mei. De bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Deze plant kan beter tegen halfschaduw dan tegen volle zon. Een plekje in de ochtendzon of gefilterd zonlicht wordt aanbevolen. Directe blootstelling aan felle zon kan leiden tot verbranding van de bladeren.

  De bladeren van de plant zijn niet eetbaar en kunnen zelfs giftig zijn voor menselijke consumptie. Het wordt sterk afgeraden om delen van deze plant in te nemen. Het is beter om andere planten te kiezen die veilig zijn om te eten.

  Ja, de Tuinplanten hebben over het algemeen een beperkte geluidsdempende werking vanwege hun bladeren en stengels, maar het effect is minimaal. Voor significante geluidsdemping worden andere methoden aanbevolen.

 • Het snoeien van deze plant dient te gebeuren in de late winter of het vroege voorjaar om de vorm en grootte te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken en dun de plant uit om licht en lucht door te laten. Let op dat overmatig snoeien kan leiden tot verminderde groei en gezondheid van de plant.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens drogere periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelziekten te voorkomen.

  De plant gedijt het best in goed doorlatende grond met een licht zure pH-waarde. Het wordt aanbevolen om organische stof toe te voegen aan de potgrond voor een optimale groei. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat.

  De bodem moet goed doorlatend en vochtig zijn, zonder dat er plassen ontstaan. Een lichtzure bodem met een pH tussen 5,5 en 6,5 wordt aanbevolen voor optimale groei. Zorg voor een humusrijke bodem met voldoende voedingsstoffen om de plant gezond te houden.

  De plant gedijt het beste op een standplaats in de halfschaduw tot schaduw. Zorg voor een beschutte plek tegen harde wind en fel zonlicht. Plant de Acer shirasawanum in vochtige, goed doorlatende grond.

  In strenge winters kan het nodig zijn om tuinplanten extra bescherming te bieden tegen vorst. Dit kan gedaan worden door de planten af te dekken met bijvoorbeeld stro, bladeren of een speciale vorstbeschermhoes. Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de plant goed is ingepakt en beschermd tegen harde wind.

  De plant heeft een voorkeur voor een vochtige, goed doorlatende bodem en een standplaats in de halfschaduw. Snoei dode, beschadigde of kruisende takken in het voorjaar. Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

  Voor tuinplanten in het algemeen is het belangrijk om tijdens het groeiseizoen regelmatig te bemesten met organische meststoffen. Dit zorgt voor een goede groei en bloei van de plant. Gebruik hiervoor bij voorkeur een meststof speciaal voor tuinplanten.

  Mulch helpt bij het vasthouden van vocht en het onderdrukken van onkruid. Het beschermt ook de wortels tegen extreme temperaturen en bevordert de groei van de plant. Het is belangrijk om mulch regelmatig te vernieuwen om de plant gezond te houden.

  Acer shirasawanum gedijt het beste in een zure bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 6,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met organisch materiaal of specifieke meststoffen voor zure grond. Juiste bodemomstandigheden kunnen bijdragen aan een gezonde groei en bloei van deze tuinplant.

  Voor Tuinplanten zoals Acer shirasawanum kan preventieve maatregelen tegen ongedierte worden genomen, zoals regelmatige inspectie van de bladeren en het verwijderen van besmette delen. Indien nodig kunnen natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie worden gebruikt om ongedierte zoals bladluizen en spint te bestrijden. Het is belangrijk om de plant regelmatig te controleren en snel in te grijpen bij het optreden van ongedierte.

 • Omschrijving

  Acer shirasawanum, ook wel bekend als de Shirasawa-esdoorn, is een langzaam groeiende sierboom met een prachtige herfstkleur. De bladeren zijn diep ingesneden en hebben een unieke, bijna handvormige structuur. Deze esdoornsoort staat bekend om zijn uitstekende tolerantie voor schaduw en zijn goede weerstand tegen ziekten en plagen. Acer shirasawanum gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en kan een hoogte van 6 tot 8 meter bereiken. Door zijn elegante uiterlijk en weinig onderhoud is deze boom populair voor gebruik in tuinen en parken.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.