Actinidia deliciosa

Actinidia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Actinidia deliciosa, ook bekend als kiwi is een klimmende plant met grote hartvormige bladeren en krachtige ranken. De plant produceert ovale vruchten met een harige bruine schil en sappig groen vruchtvlees met kleine zwarte zaadjes. Kiwi's gedijen goed in een vochtige en zonnige omgeving en zijn zelfbestuivend. De plant kan tot 10 meter hoog worden en heeft steun nodig om te kunnen klimmen. Kiwi's zijn rijk aan vitamine C en hebben een zoetzure smaak die veelzijdig gebruikt kan worden in gerechten.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de herfst en blijft kaal tijdens de wintermaanden. Het is een bladverliezende tuinplant.

  De plant is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. In strenge winters kan bescherming zoals een mulchlaag of fleece nodig zijn. Het is belangrijk om de plant goed voor te bereiden op de winter.

  De plant is gemakkelijk in onderhoud en heeft weinig specifieke vereisten. Zorg voor voldoende zonlicht, water en voedingsstoffen en de plant zal gezond groeien. Het is belangrijk om de plant regelmatig te snoeien om een goede vorm en groei te behouden.

  Een Actinidia deliciosa heeft ongeveer 4 tot 6 meter aan ruimte nodig om te groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich goed te kunnen ontwikkelen. Houd ook rekening met de groeisnelheid en de verspreiding van de plant.

  De plant gedijt het beste in de volle zon of halfschaduw. Te veel schaduw kan de groei en fruitproductie belemmeren. Het is dus aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten voor optimale groei.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Controleer regelmatig de grond voordat je water geeft en geef indien nodig water tot de grond vochtig is. Over het algemeen is 1-2 keer per week water geven voldoende.

  Ja, de plant is bijenlokkend vanwege de geur van de bloemen. Vlinders worden ook aangetrokken door de nectar, die rijk is aan suikers. Hierdoor kunnen ze beide insecten aantrekken en helpen bij de bestuiving.

  Ja, deze plant trekt bestuivers zoals bijen en vlinders aan, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Daarnaast kan de plant zorgen voor schaduw en beschutting voor andere planten en dieren. Tot slot kan het fruit van deze plant als voedsel dienen voor verschillende dieren.

  Deze plant bloeit meestal in de maanden juni en juli. De bloei kan ongeveer twee weken duren.

  De plant kan goed tegen de volle zon, maar het is belangrijk om hem eerst langzaam te laten wennen aan de zon. Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt om uitdroging te voorkomen. In de zomer kan wat bescherming tegen de heetste middagzon nodig zijn.

  Ja, de eetbare vruchten van deze plant zijn bekend als kiwi's en worden wereldwijd geconsumeerd. De rijpe vruchten hebben een zoete en sappige smaak en bevatten veel vitamine C. Het eten van de vruchten is veilig en gezond.

  Ja, de plant heeft dichte bladeren die geluid kunnen absorberen en daardoor geluidsdempend werken.

 • Knip in het late voorjaar of vroege zomer zwakke en dode takken weg. Verwijder ook takken die elkaar kruisen of naar binnen groeien. Snoei om de groei te bevorderen en de plant in vorm te houden.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Geef water bij voorkeur 's avonds of 's ochtends, om verdamping te voorkomen.

  Voor de Actinidia deliciosa is het belangrijk om te kiezen voor vruchtbare en goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond voldoende vocht vasthoudt, maar geen water vasthoudt. Kies bij voorkeur voor een speciale potgrond voor tuinplanten.

  De Actinidia deliciosa groeit het beste in goed doorlatende grond met een neutrale pH-waarde. De bodem moet rijk zijn aan organisch materiaal en goed gedraineerd zijn. Zorg ervoor dat de grond voldoende vochtig blijft, maar niet te nat.

  De plant groeit het best op een zonnige standplaats, maar kan ook in halfschaduw staan. Zorg voor een beschutte plek tegen harde wind en vorst. Een goed doorlatende grond is belangrijk voor een gezonde groei.

  Voor de winterbescherming kan het handig zijn om de plant af te dekken met stro of bladeren. Zorg ervoor dat de wortels goed beschermd zijn tegen vorst. In strenge winters kan een extra laag mulch rond de basis van de plant helpen om de wortels warm te houden.

  De plant vereist regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Daarnaast is het belangrijk om de plant jaarlijks te snoeien om de groei te bevorderen en de vorm te behouden. Ook is het aan te raden om de plant te bemesten in het voorjaar.

  Om voldoende voeding te geven aan deze plant, is het aan te raden om organische meststoffen te gebruiken met een hoog stikstofgehalte. Het is belangrijk om de plant regelmatig te bemesten tijdens het groeiseizoen, vanaf het voorjaar tot de herfst. Vermijd echter overbemesting, dit kan leiden tot schade aan de plant.

  Het is gunstig om mulch rond de plant aan te brengen om vocht vast te houden en onkruidgroei te onderdrukken. Gebruik organisch materiaal zoals compost, stro of boomschors als mulch. Zorg ervoor dat de mulchlaag ongeveer 5-10 cm dik is en houd deze weg van de stam van de plant.

  De Tuinplanten, zoals Actinidia deliciosa, stellen geen specifieke eisen aan de zuurgraad van de bodem. Ze groeien goed in een neutrale tot licht zure bodem. Het is belangrijk om de bodem goed doorlatend te houden voor een gezonde groei van de plant.

  De Tuinplanten kunnen last hebben van plagen zoals bladluizen, spintmijten en rupsen. Om het ongedierte te bestrijden, kunnen natuurlijke bestrijdingsmiddelen of zeepoplossingen gebruikt worden. Het regelmatig controleren van de planten en het verwijderen van aangetaste delen kan ook helpen om plagen te voorkomen.

 • Omschrijving

  Actinidia deliciosa, ook bekend als kiwi is een klimmende plant met grote hartvormige bladeren en krachtige ranken. De plant produceert ovale vruchten met een harige bruine schil en sappig groen vruchtvlees met kleine zwarte zaadjes. Kiwi's gedijen goed in een vochtige en zonnige omgeving en zijn zelfbestuivend. De plant kan tot 10 meter hoog worden en heeft steun nodig om te kunnen klimmen. Kiwi's zijn rijk aan vitamine C en hebben een zoetzure smaak die veelzijdig gebruikt kan worden in gerechten.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.