Aesculus x carnea

Aesculus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Aesculus x carnea, ook wel bekend als de Rode Paardenkastanje, is een hybride boom die ontstaan is uit een kruising tussen Aesculus pavia en Aesculus hippocastanum. Deze boom kan tot wel 20 meter hoog worden en heeft een brede kroon met handvormig samengestelde bladeren. In het voorjaar produceert de boom grote, rozerode bloemen die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders. Later in het jaar vormt de boom leerachtige, groene vruchten die giftig zijn voor mensen en dieren. Aesculus x carnea gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en zonnige tot halfschaduwrijke locaties.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant Aesculus x carnea is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren tijdens de herfst. Het is een bladverliezende tuinplant.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aanbevolen om bescherming te bieden bij extreme kou. Deze plant kan goed groeien in gematigde klimaten.

  Deze plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Regelmatig water geven en voldoende zonlicht zijn belangrijk voor een gezonde groei. Het is aan te raden om de plant regelmatig te bemesten voor optimale prestaties.

  De plant heeft voldoende ruimte nodig om goed te kunnen groeien en bloeien. Zorg voor een afstand van ongeveer 2-3 meter tot andere planten voor optimale ontwikkeling. Houd ook rekening met de volwassen grootte van de plant bij het bepalen van de plantlocatie.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In volledige schaduw kan de groei belemmerd worden en kan de plant minder goed gedijen. Het is daarom aan te raden om de plant op een plek te zetten waar deze voldoende zonlicht krijgt.

  De Aesculus x carnea heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warmere periodes. Het is aan te raden om de grond licht vochtig te houden, maar let op dat de wortels niet te drassig worden. Over het algemeen wordt geadviseerd om de plant wekelijks water te geven.

  De Aesculus x carnea trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar in de bloemen. Het is een aantrekkelijke plant voor bestuivers in de tuin. Vlinders en bijen worden aangetrokken door de bloemen van de Aesculus x carnea.

  De "Aesculus x carnea" is goed voor biodiversiteit omdat het nectar aanbiedt voor bijen, vlinders en andere bestuivers, en beschutting biedt aan vogels en kleine dieren. Het draagt ​​ook bij aan de diversiteit van planten in de tuin, waardoor een meer uitgebalanceerd ecosysteem ontstaat. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin vanuit een biodiversiteitsperspectief.

  Deze plant bloeit in de maanden mei en juni en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste in een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral tijdens warme periodes. Onthoud dat de plant naast voldoende zonlicht ook regelmatig water nodig heeft.

  Nee, de vruchten van deze plant zijn niet eetbaar en kunnen zelfs giftig zijn voor mensen en dieren. Het wordt daarom afgeraden om deze plant of de vruchten ervan te consumeren. Het beste is om deze plant enkel voor decoratieve doeleinden te gebruiken in de tuin.

  Ja, de bladeren en takken van deze plant kunnen geluid dempen, waardoor het een goede keuze kan zijn voor het verminderen van omgevingsgeluid in de tuin. Planten in het algemeen kunnen een positief effect hebben op geluidsdemping dankzij hun bladeren en takken. De dichtheid en grootte van de bladeren spelen hierbij een belangrijke rol.

 • Het snoeien van deze plant kan het beste na de bloei plaatsvinden. Verwijder dode of beschadigde takken en dun de struik uit om luchtcirculatie te bevorderen. Knip takken tot net boven een knop of zijtak voor een gezonde groei.

  Het is belangrijk om regelmatig water te geven aan de Aesculus x carnea, zeker tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in een plas water staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant en vermijd dat de bladeren nat worden om schimmelziektes te voorkomen.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om gebruik te maken van kwalitatieve potgrond die goed gedraineerd is. Zorg ervoor dat de potgrond in een pot of plantenbak met gaten aan de onderkant wordt geplaatst, zodat overtollig water kan weglopen. Voor de beste groeiresultaten is het aan te raden om jaarlijks de potgrond te vervangen om voedingsstoffen aan te vullen.

  De Tuinplanten groeien het beste in een goed doorlatende bodem met een goede vochtigheid. Het is belangrijk dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat voor een gezonde groei en bloei. Het is ook aan te raden om regelmatig te bemesten om de bodemkwaliteit op peil te houden.

  Deze plant gedijt het beste op een standplaats met volle zon tot halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat. Bescherm de plant tegen harde wind.

  Het is raadzaam om deze plant in de winter te beschermen tegen vorst door bijvoorbeeld mulch of stro rond de basis aan te brengen. Een beschermende doek kan ook nuttig zijn om de plant te beschermen tegen koude temperaturen en vorstschade. Zorg ervoor dat de plant goed wordt bewaterd voor de winter om uitdroging te voorkomen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is raadzaam om elk voorjaar organische meststof toe te voegen en dode of beschadigde takken te verwijderen. Snoei de plant indien nodig om de vorm en gezondheid te behouden.

  Gebruik een organische meststof in het voorjaar en de zomer voor een gezonde groei. Vermijd overbemesting om schade aan de plant te voorkomen. Zorg voor een evenwichtige voeding met de juiste voedingsstoffen.

  Het is aan te raden om Aesculus x carnea te mulchen met organisch materiaal, zoals bladeren of compost, om de grond vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Mulchen helpt ook bij het behouden van een gelijkmatige temperatuur rond de wortels en voegt voedingsstoffen toe aan de bodem. Het is het beste om de mulchlaag elk jaar te vernieuwen in het voorjaar.

  De "Aesculus x carnea" gedijt het beste in een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen 6,5 en 7,5. Een te zure of te basische bodem kan problemen veroorzaken voor de plant, zoals voedingsstoffen die niet goed worden opgenomen. Het is daarom aan te raden om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunt u gebruik maken van natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of biologische zeepoplossingen. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig de plant te inspecteren op tekenen van ongedierte en indien nodig deze handmatig te verwijderen. Ook kunt u preventieve maatregelen nemen door de plant gezond en sterk te houden door middel van goede verzorging en een gezonde groeiomgeving.

 • Omschrijving

  Aesculus x carnea, ook wel bekend als de Rode Paardenkastanje, is een hybride boom die ontstaan is uit een kruising tussen Aesculus pavia en Aesculus hippocastanum. Deze boom kan tot wel 20 meter hoog worden en heeft een brede kroon met handvormig samengestelde bladeren. In het voorjaar produceert de boom grote, rozerode bloemen die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders. Later in het jaar vormt de boom leerachtige, groene vruchten die giftig zijn voor mensen en dieren. Aesculus x carnea gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en zonnige tot halfschaduwrijke locaties.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.