Aesculus hippocastanum

Aesculus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Aesculus hippocastanum, ook wel bekend als de witte paardenkastanje, is een grote boom die voornamelijk bekend staat om zijn opvallende witte bloemen in de lente. De bladeren zijn handvormig samengesteld en hebben een glanzend groene kleur. In de herfst ontwikkelt de boom grote stekelige vruchten die paardekastanjes worden genoemd. De bast van de boom is grijsbruin van kleur en heeft diepe groeven. De paardenkastanje wordt vaak gebruikt in parken en tuinen vanwege zijn sierlijke uitstraling en schaduwrijke bladerdak.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Aesculus hippocastanum is geen groenblijvende plant. Het blad van deze plant verandert van kleur en valt in de herfst af. Het is een loofboom die in de winter kaal kan zijn.

  Deze plant is winterhard tot -15 graden Celsius. Het is een sterke plant die geschikt is voor tuinen in Nederland. In de winter heeft hij bescherming nodig tegen extreme vorst.

  Deze plant is over het algemeen vrij makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is belangrijk om de grond goed vochtig te houden en regelmatig te bemesten. Verwijder regelmatig dode bladeren en bloemen voor een gezonde groei.

  Deze plant heeft ruimte nodig om zich volledig te ontwikkelen, dus zorg voor voldoende afstand tot andere planten. De grootte van de planten kan variëren, maar over het algemeen hebben ze ruimte nodig om te groeien en zich uit te spreiden. Houd bij het planten rekening met de uiteindelijke grootte van de plant en geef deze voldoende ruimte om te gedijen.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw zal de groei en bloei minder optimaal zijn. Zorg dus voor voldoende licht voor een gezonde groei van deze tuinplant.

  Aesculus hippocastanum heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme en droge periodes. Het is aan te raden om de plant ongeveer 1-2 keer per week water te geven, afhankelijk van de bodemvochtigheid. Het is belangrijk dat de grond niet te nat blijft, maar ook niet volledig uitdroogt.

  Ja, de bloemen van deze plant trekken vlinders en bijen aan vanwege hun nectar en zoet geur. Het is een populaire keuze in tuinen vanwege zijn aantrekkingskracht op bestuivende insecten.

  Deze plant trekt verschillende insecten aan, waaronder bijen en vlinders, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. De zaden worden gegeten door vogels en knaagdieren, wat helpt bij het verspreiden van zaden en het bevorderen van biodiversiteit. De schaduwrijke omgeving onder de boom kan ook dienen als leefgebied voor kleine dieren.

  Deze plant bloeit in de maanden mei en juni. De bloei duurt meestal zo'n 2 tot 4 weken.

  De plant kan goed tegen de volle zon en groeit het beste op een plek met veel zonlicht. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer om uitdroging te voorkomen. In de volle zon kan de plant ook beter bloeien en groeien.

  Nee, de vruchten van deze plant zijn niet eetbaar en kunnen zelfs giftig zijn voor mensen en dieren. Het wordt daarom afgeraden om delen van deze plant te consumeren. Het is vooral bekend vanwege zijn sierwaarde in tuinen.

  Ja, de bloeiende kaarsen van deze plant absorberen geluid en kunnen helpen bij het verminderen van omgevingsgeluiden. Deze eigenschap maakt de plant een goede keuze voor het creëren van een rustige en stille omgeving in de tuin.

 • Deze plant kan in het late voorjaar worden gesnoeid om de vorm te behouden en nieuwe groei te bevorderen. Verwijder dode of beschadigde takken en knip eventuele uitlopers bij. Zorg ervoor dat de snoeischaar scherp is om schade aan de plant te voorkomen.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme zomermaanden. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in natte grond staan. Geef water aan de basis van de plant en vermijd blad- en bloemcontact met water om schimmelziektes te voorkomen.

  Voor deze tuinplant is het aan te raden om te planten in goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond vocht vasthoudt, maar niet te nat wordt. Deze plant groeit het beste in rijke, vruchtbare potgrond.

  Deze plant gedijt het beste in een voedzame, goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Een pH-waarde tussen de 6.0 en 7.5 wordt aanbevolen voor optimale groei.

  De standplaats van deze plant is bij voorkeur in de volle zon, maar ze kan ook in de halfschaduw groeien. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is en niet te nat. Vermijd te winderige locaties, omdat de bladeren van deze plant gevoelig zijn voor wind.

  Om Aesculus hippocastanum te beschermen tegen winterkou, kan je mulch rond de basis van de plant aanbrengen. Dit helpt de wortels isoleren en beschermt tegen vorstschade. Het is ook goed om de plant tijdens extreem koude periodes af te dekken met een fleecedoek of jutezak.

  Deze plant vereist weinig onderhoud en kan goed gedijen in de meeste bodemsoorten. Het is belangrijk om regelmatig water te geven en de grond goed te bemesten. Snoei indien nodig dode of beschadigde takken in het voorjaar.

  Voor deze plant is het belangrijk om in het voorjaar organische meststoffen te gebruiken, zoals compost of koemest. Vermijd het gebruik van kunstmest, omdat dit schadelijk kan zijn voor de plant. Geef de plant alleen meststoffen wanneer dat nodig is, overbemesting kan leiden tot een slechtere groei.

  Mulchen is gunstig voor de bodem van Tuinplanten omdat het vocht vasthoudt en onkruid onderdrukt. Het kan ook helpen bij het beschermen van wortels tegen extreme temperaturen. Bij het mulchen is het belangrijk om een laag van ongeveer 5 tot 10 cm aan te brengen.

  Aesculus hippocastanum gedijt het best in neutrale tot licht zure bodem met een pH tussen 6,5 en 7,5. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Om de plant gezond te houden, is het aan te raden om de zuurtegraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kun je gebruik maken van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen. Daarnaast kan regelmatig controleren op plagen en deze handmatig verwijderen ook helpen bij het voorkomen van ongedierte. Tot slot helpt een goede luchtcirculatie en voldoende zonlicht de plant gezond te houden en minder vatbaar te maken voor plagen.

 • Omschrijving

  De Aesculus hippocastanum, ook wel bekend als de witte paardenkastanje, is een grote boom die voornamelijk bekend staat om zijn opvallende witte bloemen in de lente. De bladeren zijn handvormig samengesteld en hebben een glanzend groene kleur. In de herfst ontwikkelt de boom grote stekelige vruchten die paardekastanjes worden genoemd. De bast van de boom is grijsbruin van kleur en heeft diepe groeven. De paardenkastanje wordt vaak gebruikt in parken en tuinen vanwege zijn sierlijke uitstraling en schaduwrijke bladerdak.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.