Akebia quinata

Overig klimplanten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Akebia quinata, ook wel bekend als de schijnaugurkplant, is een winterharde klimplant met donkergroene bladeren en paarsbruine bloemen die een aangename geur verspreiden. De plant kan tot wel 10 meter hoog klimmen en is geschikt voor het begroeien van pergola's, hekwerken en muren. Na de bloei vormt de Akebia quinata langwerpige donkerpaarse vruchten die eetbaar zijn en een zoete smaak hebben. De plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en zonnige tot halfschaduwrijke locaties. In de herfst kleuren de bladeren mooi rood voordat ze afvallen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, deze plant is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de herfst. Het is een bladverliezende klimplant die goed gedijt in de tuin.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 °C. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorst. Zorg voor een beschutte standplaats en eventueel extra winterbescherming.

  Akebia quinata is een gemakkelijk te onderhouden plant die weinig verzorging nodig heeft. Het kan goed gedijen in de meeste bodemsoorten en is vrij winterhard. Regelmatig snoeien helpt de plant gezond te houden.

  De plant heeft gemiddeld ongeveer 4-6 meter ruimte nodig om te groeien. Zorg ervoor dat de plant genoeg ruimte heeft om zich uit te spreiden en te groeien. Plaats de plant op een plek waar hij voldoende ruimte heeft om zich te ontwikkelen.

  Deze plant groeit goed in de schaduwrijke gebieden en kan zelfs gedijen in gedeeltelijke schaduw. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond goed doorlatend is en regelmatig bewaterd wordt. Met de juiste zorg kan deze plant goed gedijen in schaduwrijke omgevingen.

  Akebia quinata heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Als vuistregel kun je één tot twee keer per week water geven, afhankelijk van de weersomstandigheden.

  Ja, deze plant is aantrekkelijk voor zowel vlinders als bijen vanwege de geur en kleur van de bloemen. Het kan helpen bij het bevorderen van bestuiving in de tuin en het aantrekken van nuttige insecten.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat het aantrekkelijk is voor bestuivende insecten, vogels en kleine zoogdieren vanwege de bloemen en vruchten die het produceert. Het zorgt voor variatie en voedselbronnen in de tuin of omgeving. Het kan helpen om een gezond ecosysteem te stimuleren.

  De plant bloeit in april en mei en de bloei kan ongeveer twee tot drie weken duren.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en prefereert een zonnige standplaats. Het is belangrijk dat de plant voldoende water krijgt wanneer het erg warm is. Houd de grond vochtig maar niet te nat.

  De vruchten van deze plant zijn eetbaar en hebben een zoete smaak. Het is echter belangrijk om de vruchten alleen te consumeren wanneer ze volledig rijp zijn. Het wordt aanbevolen om de zaden te verwijderen voordat je de vruchten eet.

  Ja, de bladeren en takken van deze plant kunnen geluid absorberen en daardoor een geluidsdempend effect hebben in de tuin. Planten kunnen helpen om geluid te verminderen door het absorberen van geluidsgolven.

 • De plant moet jaarlijks na de bloei gesnoeid worden om de vorm te behouden en de groei te stimuleren. Verwijder dode, beschadigde of gekruiste takken. Snoei tot net boven een knop of zijscheut om nieuwe groei te bevorderen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef water aan de basis van de plant en vermijd natte bladeren om rotting te voorkomen.

  Een voorkeur voor een lichtzure, goed doorlatende potgrond is ideaal voor deze plant. Het is belangrijk dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Zorg voor voldoende voedingsstoffen in de potgrond om de plant gezond te houden.

  De plant gedijt het best in goed doorlatende en vochtige grond. Een vruchtbare bodem met een neutrale pH-waarde is ideaal voor deze plant. Zorg voor voldoende voeding en water voor een gezonde groei.

  De plant gedijt het beste op een standplaats in de volle zon tot halfschaduw. Zorg voor goed doorlatende grond en bescherm de plant tegen harde wind. De plant kan het beste geplant worden op een beschutte plek in de tuin.

  Voor winterbescherming is het aan te raden om de plant te voorzien van een dikke laag mulch of bladeren rond de wortels. Bij extreme vorst kan het helpen om de plant af te dekken met een beschermhoes of vliesdoek. Het is belangrijk om de plant tijdens de winter regelmatig te controleren en indien nodig extra bescherming te bieden.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en groeit het beste in vruchtbare, goed doorlatende grond en in de volle zon of halfschaduw. Regelmatig water geven in droge periodes en snoeien na de bloei bevordert de groei en bloei.

  Tuinplanten hebben over het algemeen behoefte aan regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen om gezond te blijven. Gebruik een evenwichtige meststof met een lage stikstofgehalte om de groei te stimuleren en bloeien te bevorderen. Bemest de plant volgens de aanwijzingen op de verpakking om overbemesting te voorkomen.

  Mulchen rondom de plant zal helpen om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Gebruik organisch materiaal zoals compost of boomschors. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dicht bij de stam van de plant komt om verstikking te voorkomen.

  De plant gedijt het best in een bodem met een licht zure tot neutrale pH. Het is belangrijk dat de bodem goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. Het toevoegen van organisch materiaal kan helpen bij het handhaven van de juiste zuurgraad.

  Om ongedierte te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig de plant te inspecteren op tekenen van plagen. Het is aan te raden om preventief biologische bestrijdingsmiddelen te gebruiken, zoals roofmijten of lieveheersbeestjes. Het is ook goed om de plant regelmatig te snoeien en te zorgen voor een goede luchtcirculatie om plagen te voorkomen.

 • Omschrijving

  Akebia quinata, ook wel bekend als de schijnaugurkplant, is een winterharde klimplant met donkergroene bladeren en paarsbruine bloemen die een aangename geur verspreiden. De plant kan tot wel 10 meter hoog klimmen en is geschikt voor het begroeien van pergola's, hekwerken en muren. Na de bloei vormt de Akebia quinata langwerpige donkerpaarse vruchten die eetbaar zijn en een zoete smaak hebben. De plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en zonnige tot halfschaduwrijke locaties. In de herfst kleuren de bladeren mooi rood voordat ze afvallen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.