Albizia julibrissin

Overig bomen

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Albizia julibrissin, ook wel bekend als de Perzische zijdeboom, is een boomsoort afkomstig uit Azië en het Midden-Oosten. Het heeft een opvallende, parasolvormige kroon met fijne bladeren die 's nachts slapen en bij aanraking dichtklappen. In de zomer bloeit de boom met prachtige pluizige, roze tot lila bloemen die papilionaceous zijn en een zoete geur verspreiden. Na de bloei ontwikkelt de boom lange, platte bruine peulen die zaden bevatten. De Albizia julibrissin gedijt het beste in warme klimaten en kan een indrukwekkende hoogte bereiken van ongeveer 10-15 meter.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Albizia julibrissin is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de winter en zal in het voorjaar weer nieuw blad krijgen. Het is een bladverliezende tuinplant.

  De Albizia julibrissin is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant tijdens strenge vorst te beschermen. De Albizia julibrissin kan dus niet goed tegen zeer koude temperaturen.

  Albizia julibrissin heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in de meeste bodemsoorten en standplaatsen. Regelmatig snoeien bevordert de groei en bloei van de plant. Water geven is belangrijk tijdens droge periodes.

  Albizia julibrissin heeft voldoende ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Zorg voor een plek waar de plant minimaal 3 meter hoog en breed kan worden. Plant de Albizia julibrissin bij voorkeur op een zonnige en beschutte plek in de tuin.

  Ja, Albizia julibrissin groeit goed in de schaduw. Het is een plant die goed gedijt in gedeeltelijke schaduwrijke omstandigheden. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en geef regelmatig water.

  De Albizia julibrissin heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de temperatuur en vochtigheid. Zorg ervoor dat de grond gelijkmatig vochtig is, maar vermijd dat de wortels te lang nat blijven staan. Het is aan te raden om de grond tussen gietbeurten door licht te laten opdrogen.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de zoetgeurende bloemen die nectar produceren. Het is een waardevolle toevoeging aan een tuin om deze bestuivers aan te trekken.

  Ja, de plant trekt verschillende soorten insecten aan en biedt ook voedsel voor vogels. Het zorgt voor een gevarieerde omgeving en draagt dus bij aan de biodiversiteit in de tuin.

  De Albizia julibrissin bloeit meestal in de maanden juli en augustus. De bloei kan tot wel vier weken duren.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en gedijt goed in een zonnige omgeving. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral tijdens warme periodes. Het blad kan echter verbranden als de zon te fel is, dus enige bescherming kan nodig zijn.

  Nee, de plant "Albizia julibrissin" is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant die voornamelijk wordt gekweekt vanwege zijn mooie bloemen en bladeren. Consumptie van de plant kan leiden tot gezondheidsproblemen.

  Ja, de zijdeplant heeft de eigenschap om geluiden te dempen vanwege de dichte bladeren en takken. Dit zorgt voor een rustiger omgeving in de tuin.

 • Albizia julibrissin kan het beste in het voorjaar gesnoeid worden om de vorm en grootte te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken en dun de kroon uit om licht en lucht door te laten. Knip takken schuin af net boven een knop of zijtak.

  De Albizia julibrissin heeft tijdens warme zomers regelmatig water nodig, vooral jonge planten. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt tussen de gietbeurten door, maar vermijd ook dat de wortels te drassig worden. Geef het liefst water in de vroege ochtend of late namiddag om verdamping te minimaliseren.

  Albizia julibrissin gedijt het beste in goed doorlatende potgrond met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Het regelmatig bemesten van de plant kan de groei en bloei bevorderen.

  De Albizia julibrissin groeit het beste in goed doorlatende, vruchtbare grond. De bodem mag neutraal tot licht zuur zijn en moet voldoende vochtig zijn. Het is belangrijk dat de bodem niet te nat is om wortelrot te voorkomen.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond. Vermijd natte grond en harde wind om optimale groei te bevorderen. Het is ook belangrijk om regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes.

  Voor tuinplanten die niet winterhard zijn, kan het handig zijn om extra bescherming te bieden tijdens de koudere maanden. Dit kan onder andere door de plant in te pakken met vliesdoek of bladeren. Zorg er ook voor dat de plant goed water krijgt voordat de vorstperiode begint.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in de volle zon. Regelmatig water geven tijdens droge periodes en jaarlijks snoeien om de vorm te behouden zijn aanbevolen. Planten in goed doorlatende grond bevordert de groei.

  Tuinplanten zoals Albizia julibrissin hebben behoefte aan een regelmatige bemesting met een algemene meststof voor bloeiende planten. Het is belangrijk om de meststof volgens de instructies op de verpakking toe te dienen, meestal in het voorjaar en de zomer. Zorg ervoor dat de plant voldoende voedingsstoffen heeft voor een gezonde groei en bloei.

  Het is gunstig om de grond rondom deze plant te mulchen met organisch materiaal, zoals compost of boomschors. Dit zal de grond helpen vocht vast te houden, onkruid onderdrukken en de plant beschermen tegen vorst in de winter. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dicht bij de stam wordt aangebracht om verstikking te voorkomen.

  De Albizia julibrissin groeit het beste in een licht zure tot neutrale bodem (pH 5,5-7,5). Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en eventueel aan te passen met meststoffen of kalk. Planten in de verkeerde zuurgraad kunnen moeite hebben met het opnemen van voedingsstoffen.

  Je kunt ongedierte bestrijden door regelmatig de plant te inspecteren op eventuele plagen en deze handmatig te verwijderen. Ook kun je natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes inzetten om ongedierte te bestrijden. Daarnaast kan het helpen om de plant regelmatig te bemesten en goed te verzorgen, zodat deze sterk en gezond blijft.

 • Omschrijving

  De Albizia julibrissin, ook wel bekend als de Perzische zijdeboom, is een boomsoort afkomstig uit Azië en het Midden-Oosten. Het heeft een opvallende, parasolvormige kroon met fijne bladeren die 's nachts slapen en bij aanraking dichtklappen. In de zomer bloeit de boom met prachtige pluizige, roze tot lila bloemen die papilionaceous zijn en een zoete geur verspreiden. Na de bloei ontwikkelt de boom lange, platte bruine peulen die zaden bevatten. De Albizia julibrissin gedijt het beste in warme klimaten en kan een indrukwekkende hoogte bereiken van ongeveer 10-15 meter.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.