Amelanchier lamarckii 'Ballerina'

Amelanchier

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Amelanchier lamarckii 'Ballerina' is een prachtige sierheester met een opgaande groeiwijze en een compacte vorm. In het voorjaar bloeit de plant met witte bloemen die later veranderen in eetbare paarszwarte bessen. Het blad van de 'Ballerina' is groen in de zomer en kleurt rood en oranje in de herfst, wat zorgt voor een prachtige herfstverkleuring. Deze plant is winterhard en kan goed tegen verschillende bodemsoorten, waardoor het een populaire keuze is voor tuinen en parken. Amelanchier lamarckii 'Ballerina' trekt ook vogels aan door de bessen, waardoor het een mooie toevoeging is aan een natuurlijke tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Amelanchier lamarckii 'Ballerina' is een bladverliezende tuinplant. In de winter verliest deze plant zijn bladeren.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -25°C. Het is belangrijk om de plant tijdens strenge vorst te beschermen met bijvoorbeeld een dikke laag mulch of compost. In de winter kan de plant zijn bladeren verliezen om energie te besparen.

  Ja, de Amelanchier lamarckii 'Ballerina' is over het algemeen een makkelijk te onderhouden tuinplant. Het vereist weinig snoeiwerk en gedijt goed in de meeste bodemsoorten. Regelmatig water geven en voldoende zonlicht zorgen voor een gezonde groei.

  Voor deze plant is het aan te raden om ongeveer 1 tot 1,5 meter ruimte vrij te houden tussen andere planten. Zorg ervoor dat de omgeving niet te druk is, zodat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en zich te ontwikkelen. Houd ook rekening met de hoogte en breedte van de plant bij het bepalen van de juiste plaats in de tuin.

  De Tuinplant Amelanchier lamarckii 'Ballerina' groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw kan de groei van de plant belemmerd worden en kan de bloei minder uitbundig zijn. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten voor optimale groei.

  De plant heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig blijft, maar niet te drassig. In drogere periodes kan het nodig zijn om vaker water te geven.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan door zijn bloemen en nectar. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin voor bestuivers.

  Ja, deze plant is goed voor de biodiversiteit omdat hij bloemen produceert die vlinders en bijen aantrekken. Daarnaast biedt hij vogels voedsel aan in de vorm van bessen. Het bladafval van deze plant vormt ook een natuurlijke mulchlaag die de bodemkwaliteit verbetert.

  De plant bloeit in de maanden april en mei en de bloei duurt ongeveer twee tot drie weken.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt goed in zonnige locaties. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen.

  Ja, de rijpe bessen van deze plant zijn eetbaar en smaken zoet en sappig. Het is veilig om ze vers te eten of te verwerken in jam, sap of gebak. Het is belangrijk om alleen de rijpe bessen te consumeren en de pitten te vermijden.

  Ja, deze plant heeft een geluidsdempend effect door de bladeren en takken die geluidsgolven absorberen. Dit kan helpen bij het verminderen van geluidsoverlast in uw tuin of omgeving. Echter is het effect niet zo groot als bijvoorbeeld een geluidswal.

 • Je kunt deze plant het beste snoeien in de late winter of vroege lente om de vorm te behouden en de groei te stimuleren. Verwijder dode, zieke of beschadigde takken en dun de plant uit om licht en lucht door te laten dringen. Pas op met snoeien in de zomer, omdat dit de bloei kan beïnvloeden.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet drassig. Geef water aan de voet van de plant om schimmelziektes te voorkomen.

  Tuinplanten zoals deze hebben behoefte aan goed doorlatende potgrond. Het is belangrijk dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Gebruik bij voorkeur een organische potgrond die rijk is aan voedingsstoffen.

  De Tuinplanten gedijt het best in een goed doorlatende bodem met een gemiddelde vochtigheid. Zorg voor een bodem met voldoende voedingsstoffen en een pH-waarde tussen de 5,5 en 6,5 voor optimale groei. Vermijd te natte of te droge grond voor een gezonde ontwikkeling van de plant.

  De plant gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg voor een goed doorlatende grond die niet te vochtig is. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  Om de plant te beschermen tegen vorst, kunt u stro of bladeren rond de basis van de plant aanbrengen. Het is ook raadzaam om de plant te beschermen tegen sterke wind en regen door het gebruik van mulch of beschermende doeken. Zorg ervoor dat de plant voldoende water heeft gekregen voordat de vorstperiode begint.

  De plant vereist weinig onderhoud en kan worden gesnoeid om zijn vorm te behouden. Zorg voor regelmatige bewatering en voeding voor een gezonde groei. Verwijder dode bladeren en bloemen om de plant er netjes uit te laten zien.

  Tuinplanten zoals Amelanchier lamarckii 'Ballerina' hebben baat bij een jaarlijkse bemesting in het voorjaar. Gebruik een organische meststof voor een gezonde groei en bloei. Vermijd overbemesting om schade aan de wortels te voorkomen.

  Het is aan te raden om een mulchlaag aan te brengen rond de plant, dit houdt de grond vochtig en beschermt de wortels tegen vorst. Gebruik organisch materiaal zoals compost of boomschors als mulch. Vernieuw de mulchlaag regelmatig voor optimaal resultaat.

  Deze plant gedijt het best in een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Een pH-waarde tussen 5.5 en 6.5 is ideaal voor een gezonde groei en bloei. Zorg voor de juiste bodemomstandigheden om de plant optimaal te laten groeien.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplant, kun je regelmatig controleren op luizen, bladluizen en spint. Het gebruik van een biologisch bestrijdingsmiddel kan effectief zijn. Zorg ook voor optimale groeiomstandigheden, zoals voldoende water en voedingsstoffen, om de plant gezond en weerbaar te houden tegen ongedierte.

 • Omschrijving

  Amelanchier lamarckii 'Ballerina' is een prachtige sierheester met een opgaande groeiwijze en een compacte vorm. In het voorjaar bloeit de plant met witte bloemen die later veranderen in eetbare paarszwarte bessen. Het blad van de 'Ballerina' is groen in de zomer en kleurt rood en oranje in de herfst, wat zorgt voor een prachtige herfstverkleuring. Deze plant is winterhard en kan goed tegen verschillende bodemsoorten, waardoor het een populaire keuze is voor tuinen en parken. Amelanchier lamarckii 'Ballerina' trekt ook vogels aan door de bessen, waardoor het een mooie toevoeging is aan een natuurlijke tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.